49

Училище си направи библиотека като на Хари Потър, издигна кула на замък

Библиотеката на Хари Потър вече не е само в гимназия „Хогуортс“ някъде между кориците на книгите на Джоан Роулинг. И Пловдивско училище вече си има нейно подобие.

Че и кула на приказен замък, която също е пълна с томчета.

Големи идеи в малко помещение, обобщи директорката на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Таня Николова на откриването на обновената школска библиотека днес. Когато преди време разкрила плановете си пред мебелна фирма, оттам я попитали 3 ли са помещенията. Към днешна дата с известни компромиси са обособени различни кътове в една библиотека.  На едната стена мебелите са по подобие на описанията на библиотеката в училището за магии на Хари Потър. В ъгъла отсреща се издига кула като в старинен замък. Има и дигитална зона. Част от мебелировката е 2 в 1 – комбинира място за книги и място за сядане и четене.

Скоро ще се появят весели възглавнички. А идеите на домакините е все повече библиотеката да заприлича на английска парк – с изкуствена морава пред кулата на замъка и висяща люлка. Преди тях ще бъде застлан килим като в Монтесори класните стаи. 

Целта е учениците да припознаят пространството като свое място, на което могат и да се усамотят, и да починат, и да посегнат към книгата, казва Таня Николова. Има и кътове за специализирана литература за учениците от професиите танцьор и дизайнер  на рекламна графика. Идеята е, когато се възложи задание, библиотеката да е удобно място, където гимназистите могат да открият нужната литература и помощ. Вече е направена връзка между учителите и библиотекарката – тя също да е подготвена какво да предложи, когато преподавателите поставят задача за даден проект. Когато едно дете получи подкрепа, то ще припознае библиотеката като полезно място и ще започне да търси и други неща, вярва Таня Николова. 

Сега на ход са учениците. Това как ще ползват пространствата ще е ориентир още какво да се добави и как да се организира. Даниела Такова, която в продължение на 20 г. е работила в Немската читалня на НБ „Иван Вазов“, е библиотекарят на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Нейни колеги гостуваха днес на откриването по повод Деня на детската книга и донесоха томчета като дарение.

Ученическият съвет също дари над 100 в резултат на инициативата „Подари книга на училищната библиотека“. Призивът бе да се предоставят сборници и помагала, които вече не са нужни на порасналите ученици, обясниха оттам. Част от дарените книги са на английски.

Най-нетърпеливите вече си имат читателска карта. Най-напред първолачетата попяха и декламираха на официалното откриване, всеки клас ще мине първоначално с учител. Осмокласнички измежду бъдещите танцьори признаха, че малко четат и проявяват най-вече интерес към любовни романи. Но са готови и да отговорят и на нови предизвикателства от полиците.

Училището планира в бъдеще и съвместни дейности с НБ „Иван Вазов“.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?