Следвайте ни

Учителите над 50 г. и с хронични болести – на облекчен режим

viber icon

Училищните директори трябва да осигурят облекчен режим на работа за учители на възраст между над 50 г. и особено на тези с хронични заболявания, които към началото на учебната година са 4466.

Това се казва в писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев, изпратено днес до началниците на Регионалните управления на образованието, които от своя страна да информират ръководствата на учебните заведения.

В него се припомня, че  за тези групи е най-висок рискът, както от заболяване, така и от по-тежкото му протичане.

Облекченият режим може да се изразява в освобождаването им от дежурства, в които отговорностите им да поемат големи ученици, непедагогически персонал, студенти.  Необходимо е да се обръща специално внимание от медицинския персонал в училищата към педагозите с ЕЛКК, ТЕЛК и НЕЛК, които „изпълнявайки задълженията си, така да се чувстват допълнително подкрепени по отношение на здравословното си състояние“,  гласи писмото.

Трябва да се осигури правото на персонала от рисковите групи да ползва по свое желание платен или неплатен отпуск през учебната година, спазвайки Кодекса на труда. А за осигуряването на заместници директорите да се възползват в по-голяма степен от програмата „Без свободен час“, която предлага регистър на учителите, които могат да преподават на мястото на отсъстващи. 

Министърът обръща внимание и на необходимостта от специална грижа за преодоляване на стреса сред учениците, учителите, непедагогическия персонал и родителите, като се сформират училищни екипи с участието на председателя на Обществения съвет.

Препоръките в писмото са в съответствие с обсъжданията на Отраслов съвет още на 16 октомври, а този месец – и на среща с национално представените синдикати. Решенията и в двата случая са били за позитивен и гъвкав подход от директорите към болни учители и колеги от рискови групи.

Според директори на училища в Пловдив указанията за щадящ подход към хронично болните и по-възрастните учители са неизпълними. От една страна на места в тези групи попадат около половината, дори 60 на сто от педагозите в екипа. Ако всички бъдат пуснати в отпуск, няма да има кой да преподава, а системата вече се задъхва заради отсъстващи и болни. В някои училища в рискова група са и директорите.

Те недоумяват също как биха могли да ангажират студенти с дежурства.

Друг момент, който създава смут, е включването на председателя на Обществения съвет в екип за психологическа помощ. В масовия случай председателят и членовете на Обществените съвети са родители.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Родител

Родител

13.11.2020 | 19:13

Моля, проверете как се грижат за прекаралите Ковид учители в ОУ Кочо Честеменски в Пловдив. Аз ще ви помогна, уволняват ги!

Отговори
1 2
Елица Кандева

Елица Кандева

13.11.2020 | 18:24

Моля, когато коментирате, да не използвате името ми в своето - става объркване на самоличностите

Отговори
2 0
Елица от Марица

Елица от Марица

13.11.2020 | 15:59

Този министър започва да става токсичен за образованието.Изземва функции на едни хора, вмвнява функции на други хора,пуска наред в отпуск.А кой ще осъществява и с какво качесТво учебен процес!!! От ден на ден все по-безумни писма, заповеди, и др.Взе да писава на всички-деца, родители , учители.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?