71

Ученик от МГ е сред тримата пълни отличници по приложно програмиране

22-ма от 34 първенци в програмата „Обучение за ИТ умения и кариера“ са се обучавали в Пловдив

Ученик от Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" - Петър Иванов, е сред тримата пълни отличници на държавния изпит за придобиване на професионална квалификация по приложно програмиране след обучението по Национална програма „Обучение за ИТ умения и кариера“. Другите двама са близнаците Пламен и Стоян Дарджикови от Профилирана математическа гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик.

Общо 34-ма отличници получиха грамоти от Министерството на образованието и науката на финала на обучението си по програмата. А общо 185 зрелостници завършиха тригодишния курс по приложно програмиране тази година и придобиха квалификация по професията.    

Обучението по Националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ се организира от 5 центъра в София, Пловдив, Бургас, Русе и Правец. От наградените ученици 22-ма са се обучавали към центъра в Пловдив с координатор Росен Вълчев -  преподавател по информатика в Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Петима от отличниците са от центъра в Бургас, четирима – от Русе, а останалите трима – от  Правец.

Грамоти получиха девет учители и преподаватели от ИТ фирми и университети за  високи постижения на своите ученици. 

В Националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ могат да се включат ученици в Х клас, които не изучават професия от направление „Компютърни науки“. В рамките на три години те придобиват III степен на професионална квалификация по професията „Приложен програмист“. Занятията се организират присъствено и само при необходимост се провеждат онлайн. Уроците са в свободното време на учениците – през седмицата, в събота и неделя и/или през ваканциите.

От настоящата 2022-2023 учебна година в едногодишен курс на обучение могат да се включат и ученици в XII клас, които се обучават по специалност „Програмно осигуряване“ от професията „Програмист“. 

От 2017 г. досега през обучение за ИТ умения са преминали 2500 ученици. Всеки един от тях е бил на стаж в ИТ фирма, а над 85% са започнали работа в този сектор. Учебните програми са разработени в партньорство от представители на ИТ бизнеса, висши училища и професионални гимназии. Те се включват в преподаването, което създава условия за обмен на знания между бизнеса и учениците. 

Кандидатстването за включване в програмата през учебната 2022-2023 година вече започна. Регистрационната форма за кандидатите десетокласници и дванадесетокласници е отворена до 23:59 часа на 9 октомври.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?