2374
Следвайте ни

Училище в "Северен" откри логопедичен кабинет в помощ на учениците

viber icon

Екипът на училището е кандидатствал по проект в края на 2020 г., който е спечелен и осъществен през 2021 г. Кабинетът е финансиран по проект “Подкрепа за приобщаващо образование“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж (ОП НОИР) 2014-2020 г. 

 „Все по-често се наблюдават деца, които имат комуникативни нарушения и това мотивира нашето училище да отговори на очакванията.Наред с образованието на учениците, целта е те да получат специализирана подкрепа на територията на учебното заведение“, коментира директорът на в СУ „П. Кр. Яворов“ Пламен Стоилов.

Подкрепата към учениците се състои от: входяща ранна диагностика, консултация на родителите и педагогическия персонал при нужда и заявка, терапия и превенция на поява на обучителни трудности и комуникативни нарушения.Важно е и обучението в ко-терапия (съвместна работа) с родителя.

Логопедичният кабинет е оборудван с: ултразвуков терапевтичен масажор за стимулация на лицевата мускулатура; логопедични сонди за орално-моторна терапия ; Z-VIBE-вибрационен орален масажор за сензо-моторна стимулация и артикулационна терапия; дидактически материали за развитие на различни езикови и когнитивни области; логопедични карти за развитие на езиковата компетентност и обогатяване на базовите процеси.

В единия ъгъл на кабинета е разположена пясъчна табла-тя служи за координация „око-ръка“, ляво-дясна ориентация, ориентация в пространството и стимулиране на тактилността (докосването).

Диванчето, разположено в средата, е специално предназначено за деца.Цветът му, в синята гама, е успокояващ, предразполагащ и не толкова стимулиращ за разсейване.

В другия край на кабинета се намира логопедично огледало- за логопеда то е като дъската за учителя.Използва се за корекция и самоконтрол при артикулация.Пред огледалото се прави постановка на нарушени звукове.

Кабинетът е приспособен за удовлетворяване на всяка потребност от специализирана подкрепа на учениците. СУ „П. Кр. Яворов“ е едно от малкото училища в Пловдив, които имат обособен логопедичен кабинет за нуждите на своите възпитаници.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?