2374
Следвайте ни

Учениците, които не се тестват, могат да учат от вкъщи

viber icon

Учениците, чиито родители отказват да бъдат тествани за коронавирус, ще се обучават дистанционно. Това съобщи министърът на образованието проф. Николай Денков в понеделник. Ако не може да се осигури хибридно обучение, то учителите ще трябва да имат отделни занимания с двете групи деца: в присъствено и дистанционно обучение.

По думите му това е начинът да се осигури безопасна среда в училищата при настоящата висока заболеваемост в страната.

Новината дойде на фона на протести на родители срещу тестването.

Денков коментира, че не разбира протестите за тестването на учениците.

"Ако родителите искат да вкарат децата в училище, без тестове, ние ще продължим да увеличаваме заболеваемостта по неуправляем начин. Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а Делта вариантът ги разболява", заяви Денков.

Тестовете на учениците ще бъдат правени или от родителите, или от учителите. Учителите ще правят тестовете, само ако са достатъчно лесни. Иначе, ако тестът е по-труден, ще трябва да се прави вкъщи", обясни Денков. Той допълни, че ще се разчита на самосъзнанието на родителите да бъдат коректни.

Денков каза също, че след учениците от 1 до 4 клас се обмисля да се върнат тези от 5 до 7 и 12 клас.

Същевременно родители и учители излязоха на протест в понеделник в знак на несъгласие децата да бъдат тествани като условие да се върнат в присъствена форма на обучение. Те не са съгласни децата, чиито родители откажат тестване, да преминат само на дистанционно обучение. Според тях тестовете не са надеждни и няма да решат проблема с пандемията, пише "Медиапул".

Протестното шествие започна в 15 часа пред входа на НДК и продължи до Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и президентството. За кратко беше блокирано движението по бул. "Цар Освободител".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

антиваксарите,ако сте болни, махнете си кослородните апарати и пишете

антиваксарите,ако сте болни, махнете си кослородните апарати и пишете

01.11.2021 | 20:54

пишете сега, когато кислородната маска е на устата Ви, а не после като оздравеете и пишете, че сте го изкарали леко.

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?