Следвайте ни

Ученици снимат авторски филм

Трейлъри рекламират сред родителите премиерата през юли

viber icon

Ученици заснеха свой филм, трейлъри вече го рекламират сред родители и съученици. И всички чакат премиерата в началото на юли.


„Музиката говори” разказва за надпревара между тийнейджъри, които опитват да докажат кой е по-голяма звезда - на сцената и в училище. За да разберат накрая, че най-важното не е да си популярното момиче или момче в школото, а да се забавляваш с това, което правиш.


Сценаристи, актьори и режисьори са децата от киноклуба в СУ „Любен Каравелов”. Той е основан, след като преди 2 г.  младият учител Георги Стоев постъпил в школото по програмата „Заедно в час” и се изправил пред предизвикателството да ангажира децата с нещо извън класната стая, което да ги занимава в свободното време, но и да разпалва енергията и интересите им.

 

28-годишният преподавател сам е фен на киното, писал е сценарии, снимал е и има известен опит в монтажа. Така съвсем естествено около него се оформила група тийнейджъри със същите интереси. После някои се оттеглили. Докато остане ядрото от най-активните кинаджии в школото.


Трима от тях изпълняват главните роли в „Музиката говори”. Милена Петкова от 6. А клас, която пее и играе народни танци,  е Мили. „Макар да сме с еднакви имена, моята героиня е много различна - казва момичето. - Свита е, не говори, все си пише нещо. А аз съм отворена и разговорлива”. Вече е усетила предизвикателството в актьорската професия - да изиграеш характер, какъвто не си. Но още по-трудно й е да си мълчи, когато няма реплики във филма.


Кристияна Генчева играе популярното момиче в училището, което си мисли, че светът е в краката му. Но по-сценарий скоро ще разбере кои са по-важните неща от това да си харесван и №1.

А Калоян  Тодоров, който развива в СУ „Любен Каравелов” уменията си да пее и да свири на тамбура, влиза в ролята на Карлос. Двамата доста си приличат - не се набиват много на очи, но и не са аутсайдери.


Подготвяйки музикалната битка между тримата, тийнейджърите писали и записвали песни. Във филма звучат и модерна музика, и обработки на народни песни. Накрая обаче няма да победи някой от тях, а приятелството помежду им.


Много съм горд, че изведоха такъв хепиенд, не съм им натрапвал идеи, само ги насочвах да конкретизират своите и да ги облекат в сюжет, казва учителят Георги Стоев, който им преподава по математика.

През уикендите и веднъж в седмицата след училище той грабвал камерата през рамо и повеждал тийнейджърите из града.  Снимали са по тепетата, в Стария град, в Цар-Симеоновата градина, пред читалище „Христо Ботев” в Кючука. Не минало и без трудности - например къде да се преобличат актьорите за следващата сцена. Понеже играят връстници, не се наложило да се търси реквизит, носят своите дрехи.


Много е яко да си пред камера и много смешно зад нея, когато гледаш гафовете, с блеснали очи разказва Милена. Покрай снимките тримата актьори, които са от един клас, се сближили помежду си и станали тайфа. Майките са доволни, че са ангажирани с нещо полезно. А учителят им търси подходяща зала за премиерното завъртане на ученическата лента.


Инициативата на СУ „Любен Каравелов” е част от на школото „Улови града” в рамките на Пловдив 2019. Първо идеята била чрез киното децата да изразят себе си, а фон на действието да бъдат знакови места от Пловдив, като така се преплетат енергията и даденостите на родното им място. После от училището се замислили защо да не разширят замисъла в още посоки. Така освен киноклуба се появили фотоклуб, трупа по корейски танци и клуб на приключенците. Общата нишка между всички тях е изкуството, идеята да уловят Пловдив през него и да го представят пак чрез изкуство.

 

След кастинг на сценариста Калоян: Учители получиха роля в сериала "На бойното поле"


След първото си участие във филм Калоян Тодоров вече има нов проект. Момчето подготвя ученически сериал. Ще се казва „На бойното поле” и ще разказва за живота в училище.


Още миналата година със съучениците му се опитвали да снимат с телефон аматьорски, докато един ден учителят Георги Стоев му казал: „Напиши сценарий”. До декември бил готов с низ от различни ситуации за вражди и взаимопомощ.


„Най-трудно беше да схванат как се пише сценарий - че да кажат само, че героинята е тъжна, не стига. Разиграхме това в кадри в близък план, които показват очите й”, описва Георги Стоев.


Калоян даже направил кастинг, за да разпредели ролите. Персонажите са герои от групичките в училището от лентата. Има и една „кифла”, издават децата на тийн жаргона. А накрая - и  лек елемент на мистерия.


Главният герой е Калоян, който определя жанра на филма си като ситком мистерия. Учителят по физическо възпитание Иван Шарков получил ролята на любител фотограф. А самият Георги Стоев ще е адвокат, но във втория сезон на сериала. Първият ще е с отворен финал.

 


Снимките ще текат и през лятната ваканция, като децата все повече ще се включват в операторската и режисьорската работа. А понеже в следващите месеци предстои школото да се върне в ремонтираната си основно сграда, вероятно и тази нишка ще влезе в действието.

 


Калоян вече има амбиции за пълнометражен филм и отсега е решил, че един ден ще кандидатства в НАТФИЗ. В киното обича жанра фентъзи, мистериите и драмата, а като по-малък много се заглеждал и в японски анимации. Милена пък се впечатлява от приказното и как се постигат специалните ефекти.

 


„Изкуството е вдъхновяващо. То помага да се възпитават много добродетели. В танцовите състави в училище има деца от различни класове. Те са в различни възрасти и дори на моменти да има елементи като „на бойното поле”, в крайна сметка се създава общност”, казва Георги Стоев.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?