49

Учители издирват отсъстващите деца по беседки и кафенета

Гимназията по жп транспорт в Карлово търси решение за 147 ученици с проблеми по отношение на учене, отсъствия и дисциплина

Учителите от ПГ по жп транспорт „Христо Смирнeнски“ в Карлово са направили мониторинг на всички 294 ученици от 15 населени места, които се обучават в учебното заведение. От тях 147 са с проблемно поведение по отношение на учене, отсъствия или дисциплина. 

"Търсим начин да стигнем до всеки от тях - с добро, но и с нужната строгост - казва директорът Стефан Филчев. - Проблемът е, че този тип ученици не се страхуват нито от двойка, нито от отсъствие, нито от спиране на социални помощи. Нямаме  друг инструмент да ги мотивираме, освен да направим уроците интересни и да изградим доверие“, обяснява той.

Филчев представи подхода на учебното заведение на среща за възможностите и ограниченията в работата по обхвата на деца от уязвими групи, в която участваха експертите от Регионалното управление на образованието,  представители на 93 учебни заведения от Пловдивска област, социалните служби, полицията и Областната управа.

Практика в гимназията е във всеки учебен час, независимо от предмета, да се отделят 5 минути за четене на текст на български и поправяне на грешки - заради ниското ниво на владеенето на езика и лошата грамотност. Друга местна практика отвъд разписаните нормативи е след 3. или 4. час, когато  учениците решат, че могат да не влязат в останалите, учителите да обиколят с лични коли местата, на които се събират - закусвални и беседки из града.

За първи тази година обаче усещам голяма умора, стрес и нервност у учителите. Усилията са ежедневни за мотивирането на децата, но ако родителите не са ни съмишленици, много битки ще бъдат изгубени,

казва Филчев.

И споделя основните проблеми. От една страна, не навсякъде има добро взаимодействие по Механизма за обхват между училищата, общините, полицията и социалните. Училищата търсят полезния ход и започват други проблеми, разказа директорът. В същото време

малко родители оказват съдействие.

Част от тях крият проблема. Други са абдикирали напълно от ангажимента си да обяснят на децата, че образованието е нужно. В това отношение повече помагат дядовците и бабите, отколкото майките и бащите.

Пречка са демографските процеси - по икономически причини много деца заминават за чужбина със семействата си, връщат се след година-две и са пропуснали много. Други пък са оставени на свои роднини тук и контролът е занижен.

Проблем са и ранните бракове в малцинствените общности.

 С част от тези причини за отпадането на децата училището не може да се справи само и трябва цялостна политика на държавата -

категоричен е Стефан Филчев. - Но ние не се отказваме от битката.“

В нея самият той прилага свои методи, които имат ефект в общността. „Всички знаят, че вратата на директора е отворена и могат да споделят на четири очи. Това много често се случва, а училищният психолог споделя, че за първи път има толкова много деца, които са готови да говорят насаме за проблемите си“, разказа Филчев.  Пътят за изграждане на доверие обаче е труден и дълъг.

В училищата с концентрация на ученици от уязвими групи също 

има ядра от будни и съвестни деца.

Филчев разчита на тях и е в постоянен контакт с Ученическия съвет. От него разбира какво искат децата и какво ги вълнува. Наскоро даже била създадена група за директна връзка с директора.

Заедно с подкрепата върви и строгият контрол - непрекъснати проверки, макар че нормативната база не ги изисква. "Проверяваме дали учениците имат тетрадки по всички предмети, необходимите пособия и изключени ли са телефоните в час-  разказва Стефан Филчев. - Ако в нечия тетрадка липсват плановете от предишните часове, трябва да се препишат и представят при следващата проверка."

Според директора полезна би била обмяна на опит между учебни заведения със сходни специфика и проблеми.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Бони

Бони

27.11.2023 | 20:53

Голямо приобщаване, голямо чудо! И утре същите тези ще седнат зад волана и ще карат насреща ни. Български не знаят, таблицата за умножение не знаят, а иначе за всичко помощи вземат. На сина ми обяда е 4,40, а техния безплатен. До кога ще скланяме глави пред тях? Толкова ресурс се разхищава излишно.

Отговори
8 0
Учикова

Учикова

27.11.2023 | 10:00

То аслъ и учениците и учителкита са в кафенето, пият и пушат заедно.

Отговори
7 6
ДИВИ ЖИВОТНИ

ДИВИ ЖИВОТНИ

27.11.2023 | 09:53

СЕ ДРЕСИРАТ! С БОЙ И ГЛАД! А ЧОВЕЦИ, НЕМА ДА СТАНАТ :)

Отговори
9 0
ГОВОРЕЩИТЕ БЪЛГАРИ - Л АЙ НА

ГОВОРЕЩИТЕ БЪЛГАРИ - Л АЙ НА

27.11.2023 | 09:51

ХОДЯТ НА ИЗБОРИ :)

Отговори
7 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?