Следвайте ни

Ученик от Математическата с награда "Харвард"

viber icon

Десетокласникът от Пловдивската Математическа гимназия  „Акад.Кирил Попов” Димитър Чакъров е един от седемте български ученици от 10 и 11 клас от шест града в страната, които печелят престижната награда на Харвардския университет Book Award 2018. Димитър е участвал и печелил медали в множество научни състезания и конференции за ученици, включително в Люксембург, Полша, Сърбия.

Носителите на приза се определят ежегодно сред около 2000 училища по целия свят, а на национално ниво наградата се дава от местните клубове на завършилите Харвард. У нас Harvard Prize Book Award се връчва от Харвард клуб България. Той е създаден през 2001 г. и обединява българи, завършили различни образователни степени и програми на Харвардския университет, студенти, преподаватели и приятели на университета по света.

Целта на Book Award е да открие и награди ученици от последните класове с изключителни постижения и да насърчи усилията им да се развиват.

 Победителите получават книга, официален сертификат Harvard Prize Book Award и покана за специалната церемония на Харвард Клуб България през есента, на която ще им бъде връчен сертификатът.

Партньори на Харвард клуб България за Harvard Prize Book 2018 са Съюзът на българските математици, комисия Фулбрайт и фондация БЕСТ.

Освен Димитър  тазгодишните носители на Harvard Prize Book Award 2018  са:

Звездин Бесарабов - 11 клас, НПМГ "Акад. Любомир Чакалов", София. Занимава се с блокчейн технологии и машинно самообучение. Той е един от най-младите лектори в СофтУни, носител на президентската диплома "Джон Атанасов".

Валерия Германова - 10 клас, ГПЧЕ "Йоан Екзарх", Варна. Участва в състезания по дебати, спечелила е Националната олимпиада по английски език в своята категория, както и стипендия на Американската фондация за България.

Надежда Иванова - 10 клас, Американски колеж, София. Спечелила е престижна стипендия за лидерски лагер в САЩ; участвала е като доброволец в детския научен център "Музейко".

Моника Митова - 11 клас, ЕГ "Акад. Людмил Стоянов", Благоевград. Интересува се от журналистика и човешки права; спечелила е литературната награда за есе на Център Алеф.

Георги Петков - 11 клас, ПГПЧЕ "Петър Богдан", Монтана. Печелил множество награди от състезания по дебати, стипендия на EducationUSA; участва в клубове по литературно писане и уеб дизайн.

Илиян Христов - 10 клас, Национална Априловска гимназия, Габрово. Печелил е няколко състезания по дебати и награди от театрални фестивали.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?