2374

Ученици построиха Ню Йорк от картон и велпапе

С мисии по програма "Дизайн шампиони" опознават различни професии

Деца от начален етап построиха Ню Йорк в сърцето на Пловдив. Бруклин, Манхатън, Бронкс, Куйнс и Статън Алънд вече се издигат от картон и велпапе в стаите на ученици от първи до четвърти клас в ОУ „Екзарх Антим I”.

Заедно със свои връстници от още 9 пловдивски учебни заведения те са първите, които се включват в пилотното обучение „Дизайн шампиони“ на „Red Paper Plane“. Методът е изпробван в университета в Станфорд и отговаря на златния стандарт за проектно базирано обучение в света, а под тепетата се прилага в следобедните часове в занималнята.

Хлапетата получават мисии, чрез които опознават по интересен начин дадена професия, а после имат възможност и

сами да опитат да я практикуват.

Заниманията са изцяло базирани на дизайн мислене - световен метод за иновации и креативност, който решава проблеми по нов и различен начин. Използва се от технологични лидери, стартиращи компании, държавни институции и социални организации. Учениците се сблъскват с най-различни предизвикателства от света, който ги заобикаля, като изследват, мислят, дават идеи и действат, работейки в екип и развивайки ценни умения за живота.

В ОУ „Екзарх Антим I“ отдавна прилагат проектно базирано обучение, но първата мисия „Архитект“ с тема „Да измислим нови сгради в Ню Йорк!“ изненадала дори този опитен екип със своята атрактивност и ефекта върху децата. За всяка от мисиите учителите, които са специално обучени да работят по програмата, получават пакет от детайлно разработени материали и план, който да се приложи стъпка по стъпка.

Започнахме с електронна презентация за града, разказва Теодора Димитрова, възпитател на първолачета от Монтесори паралелка. Децата научили какво е сграда, как се проектира. После

смело си скроили каски от жълт картон,

за да се почувстват като истински архитекти на обект. И се заели на свой ред да пресъздадат градския пейзаж на Ню Йорк. С помощта на електронни и книжни материали първо създали 3D силует на мегаполиса. После се впуснали да превърнат кашони в небостъргачи и обществени сгради, но като вложат и нещо свое във визията. Работили по групи, избирайки вид сграда, на която направили чертеж и макет, а накрая представили пред останалите екипи.

В школското архитектурно ателие даже се водил дневник през цялата седмица на заниманията - кога коя част от заданието е изпълнена. А  родители архитекти - майките на Димитър Тотов от 2. а клас Анна Попова, на  Иван Аврамов от I2. Б клас Габриела Аврамова и на Симо Генев от 1. А  се включили, като донесли истински проекти за бъдещи сгради. Добавили и лични разкази за предизвикателствата и отговорностите в своята професия.

Възпитаниците на Теодора Димитрова от 1. А клас решили да направят копия на съществуващи сгради в Ню Йорк. По-големите се изкушили да проектират сами, така се появила дори идея за здание с котешко лице.

През цялото време възникваха много въпроси, разказва учителката. Освен че построили наново американския град, децата опознали от разстояние живота там - забързан и задъхан. Разгледали снимки на магазини и характерни постройки. Най-много ги впечатлило,

че градът никога не спи

и нощем остава осветен и жив.

Убедени сме, че това е много добър подход за учене чрез опита и преживяването, чрез емоционалното въвличане, което е и в същността на Монтесори педагогиката, казва Теодора Димитрова. И вижда възможности методът да се прилага в заниманията по интереси, в часовете по „Човекът и обществото“, „Човекът и природата“, „Родинознание“.

След онлайн срещи с младия ентусиазиран екип на „Red Paper Plane“, който подготвя материалите за нашата образователна система, 10-те пилотни училища в Пловдив, които я прилагат, са в очакване на следващите мисии. На децата им предстои да преживеят мисия „Космонавт“, „Метеоролог“, „Откривател“, „Еколог“, „Пътешественик“ и „Автомобилен състезател“.

Всяка се разкрива на първо число от месеца и учителите получават материалите, но и свободата да адаптират, добавят и импровизират според възможностите и интересите на своя клас.

Пилотното обучение „Дизайн шампиони“ прилагат още ОУ "Драган Манчов", ОУ "Димитър Димов", СУ "Св. Седмочисленици", ОУ "Стоян Михайловски", НУ "Петко Р. Славейков", НУ "Св. Климент Охридски", СУ "Константин-Кирил Философ", СУ "Димитър Матевски", ОУ "Васил Петлешков". По програмата метода дизайн мислене ще изпробват общо  61 паралелки от начален етап в Пловдив.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Баба

Баба

08.11.2022 | 13:20

Толкова ли нямаше култови сгради от Пловдив та Ню Йорк избрахте.Старият град,часовниковата кула,Алафрангите...

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?