Следвайте ни

Училището ще плаща 10 дни отпуск на педагог с ковид след болничния

С какви пари и откъде да намерим заместници при толкова дълги отсъствия, питат директорите

viber icon

Десетте допълнителни дни отпуск, които трябва да получат преболедувалите ковид учители, ще се плащат от бюджета на училищата,  а не с допълнително финансиране от държавата.

Това изискване разбуни директорите, според които нито има пари за такава мярка в делегираните бюджети, нито толкова заместници, нито правно основание да издадат подобни заповеди.

До трудната ситуация се стига след решението от миналата седмица на Отраслов съвет. На него експерти от МОН, синдикатите и двете браншови организации на школските директори се договориха за допълнителен отпуск от 10 дни за учители, които са били на домашно или болнично лечение с диагноза коронавирус.

В последствие до началниците на Регионалните управления на образованието и директорите е пратено писмо от министър Красимир Вълчев. В него той обяснява, че предвид динамиката на извънредната ситуация  и ненамаляващия риск от заразяване, е наложително да се гарантират максимално безопасни условия на труд. „Пред всички нас стои нелеката задача да се грижим и пазим живота и здравето не само на децата и учениците, но и на работещите в образователните институции. Осъзнавайки тежестта на тази задача и факта, че капиталът на една нация са хората, които я създават – учителите, грижата за опазването на живота и здравето им е приоритет“, гласи писмото.

В тази връзка министърът съобщава, че директорите следва да осигурят 10 дни платен годишен отпуск извън договореното в Колективния трудов договор, като това стане за сметка на образователната институция и непосредствено след ползвания болничен за лечение от ковид. Така на практика всеки преподавател или непедагогически специалист в системата има право след изтичане на болничния да отсъства още 10 дни, като получи за тях пълното си възнаграждение от бюджета на школото. В писмото се указва заместници за този период да се търсят от банката с кадри на РУО и по националната програма „Без свободен час“.

Вмененото задължение, което не е подплатено с допълнителен финансов ресурс, доведе до смут сред директорите. Те изчисляват, че 10 дни отпуск прави още пълни 2 седмици отсъствие на учителя, който до момента е бил в болничен. Това изисква плащане на около 700-800 лева на човек, а при педагози с повече стаж – и по-големи суми. В същото време школото трябва да плати и на заместник за същия период, а няма гаранция и дали въобще ще намери такъв учител. А на места се стига до ситуация, в която едновременно се търсят по над 10. 

В момента много от болните от ковид учители работят от къщи на доброволни начала, въпреки че са в болничен, и именно защото няма кой да поеме часовете им, сподели директор на пловдивска гимназия.

И колегите му трудно намират кой да поеме преподаването, ако титулярът го няма. Засега масово се предпочита разпределяне на часовете вътре в колектива, вместо да се търси външен човек, но това води бързо до изтощение.

Опитите да се ангажира заместник от регистрите също често удря на камък. Директорка на основно училище в Пловдив разказа, че ангажирала оттам преподавателка. Тя обаче дошла на работа само един ден и на следващия се отказала, след като узнала, че в училището има случаи на деца и преподаватели с коронавирус.

Отделно наскоро с друго писмо от министъра до директорите им бе дадено указание да въведат олекотен режим за учители над 50 г. и с хронични заболявания, като ги освободят от дежурства, позволят им да преподават онлайн и им намерят заместници. На места в тази група обаче попада по-голяма час от екипа, а и самият директор.

Така излиза, че ако се спазят всички препоръки, училищата ще са на червено и в същото време няма да остане кой да преподава. 

Освен проблема с обезпечаване на плащането и заместването, директорите са объркани и от начина, по който се добавя новото им задължение за осигуряване на допълнителен отпуск. Според тях е необходимо това да бъде уредено нормативно, например с анекс съм КТД, на чието основание да издадат на свой ред заповедите си. Как в момента да се издаде законна заповед на основание едно писмо, питат те. И се заричат, че няма да поемат риск,  а когато възникне такава ситуация, ще искат допълнително становище от РУО и МОН, за да не се окажат в ситуация на неправомерни действия и плащания.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?