Следвайте ни

Учители с апел: Всички ученици да минат на онлайн обучение!

В писмо до премиера и министрите на образованието и на здравеопазването те предлагат дежурни класове да поемат деца, чиито семейства не могат да осигурят подкрепа у дома

viber icon

Всички ученици у нас от предучилищна възраст до 12. клас да преминат в електронна форма на обучение от разстояние до края на извънредната епидемична обстановка, искат в отворено писмо до премиера членовете на Фейсбук групата „Учители за безопасно образование“. Тя е създадена през септември в нея към момента членуват 1071 преподаватели.

„В условия на пандемия преминаването в електронно обучение за учениците и студентите не е предпоставка за лишаване от правото на образование, а създава възможност това да се случва в безопасна за всички среда“, твърдят авторите на писмото. 

В него се цитира публикацията на реномираното медицинско списание “The Lancet”, която анализира промяната на заболяемостта от COVID-19 след отварянето на училищата в 131 страни по света. С тази статия аргументира и здравният министър решението си гимназии и университети да преминат на онлайн обучение. 

Отвореното писмо е с копие до здравния министър, образователния министър и медиите

Преподавателите от Фейсбук групата „Учители за безопасно образование" предлагат в определени училища да бъдат оставени дежурни паралелки, като там бъдат обучавани децата на самотни родители и на семейства, поставени пред крайна невъзможност да осигурят грижата за децата си вкъщи по време на електронното обучение. Считат, че ще има учители, готови на това, при спазване на противоепидемичните мерки.

Ето текста на писмото:

Уважаеми г-н министър-председател,
ние, българските учители, подготвили това отворено писмо, вярваме, че днес трябва да е последният, а не поредният ден, в който изпращаме наш колега във вечния му път. Млад колега – учителка, оставяща малко детенце след своята смърт.

Почернени от загубата на колеги – четири за последните дни – вярваме, че е време да поставим най-ценното – живота – на първо място.

Няма съсловие, което по-добре от нашето да разбира стойността на образованието, но и да знае, че всички пропуски се наваксват и че всичко е постижимо без едно – да върнеш погубения живот и да успокоиш децата, загубили родителите си.
От началото на учебната година броят на заболелите от Ковид-19 се увеличи над 7 пъти. Благодарение на навременните мерки през пролетта, когато бяха затворени първо училищата, бе предотвратена загубата на хиляди човешки животи. Доказано е, че отворените училища са най-големият катализатор за разрастване на епидемията. Децата най-често са безсимптомни преносители на вируса, което прави предаването му от училищната среда в семейната лесно. Това създава заплаха за здравето и живота на нас учителите, нашите семейства и семействата на децата, които обучаваме. Някои от дечицата ни вече загубиха родител заради вируса, донесен от училище вкъщи. В училищата се зараждат огнища, които ще изгорят България. 

Уважаеми г-н министър Вълчев, 
Загубата на нашите колеги дълбоко ни разтърси. Чувстваме се застрашени и разтревожени – за себе си, за семействата си, за семействата на учениците ни. Прогресивно нарастващият брой заразени ученици и учители е плашещ.

И това са само откритите случаи. Заразените и хилядите контактни деца масово не се тестват, което не дава реална представа за общата епидемиологична ситуация в училищата. Навярно броят заразени деца е в пъти по-голям.

Българските учители са в една от най-рисковите категории – с по няколко хронични заболявания, които водят до тежко или летално протичащ Ковид-19.

На фона на препоръките за работа от дома, дадени към всички сфери, носенето на маски на открито и други мерки, учителите сме изпратени на сигурно заразяване и смърт. В тесните класни стаи и училищни коридори, където стотици деца дишат един и същ въздух, няма мерки, които да спрат заразата – 1.5 метра дистанция между децата е физически непостижимо, вярваме, че знаете това. А „пашкулчетата“ в класната стая са безсмислени, тъй като децата се смесват в извънучилищни дейности и игри.

Учениците не носят маски в час, което ни излага на още по-голям риск от заразяване – всеизвестен научен факт е, че маската пази не толкова носещия я, колкото човека срещу него. Няма други професионалисти, изправени пред предизвикателството и принудата да работят в тесни стаи с по 30 души, освен учителите.

Доказано е, че престоят в затворено помещение, особено малко като класна стая, над 15 минути със заразен носи значителен риск от заболяване, независимо от предприетите мерки, дори децата да са с маски в час. Само за 2 часа в една класна стая един болен заразява средно 5 души, ако всички са с маски, и 12, ако не се носят маски. Това е пагубно, както за нашия живот, така и за живота на членове от семействата на учениците.

В настоящия момент, в който обществото ни изпитва остър недостиг на кадри в образователната система, не можем да си позволим да погребваме учители всеки ден.

Настояваме за незабавно преминаване към обучение в електронна среда, като поемаме отговорност да работим по-усилено, за да дадем на децата всичко, от което се нуждаят.

Г-н Вълчев, самият Вие дадохте отлична оценка на учителите по време на ДО през пролетта. Тогава ние бяхме неподготвени, но се справихме с предизвикателството и спасихме учебната година. Сега смело можем да заявим, че опитът, който имаме, ще ни помогне да осъществим качествено образование в електронна среда.

Проучване на Институт за изследвания в образованието сочи, че 2/3 от родителите смятат, че учителите са успели да преподават в електронна среда разбираемо за учениците. Те определят усилията на учителите да ангажират детето в учебния процес за успешни. 88% от учениците са влизали редовно в часовете и полагали старание. И защото като гръбнак на обществото и като едни от най-важните хора в живота на децата, ние разбираме страховете и нуждите на родителите, с грижа за тях предлагаме да останат дежурни паралелки в определени училища. 

Уважаеми г-н министър Ангелов,
Българският учител е на първа линия в битката с Ковид-19, но незащитен от предпазни облекла. Учителите не могат да преподават, да бъдат чути от децата през защитни костюми, а заболеваемостта сред тях е подобна на тази при лекарите – системна, тежка и летална.

Считаме, че преминаването към обучение в електронна среда ще спаси живота на хиляди хора, ще намали значително заболеваемостта и ще облекчи здравната система. Така ще опазим и своите лекари – ангели и бойци, поели живота на всички ни на гърбовете си. 


Изгубим ли лекарите и учителите си – изгубили сме България.

Защото общество без образование и без здравеопазване не е общество. Изгубим ли родителите на децата си – няма знания, с които да запълним празнината в живота им.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (56)

Тамара Ананиева

Тамара Ананиева

02.11.2020 | 13:49

Тогава полиция, пожарна и военни формирования да минат на електронна работа! Заразени има навсякъде и всички имат семейства!!!

Отговори
0 2
Наблюдаваща

Наблюдаваща

01.11.2020 | 23:18

То хубаво си ги оплювате ,ама тези хорица са позастаряващи....и децата са преносители ....нека си измрат....нали,да ви е по-спокойно.

Отговори
3 5
Истината

Истината

01.11.2020 | 22:10

Истината е,че дори според учителите,материала в онлайн обучение не се усвоява добре ! Изводът е,че такова обучение е неудачно и безполезно ! По-добре да се обяви нулева година,а учителите да бъдат пратени на борсата ! На който не му изнася-да си намери друга работа ! Само че 90% от тях не умеят нищо,а другите са мързеливи да работят друго ! Имам конкретен пример с една бивша ущителка,която работеше на смени за 1500 лв.,и накрая се върна в училище !

Отговори
5 6
Како, много си далече от Истината

Како, много си далече от Истината

01.11.2020 | 22:32

Сигурно така си възпитаваш и детето, като му внушаваш, че "90% от тях /учителите/ не умеят нищо, а другите са мързеливи да работят друго". Какво ще научи детето ти в училище, като предварително е настроено негативно към учителя? А може би е "умно" като теб и затова успехът му не е висок, а? Не съм учителка и още не мога да си обясня как тези хора издържат часове наред с разглезените ви деца...

Отговори
13 1
Екатерина Гешева

Екатерина Гешева

01.11.2020 | 19:05

Научи се да пишеш грамотно.

Отговори
0 0
На дъното

На дъното

01.11.2020 | 17:05

Много сте прости тия които пишете тук, като предлагате да си заминели учителите. Ами ще си заминат и в платен и неплатен и тогава, наистина ще обявят годината за нулева. И лекарите ще си заминат, щото сте глупави и ще се редите на опашка пред болници, но няма да има. Не можете да ги замените така тия кадри, не са, ви продавачи и кондукторки и сервитьор.

Отговори
17 8
Аз не съм проз

Аз не съм проз

01.11.2020 | 18:22

Приятел, като не ти харесва, че коментаторите тук са прости, намери си друг форум, където са УУУмни като теб! Като гледам обаче повечето от тях са доста интелигентни и пишат доста по-аргументирано от теб! Гледай само да не си проз като мен!

Отговори
10 1
Браво за идеята

Браво за идеята

01.11.2020 | 16:51

Най-после някой да прозре истината - браво за идеята на тези учители! Това и аз си го мисля и от главата ми не излиза. Децата - учениците тихичко ни заразяват, без изобщо да са виновни и ние даже не знаем откъде ни е дошло, защото те нямат симптоми. Няма как лекарите да се насочат към източника на заразата, и тя се разпространява безконтролно, като че ли здравните органи не искат и да знаят! На всичко отгоре министър Красимир Вълчев се дърпа като някой ресторантьор, да не му затворят ресторанта. Как стана така, че от целия период на Ковид заразата сега изведнъж така се разрастна? Ами ето как: през пролетта бяха първоначалните строги мерки. После учениците излязоха във ваканция и чак отпреди месец и нещо се събраха в училищата. И пламна гората. Хора, разберете това е наистина страшен пожар! Трябват спешни мерки, а не уклончиви решения! Нищо няма да им стане на ресторантите и дискотеките, ако затворят за един месец! И учениците няма да останат неграмотни за един месец у дома. Трябва да се пречупи пика на заразата! България трябва да затвори границите си за хора които нямат сериозно основание да пътуват, както го направиха други европейски държави, и след спадане на пандемията да пускаме само тази държави, които имат добър резултат. Иначе ще останем без лекари, учители, родители и други хора! Поздрав за учителите, които отправят този апел!

Отговори
25 11
Анета Костадинова

Анета Костадинова

01.11.2020 | 14:23

Интересно, само у нас ли има епидемия? В другите страни призовават училища и университети да не затварят!. Резултатите от първото дистанционно обучение са плачевни! Обричаме децата на още по-голяма неграмотност. Това ли искаме за тях?

Отговори
24 17
За информация

За информация

01.11.2020 | 16:03

В много европейски страни е въведено онлайн обучение и за училища, и за университети. А в Москва, град с по-голямо население от цяла България, всички ученици от 6 клас нагоре са също на онлайн обучение.

Отговори
14 5
Възмутена

Възмутена

01.11.2020 | 13:10

Дори и в този ден, не пропуснахте да оплюете българският учител, вместо да склоните глава пред ежедневния му труд! Труд, свързан с възпитанието на истърваните и разглезени дечица на младото поколение родители! Не умеещи да попълните вашите и на глезльовците си дефицитите, но умеещи да бълвате жлъч и злоба срещу всички от съсловието! Каквито сте вие, такива са и децата ви! Продукт на криворазбраната демокрация! Засрамете се!

Отговори
30 15
Токмаков

Токмаков

01.11.2020 | 14:07

Ако сте учител-жалко. Пишете с правописни грешки. Думата е иЗтърван. Възпитанието на децата е задължение на родителя, а обучението на учителя. И когато детето се прибере то трябва да бъде научено от учителя,а не да му е преподаден някакъв материал и с думите "това да си го научите в къщи". През 19 и в началото на 20 век хората са плащали директно заплатата на Даскала, а децата прибирайки се в къщи са били НАУЧЕНИ! От УЧИТЕЛ

Отговори
24 9
Учителка

Учителка

01.11.2020 | 12:44

Расте тъпо, неграмотно и арогантно поколение. И за това са виновни не учителите, а родителите. Наглото и арогантно отношение към учителите се възпитава от родителите /с много малки изключения/. Това личи и от злобните и адски неграмотно написани коментари против учителите. Засрамете се!

Отговори
35 12
Децата трябва да са на училище

Децата трябва да са на училище

01.11.2020 | 16:59

Явно г-жа Учителката не е родител.

Отговори
13 10
Натурално стопанска икономика

Натурално стопанска икономика

01.11.2020 | 11:01

Ами точно така де Лапайте ми го продукта онлайн от екрана на лаптопа ви ако го имате такъв Минаваме на такова разпращане каквото вие искате Вие предлагате вашия продукт знания от екрана и получавате нашите продукти произведени от нас пак на екрана Лапайте Само докато лапате да не си изядете Лапатопа или Компютъра или компота не знъм как му викате там

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?