44

Учениците се връщат в Търговската чак догодина

Учениците от Националната търговска гимназия няма да се върнат в своята сграда по Коледа, както се очакваше. Ремонтът върви по-бавно и най-вероятно е училището да се върне към нормалния си школски живот чак от следващата учебна година. В момента занятията се водят в двете тракийски училища СУ „Св. Седмочисленици“ и СУ „Софроний Врачански“, като техните възпитаници учат сутрин, а на Търговската - само втора смята.

Ремонтът по ОП „Региони в растеж“ забави старта си с близо 5 години заради нуждата от дълги процедури на съгласуване. Причината е, че сградата е паметник на културата от местно значение. 

Реконструкцията включва строително-ремонтни дейности, свързани с мерки за енергийна ефективност, подмяна на отоплителни, ВиК и електроинсталации, ремонт на спортни площадки, прилежащи дворни пространства. С изпълнението на проекта ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания. Предвижда се и доставка на модерно и съвременно оборудване. 

Сградата е построена през 1926 г. Същата година  се открива и Практическо търговско училище, което носи името на тогавашния председател на Търговско-индустриалната камара - Стефан Обрейков, заради неговото крупно дарение.  Гимназията в Пловдив е четвъртата подобна в страната, след търговските училища в Свищов, Варна, Бургас. След Втората световна война сградата е взета за военна болница, а по-късно е използвана за занятията на новосъздадения Държавен университет. През това време учениците от преименувания Икономически техникум учат в прогимназия "Карнеги" при изключителни трудности. По-късно сградата е върната на техникума. След ремонта ще бъде запазен автентичният <210> вид.

Миналата година ремонти по ОП “Региони в растеж” бяха извършени в ПГАСГ “Арх. Камен Петков”, ПГТ „ Асен Златаров“ и ПГТСТ „Гоце Делчев“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Жани

Жани

20.12.2022 | 14:57

Честито на малоумните планирали това!

Отговори
3 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?