Следвайте ни

Ученици стават Герои на рециклирането

Ушиха си дрехи от найлонови торбички, гимназисти изчисляват колко отпадък генерират за седмица

viber icon

Ученици от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника  се заеха да изчислят колко отпадъци генерират за седмица. През това време трябва да ги събират разделно и накрая да претеглят хартия, пластмаса и стъкло. А като съобразят за колко време се разграждат, да си дадат сметка колко са навредили на околната среда и как биха могли да ограничат този „отпечатък“, ако рециклират.

С проекта си школото е сред 20-те пловдивски училища и детски градини, които се включват в кампанията „Герои на рециклирането“. Тя се провежда по повод Световния ден на рециклирането - 18 март, който тази година се чества  за четвърти път по инициатива на Global Recycling Foundation. Целта е да бъдат популяризирани историите на хора, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и рециклирането са приоритет. Партньор на инициативата у нас е сдружение „БГ Бъди активен“,  което организира различни акции заедно с местните организации-участници в проекта „Партньорство за красива и чиста среда“, част от дългосрочната програма на "Място България".

Пловдивската организация „БГ Бъди активен“ е изпратила  ресурси за Деня на рециклирането до над 2000 учебни заведения в България -  образователни игри, уроци и забавления. Целта е да насърчат дългосрочната промяна в поведението им. 

Превключването в режим онлайн ще принуди училищата да пренесат планираните инициативи във виртуалните класни стаи. Днес обаче на живо я проведе 3. Д клас от ОУ „Димитър Талев“. Там децата гледаха филм за разделното събиране на отпадъци и отговаряха на въпроси, например трябва ли да се отдели капачката, преди да се хвърли стъклена или хартиена опаковка. После урокът премина в щафетна игра с тичане и сортиране на отпадъци.

Оказа се, че голяма част от децата вече са запознати с правилата,  като в по-голяма степен ги знаят и прилагат момичетата.  Повечето семейства не събират разделно у дома, но пък майките вече ползват платнени торби за пазаруване. Учениците масово са със стъклени бутилки и прибори за многократна употреба към кутиите с обяда за училище.

Пловдивски ученици от прогимназиален курс пък стават Герои на рециклирането с модно ревю с изработени от тях дрехи от найлонови торбички.

През цялата седмица в страницата "Място България"  във Фейсбук ще бъдат споделени полезни съвети и Lifehack, свързани с темата за рециклиране. Който приеме каузата на рециклирането като част от ежедневието си, може сложи рамка с надпис “Герой на рециклирането” на своята профилна снимка във Фейсбук.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?