71

Училището в Рогош събира помощи за 38 ученици от наводненото Трилистник

Осмокласникът Йордан и петокласничката Илияна са без покрив, след като наводнението бутнало къщата им

Кампания в помощ на учениците от пострадали в наводнението семейства в Трилистник подема екипът на ОУ „Васил Левски“ в село Рогош. То е средищно и до там през тази учебна година ще пътуват 38 деца от 1. до 7. клас от залятото от Стряма селище.

Заедно с Ученическия съвет решихме да започнем да събираме дрехи, обувки и помагала за учениците от пострадалите семейства, каза директорката Виолета Христодулова. До 7. клас учебниците се осигуряват безплатно от държавата, но има нужда от тетрадки и пособия, както и от облекло, уточни тя. Помощите ще се събират в училището, като после с комисия ще бъдат раздадени на нуждаещите се.

Класните ръководители вече са успели да се чуят с почти всички семейства от Трилистник, които имат ученици. Сред тях са и родителите на 4 първолачета, които тази година постъпват в школото. Техните семейства имат право на еднократната социална помощ за първолаци, но тя се дава на два пъти – в началото на учебната година и  след Нова година.

Най-тежко е положението на семейството на Любен Джундрин, чиято къща паднала в резултат на наводнението в Трилистник. По-големият му син Йордан от тази година е ученик в пловдивска гимназия, приет още на първо класиране. Сестра му Илияна ще е петокласничка в училището в Рогош.

Кметът на Трилистник Мирчо Петров разказа, че на семейството са осигурени фургони, той лично ходил снощи при пускането на електричеството. Предоставени са легла и телевизор.

Има и пострадали 3-4 семейства от ромски произход с деца в училищна възраст.

На 9 септември на среща с целия екип на училището очакваме да се приеме и идеята за кампания в първия учебен ден, добави Виолета Христодумова. Родителите ще бъдат приканени вместо да купуват букет, да дадат сумата като дарение за пострадалите семейства в Трилистник.

Ще направим всичко възможно децата да тръгнат спокойни на училище, да не усещат, че нещо им липсва, добави школската шефка. Ако има нужда, учителите са готови лично да осигурят, каквото не достига. В събота, когато водите на Стряма заляха и Трилистник, директорката била готова да отвори училището в Рогош, за да приеме бедстващи и сградата да стане подслон с ток и течаща вода. Не се наложило. Оставаме в постоянна връзка с кмета Мирчо Петров, при нужда сме готови да събираме и пакетирани хранителни продукти, добави Христодулова.

В Каравелово свързват дарителите с родителите

Около 15 са бедстващите ученици в Каравелово, каза кметицата на пострадалото карловско  село Славка Червенкова.

"Всички ще започнат учебната година. Автобусите, които ги извозват, могат да пътуват, след като бе възстановен мостът до село Богдан. Получихме много дарения, с които ще помогнем  за подготовката на децата за училище", обясни тя.

Обаждат се дарители, които искат да купят всичко необходимо. От кметството ги свързват директно с родителите на даден ученик, за да получат информация кой номер дрехи и обувки са нужни, какви помагала да пратят.

Децата в училищна възраст пътуват от Каравелово до различни учебни заведения в Сопот и Карлово. "Благодарна съм, че има толкова много хора, които искат да окажат помощ и се включиха на терен с работа като доброволци", добави Червенкова.

Много хора още не могат да си влязат в къщите, не знам дали изобщо са помислили за тръгването на училище, призна кметът на село Богдан - Христо Иванов. Учениците от селото са възпитаници на различни учебни заведения в Карлово.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?