Следвайте ни

Училищата в Пловдив купуват дезинфектанти, чистят четири пъти на ден

viber icon

Учебните заведения са приканени от  Регионалното управление по образование да подадат заявка за необходимите им дезинфектанти, с които да обработват сградите в условията на мерките срещу разпространяването на коранавируса. Училищата обаче ще плащат препаратите от своите делегирани бюджети. МОН е предоставило списък на подходящи дезинфектанти, които са надеждна бариера срещу заразата, както и листа на производители, от които могат да бъдат взети.

Проверка на „Марица” обаче показа, че директорите масово са се задействали, още преди да пристигнат указанията от МОН в изпълнение на мерките, набелязани от Националния координационен щаб. 

Около 5600 лева  похарчил за препарати директорът на СУ „Паисий Хилендарски” Илия Къртев. Нужните на първо време количества вече са налични и той не се възползвал от възможността да подаде заявка и да получи от препоръчаните от МОН производители. Изборът какво да купи направил, търсейки по-високо съдържание на спирт, тъй като според експертите той унищожава вируса. Оказало се, че такъв тип препарати са скъпи и цената им стига до 20 лв. на литър. Непредвиден разход, но задължителен, коментира лаконично Къртев. Отделно е заредено с хипохлорид, течен сапун и дозатори в санитарните възли.

Днес директорът събрал целия екип, за да даде инструкции. След оперативката са раздадени допълнителни количества кърпи на хигиенистките в школото. За входовете са осигурени изтривалки с порести повърхности, които задържат дезинфектанта.

От понеделник, когато децата се връщат на училище след извънредната грипна ваканция, ще се извършва почистване 4 пъти на ден – сутрин преди занятията, в голямото междучасие, между двете смени и в следобедното голямо междучасие. По нареждане на школския шеф на  всеки час ще се чистят коридорите и санитарните възли. Вече са подготвени графици, на които чистачките ще се подписват, за да се следи дали се спазват мерките и да се носи персонална отговорност.

Отделно по училищната радиоредба периодично ще се припомня на децата да си мият ръцете  и да пазят дозаторите.

 Двете медицински сестри са снабдени и с безконтактни термометри.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?