Следвайте ни

Учителите не искат МОН да контролира служебните лаптопи

70% от училищата вече ползват електронни платформи, преди година учебните заведения в облака бяха едва 600

viber icon

96% от учителите и директорите са против МОН да въвежда и контролира единни акаунти. Искат да имат избор при определяне на конкретните за образователната институция акаунт и платформа. 92% не са съгласни да бъдат изтрити старите им профили в собствените им училищни облачни пространства, за да преминат към единно на МОН.

Голяма е съпротивата и срещу контролирано ползване на служебни лаптопи. 92%  не са съгласни устройствата да бъдат ползвани само с акаунт edu.mon.bg, за да бъдат следени от министерството. След като дирекция „ИКТ“ на МОН предоставя техника с това кодиране, педагозите биха могли да преинсталират операционната система, за да не се страхуват от това. 

Макар че облачното пространство на МОН и електронната библиотека бяха създадени още преди година, едва 34% от гилдията знае за тях. 39% имат частична информация, а 26% не са чували.

Данните са от национално проучване на осигуреността и спецификите на работа в електронни платформи в училище.

В момента 70% от участниците ползват облачно пространство на школото и считат това за най-добрия вариант. 30% нямат облак или ползват електронни ресурси на МОН. За сравнение, преди година едва 600 училища работеха в облака.

Към момента в страната се ползва повече Офис365 на Microsoft  - от 37%, а Google Workspace за образование (доскоро Google G suite) е въведена в 32% от училищата, макар че Пловдив работи основно с Гугъл.

Малко над 30 на сто ползват Shkolo, Zoom, Facebook,Viber, WhatsApp и др. Препоръката е да се насочат към свое облачно пространство с пълноценна и сигурна платформа. Проблем обаче е, че на места поради слаби умения на деца и родители работата във виртуални класни стаи е невъзможна.

Преобладаващото мнение в гилдията е, че инструментът Google Classroom е по–добър от Microsoft Teams. Всички edu.mon.bg профили работят едновременно с приложенията - т. е. всеки би могъл  да ги ползва и от единен профил.

Във връзка с рестартиране на програмата за безплатен интернет, предложенена от Синдикат „Образование“, само 63% от учителите получават предвидените 30 лв. за дигитални консумативи, договорени в националния КТД при работа в електронна среда. Това означава, че 37% от учителите плащат сами интернета. В същото време 85% смятат, че процедурата за дневна ставка чрез разделяне на възстановяемите средства от 30 лева по 1,50 лв. на ден не е приложима и потъпква авторитета на учители и директори. Според синдиката парите трябва да се плащат за месец.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

155115

155115

30.03.2021 | 19:07

Dii, качественият материал го предоставят родителите, а училищата предават продукт - какво е качеството на продукта, зависи от предоставения материал. Бих предложил, учителите да ползват служебните лаптопи в службата и да не си носят работата вкъщи.

Отговори
1 3
ФАНФАН ЛАЛЕТО

ФАНФАН ЛАЛЕТО

30.03.2021 | 18:40

АКО ИМ ПОРАЗРОВЯТ ИЗ ЛАПТОПИТЕ ТАКИВА ПИКАНТЕРИИ ЩЕ ИЗКОЧАТ ЧЕ НИКОЙ НЯМА ДА ИСКА ДА СИ ПУСНЕ ДЕТЕТО ПРИ ТЕЗИ ДАСКАЛИЦИ

Отговори
3 4
Вики

Вики

30.03.2021 | 15:40

А тези учители какво искат, не искат да работят , от вкъщи искат да си получат пълната заплата само!

Отговори
7 5
До Dii

До Dii

30.03.2021 | 13:44

Егати, колко неподготвен се изказа ТО (Dii) . Не разбираш нищо, ама нищо от написаното. А си "продукт" на ПТИСЪСТВЕНОТО ОБУЧЕНИЕ. Хахаха, как веселиш и радваш, хахаха

Отговори
2 4
Dii

Dii

30.03.2021 | 13:18

Искат служебни лаптопи, служебен нет, не са чували за служебните облачни платформи.... Сигурно ги ползват само за фейс бук и да свалят мръсни филмчета , иначе искат ама не желаят да ги контролират какво точно вършат. Ами дами и господа учители, свърши комунизма, трябва да се трудите и да произвеждате качествен материал, ако не ви харесва има частни фирми, ама там ще трябва да работите и ще ви гледат и компютъра и ДжиПиЕса. И няма да имате безкрайни отпуски, и работа по 4 часа на ден- само осигуровките ще са на 4 часа. Работата ще е 10 часа.

Отговори
7 7
Ани

Ани

30.03.2021 | 19:18

Присъединявам се към мнението Ви!Свидетел съм на няколкодневно онлайн обучение и съм потресена от ниското професионално ниво на 90% от преподавателите на децата ми!

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?