Следвайте ни

Ученици скандират: Искаме госпожа Делинова!

Началникът на РУО Иванка Киркова сезира полиция и прокуратура за нарушаване на правата на децата

viber icon

Ученици от ОУ „Пенчо Славейков” излязоха днес на демонстрация в подкрепа на уволнената директорка Екатерина Делинова. А началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова обяви, че сезира полицията и прокуратурата, които да проверят дали учениците не са настроени и „употребени” в конфликта между ръководствата на школото и РУО.

Около 10,30 часа протестът, обявен предварително като учителски, представляваше група от 20-ина деца, които скандират пред оградата на школото: „Искаме госпожа Делинова!”.  В училището учат около 1000.

Филип Атанасов от 4. А обясни, че много обича директорката, но не можа да каже по какво му преподава и какви са личните му контакти с нея.

Мен ме води на центъра, на школа по танци – хип-хоп и модерни, обясни разпалено Симеонка Йосифова от 7. Г клас. Тя добави, че прочела в интернет за уволнението на директорката. „В шок станах!”, разпери ръце момичето. С приятелките й се зарекоха, че ако Делинова вече не е директор, няма да ходят на училище. Минути по-късно момичетата си тръгнаха от школото. „За какво да я махнат! Тя ни е като майка!”, продължи коментарите в крачка Гюлче Стоянова от 6. Г клас.

Охраната прикани останалите деца да влязат в клас. Момче успя да подметне пътьом, че всъщност иска да махнат директорката.

Самата Екатерина Делинова преди това се оказа сред протестиращите деца, които държаха плакат със стройно изписани букви в червено: „РУО иска да ни вземе Делинова!”. Тя  обясни, че дошла в школото да входира заповедта за уволнение, за да види целият колектив мотивите.

Както „Марица” разказа, директорката получи документа, след като й бе пратена нотариална покана. Заради продължителни болнични това не е станало по стандартната процедура. След поискано от РУО разрешение от Инспекцията по труда заповедта да се връчи по време на болничен,  експерти не могли да го сторят и при посещенията в дома й. Основанията  за уволнението са финансови и административни нарушения.

Малко преди 11 часа старши експертът от РУО Рангел Райчев влезе в ОУ „Пенчо Славейков”, за да представи временно изпълняващия длъжността директор, който встъпва от днес – Христина Димитрова. До момента тя е била заместничка на Делинова по административно-стопанска дейност. „Преценихме да е човек от екипа, който познава хората. От своя страна РУО ще обгрижва училището по всякакъв начин”, заяви Киркова. И добави, че оставя на компетентните органи да се произнесат по спора между двете страни и относно демонстрацията,  в която според нея се нарушават правата на децата. 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?