71

Ученици превърнаха пластмасови отпадъци в платна с красиви български шевици

Ученици и учители изработиха пана с фолклорни елементи от капачки на бутилки. Рециклираните шевици са поставени на оградата на СУ "Св. св. Кирил и Методий" от неговия Екокомитет.

Той е сформиран, след като в началото на учебната година училището се присъедини към мрежата от български училища, включени в програма “Екоучилища” с подкрепата на “Девин” ЕАД, Българско движение “Син флаг”, МОН и МОСВ. 

Всеки месец учениците са включени в дейности,  насочени към изграждане на екологична култура. Сформираният към училището екокомитет  вече проведе конкурс за изработка на кошчета за разделно събиране на пластмасови капачки и хартия, които са поставени във всяка класна стая с цел намаляване на общото количество отпадъци, генерирани от училището и по-нататъшното им рециклиране. 

В дните на Европейската седмица за намаляване на отпадъците  бе представена училищна изложба на изделия от отпадъчни материали и текстил. В нея се включиха проекти на учениците от часовете по химия и опазване на околната среда с преподавател Гюлджан Бекир, както и групата за занимания по интереси “Млад еколог” с ръководител Боряна Петкова. Учениците от група за занимания по интереси “Млад програмист” с ръководител Стоянка Маринова направиха  и програмираха  лего роботи за събиране и сортиране на отпадъци.

   Учениците от начален етап с класен ръководител Станислава Иванова с помощта на своите семейства изработиха красиви природни календари и моливници с цел обогатяване на познанията за природната среда, годишните времена и атмосферните условия.

   През декември учениците от специалност “Рекламна графика” под ръководството на художествени ръководители Марина Нанкова, Иван Узунов и Марин Вулджев изработиха екокод на СУ ”Св.св. Кирил и Методий”, който да отразява идеята за дейността на училището като част от програма “Екоучилища” и обещанията на учениците за опазването на природата, ресурсите и биоразнообразието, създадени от самите тях.

През януари бе поставено метално сърце за събиране на капачки в кампанията “Капачки за Бъдеще”.  

Предстои раздаване на поздравителни картички от рециклирани материали по случай 8 март,  викторина “Уча и знам за българската гора”, училищна кампания “Спаси дърво”.

 

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 1 оценки
4/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
как" Сиика

как" Сиика

18.02.2023 | 15:12

Да не се занимават с глупости, ами да седнат да бородират. Едно време даже момчетата знаеха "зад игла" бод. Мръщеха се , ама го правеха.

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?