71
Следвайте ни

Учениците от Садово и Хисаря в ротация от утре

В Брезово вероятно ще се върнат на училище в петък, заболеваемостта там падна под 500 на 100 000

viber icon

Учениците от Садово и Хисаря ще преминат от утре към ротация – паралелките ще се редуват в клас и онлайн, така че в учебните сгради да са не повече от 50% от децата, като смяната става на една седмица. Причината за превключването е, че двете общини са преминали границата от заболеваемост 500 на 100 000. Директорите вече изготвят графиците, по които ще става редуването.

Така в присъствено обучение от всичките 18 общини в Пловдивска област към момента остават само Кричим, Лъки, Първомай и Раковски.

Изцяло затворени пък са училищата в Пловдив, Сопот, Асеновград и община „Марица“, които са със заболеваемост над 750 на 100 000 и по тази причина учебният процес е прехвърлен изцяло онлайн.

Всички останали редуват паралелките присъствено и в режим обучение от разстояние в електронна среда.

В четвъртък изтича двуседмичният срок за първите общини от Пловдивско, които минаха към ротация. От тях единствено в Брезово има подобряване на ситуацията – заболеваемостта е паднала под 500 на 100 000 и учениците вероятно ще се върнат присъствено на училище в петък.

Това няма да става срещу изследване с щадящи антигенни тестове, а по силата на заповедите на здравния и просветния министър за зоните, на които съответства даден режим на обучение, уточни началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова.

Тестването трябва да се прилага при връщане в клас от зоните с висока заболеваемост, но все още няма готовност процесът да стартира. Както „Марица“ писа, очаква се да приключи обществената поръчка, за да са ясни параметрите на тестовете, които ще се ползват. Междувременно работна група подготвя няколко варианта на алгоритъм, като все още се обсъжда дали изследването да се прави в училище или от родителите у дома.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?