Следвайте ни

Учители с онлайн петиция срещу връщaнето в клас в Пловдивска област

viber icon

Онлайн петиция против връщането на учениците в клас в Пловдивска област събира поддръжници в социалните мрежи. Подета е от група, която назовава себе си Обединени учители. Те са за обучение в електронна среда заради рисковете, които създават присъствените занятия в условия на пандемия. 

„Стремглавото увеличаване на броя новозаразени лица през последните седмици, броят на смъртните случаи, както и липсата на медицински персонал, е причината за силното безпокойство на нас, учителите, по повод завръщането по график в учебните заведения в Пловдивска област – гласи текстът на петицията. - Самият факт, че се провеждаше обучение от разстояние в електронна среда, когато броят на заразените беше доста по-малък, е доста красноречив. Във време, когато страните в Европа започват една по една за затварят всичко до самите си граници, ние сме заставени да работим в закрито пространство със стотици деца, от които немалка част не осъзнават сериозността на заразата. В момент, в който се призовава за спазване на физическа дистанция, връщането в час на хиляди ученици, поставя в риск всички нас. 

Графиците, изготвени от МОН и РУО, са абсолютно неефективни – учениците ще посещават училище по график, а учителите ще сме там постоянно. Това няма да доведе до ограничаване на заразата, а напротив. Онлайн обучението до момента дава положителни резултати и според нас е излишно връщане по класните стаи в такъв критичен момент“.

Учителите изтъкват като проблем и ниската техническа обезпеченост, която предлагат училищата. Според тях това няма да позволи да провеждат часове едновременно с учениците, които са в клас, и с тези, които са избрали обучението от разстояние в електронна среда. „Техниката по училищата масово е остаряла и не може да осигури провеждане на часа дори от задоволително качество“, категорични са преподавателите.

Те добавят, че ниският процент на заразени ученици е резултат от липсата на тестване при тях. 

„Призоваваме за разум и за запазване на живота на учители, ученици и техните семейства!“, апелират инициаторите на петицията.

До момента са я подписали над 400 поддръжници.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Александра

Александра

23.11.2020 | 10:45

Престанете с децата, ако са без заплата учителите да ли ще са на това мнение?Нека затварят ресторантите и моловете.

Отговори
2 1
Николай

Николай

23.11.2020 | 10:42

Как така учениците ще са онлайн, като ги е страх учителите да напускат, защо се играе със съдбата на децата? Който иска онлайн без заплата!

Отговори
2 1
Таня.

Таня.

22.11.2020 | 13:00

Чух вчера как двама видни социолози обясняваха, че сме във война и това децата да не са на училище, а учителите да не преподават в училище е дезертьорство. На тези господа бих казала следното: Господа студийни социолози ,любимо ми е даването на съвети от хора, не знаещи какво се случва в училище. Освен това във война сме да, но тази жертвоготовност е излишна и много удобна, още повече, че не е на ваш гръб. Освен това никой генерал не си хвърля армията напразно, без да е използвал новите си и модерни оръжия, което вие призовавате да направим. Разбирам, че он лайн обучението не е най-доброто, но в условията на сегашната ситуация е ценно оръжие, което ще съхрани живота и здравето на много хора.

Отговори
2 2
Десен

Десен

21.11.2020 | 19:23

Това, което прави МОН е безумие, министътът демонстрира инат, с характерния си диалект обяснява и обяснява, Кой гарантира живота и здравето на учители, ами родителите, които ще бъдат заразени от децата си, които ще го вземат от своите съученици. Категорично трябва да се учи от къщи, независимо, от това дали образованието е добро или лошо. Приоритет е живота и здравето на хората.

Отговори
14 1
g54gr54gd4

g54gr54gd4

21.11.2020 | 16:55

Как не Ви е срам господа и госпожи управляващи! Май животът на отделния човек за вас не струва пукната пара, защото вас ви преглеждат и приемат без ред и опашки и даже идват при вас, та да не се срещата с народа. Но за да угодите на всякакви невежи и некадърници с мнение сте готови да жертвате учителите. Не сте ли се замислили, след като толкова често употребявате фразата 'на първа линия', че учителите са на първа линия, но от другата страна на барикадата. Защото те се срещат при работата с достатъчно голям брой деца, които пренасят вируса, но не боледуват толкова ... За да угодите на родители, сдружения и разни фондацийки вземате решения, без да попитате учителите. С тях се отнасяте като със слуги, които нямат право да кажат и дума.Постоянно натяквате, че увеличавате заплатите на учители и лекари и ги противопоставяте на останалата част от обществото (разделяй и владей, но докага?) и нищо не казвате за вашите зашлати, които тихомълком растат и то със значителни суми. Демократично ще ни обясните и защо работещите в съдената система ще си получат по три заплати за коледа. В тази ужасна ситуация наблюдаваме непукизма на ръководещите държавата - гледаме маркировката на магистралите и хъбовете за пренос на газ. Тези хора,май, живеят в друга държава. Всеки учител на ден при 6 учебни часа се среща с поне 60 до 100 различни ученици, за които, каквито и заповеди да издадете, те не важат, защото вкъщи им казват друго , защото родителите не носят каквато ѝ е отговорност за липсата на първите седем години и за още много неща. А замисляли ли сте се, че тези учители също имат семейства и деца, и възрастни родители. Май не знаете, че учителите също са хора, защото за тях дори журналистите пишат като цитират професията им. Всички разбрахме, че родителите работят от вкъщи и децата им пречат, а и е много по-лесно да им бутнеш дневните пари и да знаеш, е няма да ти пречат вкъщи и няма да мислиш какво да им приготвиш за хранене за целия ден. И същите тези родители, които но обясняват като едни големи специалисти колко е важно да се ходи на училище, при нормална обстановка наближат ли празници и ваканции започват трескаво да търсят начин да освободят детето си от училище, защото имали планирано семейно пътуване и никой и нищо не е в състояние да ги спре, защото те стигат до истерии, а заплахите им нямат край. Но най-циничното е, че всички тези, които сега обиждат по всякакъв начин учителите, като се започне от главата на рибата и журналистите, на 24 май ръсят кухи поздрави и пожелания. Лицемерници! И не забравяйте, че докато учениците ходят до училище, срещат се в училище със съучениците си и се прибират вкъщи има вероятност да ви донесат неприятния вирус в дома.

Отговори
18 2
SeS

SeS

21.11.2020 | 11:26

Подкрепям!! Поне за известно време, за да отмине пика на заболеваемостта да се премине изцяло онлайн. Не е ли логично... Защо още се чака?! Стига с тея празни приказки!!! Още,, пушечно месо,, ли ви трябва в лицето на учителите, изложени на опасност.. Има родители, които са болни, не си правят тестове, децата носят вируса и така жертва става учителя... И после,, не искаме онлайн обучение,, Къде е краят.... Няма такъв... Направо се казва:Скъпи учители.. Моля заповядайте в играта,, Руска ролетка,,

Отговори
29 4
Стоян Петров

Стоян Петров

21.11.2020 | 10:49

Напълно подкрепям искането за преминаване на всички ученици в ОЕСР. Не съм учител, но смятам, че само така ще ограничим болните, а и ще запазим здравето и живота на нашите близки. Не ходете на работа в понеделник. Моля!

Отговори
36 5
Местен

Местен

21.11.2020 | 10:44

Много държави (Чехия, Белгия, Гърция, ...) затвориха училищата и университетите! Учат онлайн като превенция на разпространението на заболяването и за да облекчат натоварването на здравните системи. В 8-милионния Ню Йорк също затвориха училищата. При учениците болестта в повечето случаи протича леко и дори безсимптомно, но те я разпространяват. Медиците в България са малко, преуморени са, но населението продължава да не спазва мерките, а голяма част от хората не вярват, че Ковид съществува. Скоро няма да има кой да ни лекува! Вземете разумни решения! Здравето на хората е най-важно! Стига сте мрънкали, че децата ще останат необразовани! Който е ученолюбив, ще учи и онлайн. Който е мързелив - и да посещава училище, пак няма да учи!

Отговори
37 5
Соня

Соня

21.11.2020 | 10:18

Всичко в името на политиката! Щом т.улупа решава,смятайте до къде ще стигнем! Само и единствено медицински експерти трябва да решават. В момента борбата е за здравето. Нищо друго няма значение!

Отговори
36 1
Да си даде оставката

Да си даде оставката

21.11.2020 | 13:24

Тя трябва да решава областната. Тези решения се вземат на местно ниво. Тя успя само да създаде хаос, хора умират по стълбите.

Отговори
18 0
Респект за учителите

Респект за учителите

21.11.2020 | 10:15

Подкрепа за учителите. Ние родителите смятаме, че децата и учителите се справят прекрасно в електронна среда.

Отговори
39 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?