Следвайте ни

Ученици ремонтират коли в нов автосервиз в Пловдив

viber icon

В нов автосервиз в Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии "Гоце Делчев“ в Пловдив ученици ще се обучават как да ремонтират коли. Той ще бъде използван от момчетата от дуалната форма на обучение.  Сервизът е реновиран от техните съученици от строителната паралелка. По този начин те са провели учебната си практика. 

Сервизът е оборудван с подемник, подочетец за ремонт и диагностика на автомобили и ред други модерни уреди за ремонт на коли. 

„В автосервиза те ще могат да правят компютърна диагностика, моторна електроника, активна и пасивна безопасност на самите автомобили.  Също така и като се подменят някои от компонентите по ходова част, спирачна система. Ремонти по двигателите, смяна на ангренажи, смяна на масла“, обясни Борис Толев, учител по учебна практика. 

Ремонтираните автомобили ще бъдат предимно на учители и ученици, като те ще трябва да си закупят само частите. 

„Дуалното обучение за 10 клас означава два дни в седмицата те да са във фирма, където работят в реална работна среда и 3 дена да са на училище. За дванадесетокласниците е обратното – 3 дни работят, 2 са в училище. Практиката дори повишава успеха на учениците. Отивайки в гаража те не се чудят какво е това, а знаят “, разясни Бойка Борисова, временно изпълняваща длъжността директор на Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии "Гоце Делчев“. Тя добави още, че повечето от учениците им след завършване започват работа в сервизи. 

Официално автосервизът беше открит с водосвет, направен от отец Добромир.

Той е изграден с подкрепата на проекта "Подкрепа за дуалната система на обучение“. На откриването присъстваха Иван Стоянов - кмет на "Източен", Иванка Киркова - шеф на РУО Пловдив, Анета Кацарска - началник на отдел "Образование" в община Пловдив.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?