Следвайте ни

Учителите в ОУ "Кочо Честеменски" възмутени от претенции на бивша колежка

viber icon

Учителският състав и ръководството на ОУ "Кочо Честеменски" в Пловдив обявиха, че са възмутени от обвиненията на бившата им колежка Мария Тенева за лошо отношение към нея. 24-годишната учителка беше освободена заради изтичане на временния й договор, но родители на 5. "Г" клас, на който тя беше класен ръководител, организираха протест в нейна защита.

Те не пуснаха своите деца да участват в тържеството за края на учебната година. Отделно от това призоваха за смяна на директорския състав, прекратяване на посещаването на различни кабинети от учениците в 5. “г“ клас в условия на пандемия, както и осигуряване на спокойна атмосфера за децата.

От училищното ръководство обясниха, че Тенева е подала молба за напускане по взаимно съгласие, след като е имала три дни за размисъл. Самата учителка отрича и твърди, че три пъти е подписвала различни документи и първоначално е била уведомена, че договорът няма да бъде подновен.

Мария Тенева твърди, че е имало нарушения на правата й от страна на училищното ръководство. Тя започнала работа на 24 август, а договорът й е бил пуснат от 15 септември миналата година. Така според нея тя е работила, без да получава възнаграждение за труда си близо месец.

Директорката на ОУ "Кочо Честеменски" Златка Алдженаби обясни пред "Марица", че самата Тенева е изразила желание да навлезе в работата преди официално да започне трудови отношения на 15 септември. Затова е посещавала училището 2-3 пъти преди началото на договора по своя инициатива, за да се запознае с електронния дневник.

Доскорошните колеги на Тенева пък заявиха, че се чувстват обидени от твърденията на протестиращите родители, че в училището няма друг педагог с толкова големия заслуги като нея.

Директорката Златка Алдженаби изтъкна, че всички педагози в екипа са с висока квалификация и са носители на различни престижни награди, но родителите излагат единствено постиженията на Мария Тенева.

Учителите обясниха, че смяната на кабинетите, срещу която недоволстват родителите, е нормална практика за учениците след 4. клас. От ръководството уточниха, че всички епидемиологични мерки се спазват стриктно.

Председателката на Обществения съвет към училището изрази подкрепата към педагогическия колектив по повод на възникналото напрежение. Според нея е имало основателни забележки към преподавателката Тенева от страна на ръководството и останалите учители. Всички бяха единодушни, че децата не бива да стават заложници на възникналия конфликт. 

В крайна сметка, Тенева заяви пред "Марица", че има желание да продължи да бъде класен ръководител на досегашните си ученици, но само при постоянен трудов договор.  И призна, че е била подкрепяна от колегите си в началото на професионалното си развитие, за което им е благодарна.

 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (23)

Родител

Родител

08.07.2021 | 12:29

Сега след като най-накрая премахнаха Киркова е ред и на нейните протежета-Зладка Алдженаби дето си правят далаверите заедно с тези обучения и т.н.Да я разследват въпросната директорка с фалшива диплома,дето изведнъж като стана директор в Кочо ,така забогатя,че носи чанти за по 600лв.,кожису от всякакви животни,операции на скули,нос,бръчкчка,бръчки и устни.Това е една много сериозна сума пари,как с една заплата.Да не говорим колко е нагла и брутална с колектива,как тормози учители,колко от тях изгони с изнудване да напускат.За коя се мисли тя?Явно за Господ.И нас родителите въобще не ни уважава.Казала да си махаме децата като не ни харесва,имала много желаещи да се запишат!!!

Отговори
3 3
Родител на бивш ученик

Родител на бивш ученик

08.07.2021 | 19:04

Уважаеми родители ,вярвам че сте загрижени за образованието на децата си. За съжаление коментарите не променят нищо. Нужни са официални жалби до РУО Пловдив или МОН.

Отговори
2 1
Колеги

Колеги

03.07.2021 | 15:42

Спрете се! Ясно е, че не става въпрос за ръководството и колектива в училището (които са на много високо ниво), а за "госпожицата" с огромно Его, която няма други възможности и капацитет да си извоюва постоянен договор! Действа по просташки начин- чрез изнудване! На това ли искате да научи децата Ви?

Отговори
16 4
Страничен наблюдател

Страничен наблюдател

03.07.2021 | 14:00

Как някой от колектива да каже истината,като Алдженаби е техен работодател-тежко му ако посмее.То е смешно въобще да им се вярва,тя може по всякакъв начин да ги накара да я защитават,защото утре всички ще забравим за този проблем,но те остават там-и те ще са следващите,те си го знаят.Пазят си хляба.Така ги маха хората,или по взаимно съгласие,или няма да си намериш повече работа като учител!!!Нямаш избор!Директорите са вечни на поста си,затова злоупотребяват с тази власт.

Отговори
17 12
Колега

Колега

03.07.2021 | 15:33

Какво искате от тази жена? Тя дава сърце и душа в работата си в предишното училище и сега в това! Дребни души сте вие! На кой не е помогнала в нужда ? Злоба, завист и ниска култура!

Отговори
6 15
Страничен наблюдател

Страничен наблюдател

03.07.2021 | 13:37

Всички учители гледат да си запазят работните места и всячески се опитват да се подмажат на Директорката-Златка Хамид Алдженаби-в противен случай следващите,който ще хвърчат са те.Честа нейна практика-Киркова и е първа приятелка и въпросната директорка е герцаджийка.Прави си каквото поиска,при нея не важат закони.Много качествени хора изгони от това училище чрез заплахи.Възмутена съм ,че подобен човек е на такъв ръководен пост.Жалко!

Отговори
16 13
Страничен

Страничен

03.07.2021 | 16:01

Като си страничен не се меси! То е ясно , тая учителка иска договор!

Отговори
8 10
Страничен наблюдател

Страничен наблюдател

06.07.2021 | 13:57

Не защитавам учителката,но рибата се вмирисва откъм главата-началникът е за смяна!

Отговори
4 4
Стойчо Божилов

Стойчо Божилов

02.07.2021 | 23:22

И ето,че отново стигаме до там - авторитетът за детето е родителят! Родителят ,който продължава с упорство и инат да прокламира ,настоява и обижда всички учители на своето дете , освен един. Спрете ! Вие , младо момиче, учителко, може би сте загубила в стремежите си идеята ,че педагогиката е наука за формирането на човешката личност в контекста на учене цял живот и буквално означава "детеръководство", а децата Ви в този момент са разкъсани между вашият свят и този на колегите Ви ! Градете -това е изкуството !

Отговори
16 5
Учител Кочо Честеменски

Учител Кочо Честеменски

02.07.2021 | 22:39

Поне стана ясно защо е цялото това фалшиво клеветене към училището и учителите- постоянен трудов договор! Така ли се постига? С манипулиране на децата, игра с чувствата им- за собствена облага! Много ги обича децата, иска да им е класна (но с условие)! Това е изключително срамно!

Отговори
16 8
Наблюдаващ от страни

Наблюдаващ от страни

02.07.2021 | 22:26

Гледам сутрин от терасата учителите как си пият кафе преди работа.Шарен колектив от възрасти-красиви ,усмихнати ,позитивни,адекватни. Тази млада госпожица,това светило на образованието ,съм го виждал да пресича на светофара ,когато ръми дъжд. Доста хаотична леко клонящо към неадекватно. И последно не са я пускали или тя сама не е пожелала. Ще работим ама само на постоянен трудов договор? Този фарс е борба за постоянен трудов договор ли?

Отговори
16 6
Барабата

Барабата

02.07.2021 | 21:57

КОМУНИСТИТЕ ОТ ГЕРБ В ДЕЙСТВИЕ и ВАШЕТО ВРЕМЕ ИДВА .

Отговори
10 11
....

....

02.07.2021 | 21:34

Типичен пример на това, как дяволът чете евангелието.

Отговори
4 3
Служител в училището

Служител в училището

02.07.2021 | 21:22

След края на работния ден на 30.06.2021г. бях свидетел как педагозите, на които им е последен работен ден, тъй като договорът им няма да бъде подновен(това между другото е практика в много учишища) бяха изхвърлени като мръсни котета навън като им беше казано,че не могат да изчакат да си вземат трудовите книжки вътре в сградата на училището. Учениците се привързват към своите учители,всеки учител си има своите начини на преподаване и изисквания.Това децата да сменят учители всяка година води до стрес,незнание и загуба на желание за учене.Много е гадно всяко лято човек да ходи по училищата и да си търси работа,а още по-гадно,когато мястото е за някой човек.Едно време хората са ходили да работят в други градове където ги изпратят,но са работили, а сега положението е страшно.

Отговори
14 15
КТД

КТД

04.07.2021 | 21:02

Нали е края на работния ден?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?