Следвайте ни

Учителите в семинарията със заплати като в другите училища

Правителството отпусна 4 млн. лева за 5 духовни учебни заведения на православното и мюсюлманското вероизповедание у нас

viber icon

Близо 4 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание за финансиране на духовните училища в България през 2021 г. 

„Тези средства са в значително увеличен размер спрямо предходни години. Това се случва в резултат от гласуваните две съществени промени в Закона за вероизповеданията. Първата е, че духовните училища се финансират от държавния бюджет, а втората - че възнагражденията на свещенослужещите се приравняват към заплатите  на учителите. Така средствата са изчислени при завишени възнаграждения на преподаващите в тях“, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

От 1 януари  минималната основна заплата на директорите на училищата вече е 1535 лева, а на техните заместници - 1420 лева. Главните учители взимат по 1350 лева, а старшите учители и възпитатели - по 1300 лева. Минималната основна учителска заплата  е 1260 лева.

Духовните училища са важни не само за двете основни вероизповедания, а за системата на училищното образование, както и за етническия мир, е позицията на кабинета.

Сумата ще бъде разпределена между петте духовни училища в страната, открити по искане на Българската православна църква - Българска патриаршия, и на Главното мюфтийство: Духовно училище в град Момчилград, Духовно училище Пловдивска духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий" , Духовното училище в Русе, Духовно училище Софийска духовна семинария "Св. Иван Рилски" - София и Духовно училище "Нювваб" в Шумен. 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?