Следвайте ни

Ученици създадоха Дъбова къща, която се топли и охлажда сама СНИМКИ

Фиген, Жюлиде и Валентин я оставиха само с един телевизор - да не страда общуването в семейството

viber icon

Ако някое семейство има късмета да заживее в Дъбовата къща, проектирана от Валентин, Фиген и Жюлиде от ПГАСГ „Арх. Камен Петков“, където и да седне в нея, пред очите му ще се открива гледка към Витоша. Когато фамилията се събере на закуска в трапезарията до френския прозорец, пейзажът зад него ще е в лилавата рамка на нацъфтялото по перголата отпред растение вистерия. Освен този разкош собствениците няма да се харчат за отопление и охлаждане - къщата самичка се „грижи“ за оптималната температура чрез специална вентилационна система.

Всичко това на някого може да му се стори утопия и именно така Валентин Йончев, Фиген Емин и Жюлиде Дурмуш от 12. а нарекли отбора си, с който участваха в състезанието - „Красива и съвременна жизнена среда“ - за концептуално решение за нискоенергийна сграда. То бе обявено от ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ и „Пашов билдинг строй“ сред дванайсетокласниците от учебното заведение.

Но ако някой твърди, че проектът, с който го спечелиха, не може да се реализира, понеже например соларните керемиди за покрива ги няма на пазара, ще сгреши. Екипът е проучил - производителят скоро ще открива магазини в Европа.

„Проектът е напълно осъществим. Да, изглежда малко скъп, но

първоначалната инвестиция ще бъде компенсирана от икономиите после

за отопление и охлаждане“, казват младите архитекти. Сигурни са, че именно тъй наречените пасивни къщи са бъдещето - напълно нов тип енергийно ефективно строителство в България. Те не използват активни отоплителни системи, нямат нито климатици, нито локално парно. Младежите решили да предложат свой вариант, за да отговорят на предизвикателството за нискоенергийна сграда, която да е и икономична, и еко, и красива. Освен всичко това много важно за нас беше тя да пасва на начина на живот на модерния човек, казва Валентин Йончев.

С двете му съотборнички едва ли ще бъдат архитекти-урбанисти, защото и за тримата най-доброто място за живеене е извън големия град - на тихо и спокойно място, но с добра локация за придвижване. Така отбор „Утопия“ избрал село Бистрица - само на 15 км от София, с прекрасни гледки към планината, без бумтящи промишлени сгради и в близост до гъсти дъбови гори.

Именно природата вдъхновила тяхната Дъбова къща. Анализирайки терена, обособили две гледни точки към Витоша. А когато организирали пространството вътре, го направили така, че

всички мебели за сядане да предлагат изглед натам.

Обзавеждането също е от дъб - кухненското, спалнята, леглата и бюрото в детската. Този материал присъства и в облицовка на планинската къща.

Преди да се стигне до всички тези детайли обаче, тримата млади архитекти трябвало да свършат доста предварителна работа.  Преценихме пътя на Слънцето, Розата на ветровете и околните шумове от пътните артерии наоколо, за да създадем дом, в който да има хармония и единение с природата, казва Валентин.  До последно даже с Фиген и Жюлиде били на ръба да оставят къщата

без телевизор, защото помислили дори за социалните отношения в семейството.

В крайна сметка си стиснали ръцете да има само в една стая - общото помещение, което съчетава в едно пространство кухня, трапезария и дневна.

Дъбовата им къща е за 4-членно семейство - с два етажа и етаж в сутерена. По-северните помещения са решени в топли цветове, по-слънчевите - в по-студени.

Къщата се топли само от слънцето и температурата на хората вътре, обяснява екипът. Как точно ще лови лъчите?  По слънчевите диаграми отчетохме ъгъла на падане на лъчите зиме и лете, обяснява Валентин. После направили така, че в най-топлите дни те да бъдат спирани, а в студените къщата да ги пропуска. В тази мисия помага пергола с пълзящо растение вистерия пред френския прозорец на дневната. Тя ще е допълнителна преграда в жаркия пек.

Основното средство за отопление и охлаждане обаче е специална вентилационна система. Състои се от въздуховоди от материал, който ги предпазва от влага и замърсяване, и топлообменник. Свежият въздух отвън влиза, минава през филтър и среща изходящия топъл въздух от топлообменника. Те обаче не се смесват, а само си отдават топлината, обяснява механизма Жюлиде. После свежият въздух отива в горния етаж, а изходящият се изхвърля през комините.

Младите архитекти са интегрирали и още една система - солариум покрив на Тесла. Проектирали покривната конструкция на Дъбовата къща да е двускатна и асиметрична. По-големият наклон е на южния скат и също така е с по-голяма площ. По него има соларни керемиди. Те ще вършат същата работа като слънчевите  панели, но изглеждат по-естетично. Северната част на покрива е по-малка и не толкова наклонена. Там същ има керемиди на Тесла, които обаче не произвеждат електричество.

Така нискоенергийната сграда на практика може сама да си произвежда ток, който да съхранява в специалните стени на Тесла като в батерия

и да захранва с него някои уреди.

По този начин ще зарежда и електромобила в гаража на Дъбовата къща.

Целият имот е върху 841 кв. м, като долу има преддверие, стълбище, стая-дрешник и голямо общо помещение, което интегрира кухненска ниша, трапезария и дневна. Трите са с общия френски прозорец и окачена дъбова фасада, а под перголата отпред е предвидено място и за събиране на семейството. На този етаж е мокрото помещение, а на горния - спалнята и детската.

След като спечелиха школското състезание, Валентин, Фиген и Жюлиде са решени отново да работят заедно - по още по-амбициозни проекти. Надяват се те да ги съберат в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, където и тримата ще кандидатстват.

Напливът там е голям, но сме подготвени, уверена е в силите си Фиген. В гимназията се научила на търпение, да работи задълбочено и да се вглежда в детайла.

Благодарна съм на арх. Теофана Абаджиева, че ни вдъхваше увереност, вярваше в нас и ние също добихме чувството, че можем да се справим, добавя Жюлиде.

Освен всичко това Валентин се научил в професионалната гимназия и как да използва знанието. „Как то може да стане смисъл и път. Да ти даде възможност да работиш нещо, което те кара да се чувстваш щастлив“, казва  зрелостникът. Научил се още на добра организация, лидерство, екипна работа и как се учи много за кратко време. Струваше си и заради уроците по философия и психология, които дават опит в отношенията с другите, обяснява Валентин.

Няма съмнение, че с тази подготовка ще успее. След като носи знамето на училището и го предаде на следващия випуск, има и съвет към тези, които идват след него: „Стига да иска, всеки може да участва в различни инициативи. Ако си любознателен, можеш постоянно да надграждаш. Успехът зависи и от това колко ти самият си активен“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?