Следвайте ни

Учителите в Пловдив искат тест за антитела СНИМКИ

Кабинетът на медсестрата в НУ "Христо Ботев" стана лаборатория

viber icon

Заетите в образованието да бъдат подложени на тестове за антитела, настояха преподаватели на старта на масовото изследване с антигенните тестове за ковид. Ден по-рано това поискаха и синдикатите. Мотивът е, че така ще се види и кои са преболедувалите.  А това ще е от полза и за ваксинирането, и при взимането на решенията за връщане към присъствено обучение на различните класове.

Преподавателката в занималня в пловдивското НУ „Христо Ботев“ Сабина Цанева е сред тези, които предпочитат теста за антитела, понеже резултатът няма да е само моментна снимка, а ще даде представа и за период назад. Учителката първа се подложи и на антигенния на старта на кампанията днес.

До момента не се изследвала за коронавирус. През коледната ваканция се почувствала зле и загубила вкус и обоняние, но като отишла в лаборатория, оттам й казали, че трябва да минат 40 дни за тест за антитела. Антигенният в училище тази сутрин се оказа отрицателен и жената е спокойна, че може да продължи заниманията с 4. В клас.

Сабина Цанева обаче няма да се имунизира. Запознала се с ваксините, които се предлагат у нас, и засега за нито една няма данни как повлиява на автоимунното заболяване, което има, и съвместима ли е с лекарствата за него. Учителката ще изчака да се натрупа повече информация от прилагането на препаратите.

При всички случаи, докато е здрава, избира да преподава присъствено в клас, вместо онлайн. Носи постоянно предпазни средства и държи нейният клас да е с маски и в час. Такова решение за всички ученици в НУ „Христо Ботев“ е взето от Педагогическия съвет.  „Учениците вече свикнаха, постепенно всичко си дойде на мястото, даже сами се подканват да си измият ръцете и да си сложат предпазните средства“, разказва Цанева.

Докато тя ходи на работа, нейните деца в 5. и 9. клас остават да учат онлайн у дома. Те не са в списъка на класовете, за които има намерения първи да се върнат присъствено. А бих искала да е така – и на малките, и на големите ученици им натежава пред екраните, казва учителката.

Пред кабинета на медицинската сестра тя се срещна с още две колежки, които искат да се тестват за ковид. Според графика на школото преди обяд са учителките от целодневното обучение, а след обяд – класните ръководители. 

Още вчера медсестрата Атанаска Кръстева получила 50 теста от ДКЦ-то на МБАЛ „Пловдив“ – да има за всички 46 педагози и няколко резервни.  

Прилежно си водила страница и половина голям формат записки от инструктажа. Прочела преведената на български оригинална инструкция. И после преустроила кабинета си в малка лаборатория. Изследването изисква да се вземе секрет от носа, да се смеси в епруветка с 10 капки от специален разтвор и да се капне в прозорчето на бързия тест.

След отчитането на всяка проба Атанаска Кръстева нанася резултатите в списък с имената на педагозите. Накрая ще върне протокол в ДКЦ-то с данните от теста на всеки учител и останалите неизползвани под бройка. Това обаче ще стане чак в петък. 

Първите три направени теста показаха една чертичка - негативен резултат.

Ако има положителен, Атанаска Кръстева е в бойна готовност. Предварително си подготвила и строила на бюрото стерилни съдове. В единия отиват отрицателните проби, а евентуална положителна – в отделен буркан, който се залива с предоставения заедно с тестовете специален дезинфекционен разтвор. После съдът също се предава в ДКЦ-то. Така е сигурно, че ако се установи заразен, вирусът няма да се пренесе по време на тестването.

Както изискваха насоките на МОН за всички училища, от началото на учебната година НУ „Христо Ботев“ има изолатор. Досега обаче не се е налагало да го ползват.

Медицинската сестра е в школото вече десетина години. Предпочита да е на първа линия в отделенията, но е трудоустроена и вече не може. Поработила и в чужбина. В училище лесно се сработва с децата. Засега не е имало тежки случаи, най-много да шинира счупена ръка. Ако някой е с температура, дава нурофен и вика по телефона родител, обикновено пристигат до 15 минути. Единственото неудобство в работата в училище е многото писане, сочи папките с досиетата на всеки клас медицинската сестра.

От общо 437 са хлапетата в НУ „Христо Ботев“ до момента само 2 са били с ковид. 

Сред 46-те педагози едва половината искат да си направят антигенен тест, 50% са и желаещите да се ваксинират. От началото на учебната година шестима учители и един служител от непедагогическия персонал преболедували коронавируса.

Директорът Иван Пенев твърди, че го изкарал леко – нищо, че покрай липсата на апетит свалил 14 килограма за 40 дни. Не стигнал до болница, но го ударило в дископатията, лумбагото и коленете. Чувствах такава слабост, че в първите дни след карантината спирах по три пъти за почивка, докато се изкача до втория етаж, разказва той. Вижда колко е коварна болестта и при други колеги – една от преболедувалите учителки отново е в болничен, защото вирусът обострил проблем със сърцето.

Все още в кампанията за тестването не са включени екипите на детските градини и държавните училища. А в общинските засега изследвания не се правят  на непедагогически персонал. До края на седмицата ще бъдат обхванати около 3000 педагози под тепетата.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Учител

Учител

19.01.2021 | 21:47

Стига вече да се говори от името на едно съсловие.Всеки има глава на раменете и сам може да вземе решение.Това е реклама ,но няма да свърши работа.Щом искат да тестват учителите,да тестват всички в училище.Защо не се тестват и децата?Отговорът е известен.

Отговори
2 2
Защо  това  не  се  инициира  от  НОЩ...

Защо това не се инициира от НОЩ...

19.01.2021 | 15:56

...министерството иБЛС?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?