46

Ученици, студенти и преподаватели от Пловдив се включиха в "Европейска нощ на учените" 2022

Тази година международната инициатива “Европейска нощ на учените” обедини учени, ученици, студенти и преподаватели, като представи научни постижения и изследователски проекти с цел да повиши интереса на младите хора към научна и изследователска кариера. 

Като традиционен партньор на инициативата Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) се свърза с преподаватели, студенти и ученици от Пловдив, които активно взеха участие в научни експерименти с помощта на изследователите от Центъра. Десетки млади хора бяха първите посетители в модерната сграда на ЦРСББ и имаха възможността да се срещнат с учени на Центъра, да обсъдят възможности за научна кариера и пряко да участват в научни експерименти, които екипът на Центъра беше подготвил. Обсъдено беше бъдещо сътрудничество между изследователите на ЦРСББ и преподавателите в учебните заведения за съвместни инициативи, с които да се обогати образованието на младите хора в областта на природните науки и да се повиши тяхната информираност за възможностите, които научната кариера в България може да им предостави.

В два поредни дни учените от ЦРСББ ангажираха ученици, студенти и техните преподаватели в научни експерименти, образователни лекции и демонстрации на апаратура. Наблюдение на различни микроорганизми под микроскоп, изолиране на ДНК от ягоди и ябълки в домашни условия, демонстриране действието на ензима каталаза в картофи, определяне наличието на белтък и скорбяла в хранителни продукти бяха част от експериментите, които участниците извършиха самостоятелно под ръководството на изследователите.

“Инициативата “Европейска нощ не учените” се провежда ежегодно в над 25 европейски държави и в нея взимат участие над 250 научни центрове, университети и училища. Кампанията има за цел да разкрие пред обществеността непознатите страни от живота и работата на научните изследователи и да разкрие приноса на науката за икономиката и социалния живот във всяко общество. Инициативата успешно преодолява предразсъдъците, че научната професия е абстрактна и не е свързана с нашето ежедневие. Благодарение на инициативата, ние положихме основата на бъдещи партньорства с училища и университети, благодарение на които ще можем активно да ангажираме младите хора в научна дейност и да повишаваме техния интерес към научна кариера не само в България, но и по целия свят”, изтъква ръководителят на администрацията на ЦРСББ и координатор на кампанията в Пловдив доц. Весела Казашка.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

05.10.2022 | 21:29

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?