46

Ученици-пощальони носят хартиени писма до любимите учители

Пощальони тръгват утре по стаите в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника – да разнесат хартиени писма до хората, които най-много вдъхновяват ученици и учители. Написаха ги тийнеджъри и преподаватели във второто издание на конкурса за най- добро хартиено писмо. Професионалното училище  постави началото миналата година, а  днес  в Деня на ръкописното писмо за втори път отличи авторите на най-вълнуващите послания.

За своите 16 години Даниел Неделчев от 8. В клас за първи път пише писмо на ръка върху лист хартия. Адресира го до класната си Петя Панчева и грабна наградата за най-добро съдържание. „Тя ни е не само учител, а и приятел - сподели момчето. – Загрижена е за нас, помага ни за всичко, написах й писмото със сърцето си“.

И Станимира Митева от 9. Ж съчини  писмо до своята класна - учителката по химия, биология и физика Ралица Павлова . И впечатли комисията с краснопис. Иначе госпожата, която преподава трудните за почти всички ученици дисциплини, винаги е насреща. „Помагаше, когато бяхме онлайн. Кара ни се, но ни обича“, обобщи Станимира.

Призът за най-добро оформление отиде при Божидара Дюлгерска от 8. Г. Преди да седне да пише на преподавателя по микробиология на храните Петър Гатев, тя първо обгорила лист хартия, за да заприлича на стар пергамент. „Благодаря му, че не се отказа от нас, въпреки всички трудности“, сподели Божидара. Налага му се да се справя  с неизвинените отсъствия и да бъде миротворец при спречквания в класа. В писмото си Божидара сравнява грижовността му със загрижеността на родителите. Споделя, че за нея е пример за успех и доброта. И завършва:

Благодаря Ви, че намирате сили да се усмихвате след нелекия работен ден.

Общо 131 писма участваха в тазгодишния конкурс, което е почти два пъти повече спрямо първото издание. Най-много са адресирани до учители, но има също до приятели и 3 до мама. Теодора пък написа писмо до себе си, за да си даде още кураж да се бори, да успява и да следва мечтите си.

След като плакала и се смяла над пликовете в петък, комисията не се сдържа и даде още няколко допълнителни награди. Заслужиха ги Рая Божкова, Мариан Александров и Габриела Костадинова, която написа писмо до своята приятелка Анастасия.

Божидар и Манол от 9. Е клас пък съставиха писма на руски език  до класната си Ивелина Иванова, която им преподава езика на Пушкин.

 

P.S.: Ще продължа да ви се карам, ще продължа да ви обичам

И Г-ца Търпение седна над белия лист да се включи в предизвикателството. Така учениците наричат Петя Панчева, която преподава по български език и литература. Нейно вдъхновение се оказа класът й – 8. В. В писмото си до цялрата паралелка учителката споделя, че почти не помни 15 септември. Всичко в спомена й се слива в едно – цветята, бонбоните и думата „госпожо“, която се чува отвсякъде.

На 19 плаках, когато си дадох сметка какво е да съм класна, признава Панчева. Прокраднал се и страх да не разочарова учениците си. И пак плакала. А за да запомни имената им, всеки ден след края на занятията ги преписвала от електронния дневник в Школо.

Разбъркахте живота ми и го подредихте наново, научихте ме да съм по-търпелива и подредена,

признава днес пред учениците си Петя Панчева. Извинява се, че изисква толкова – защото ги обича. Благодари за изненадите. А също, че са уверени и добри. Завинаги оставате в сърцето ми, обичам ви всички, написа им класната. И  постскриптум добави: „1. Аз ще продължа да ви се карам. 2. Аз ще продължа да ви обичам“.

Писмото до учениците от учителката по физика Тотка Добрева ще бъде качено на сайта като обръщение към всички ученици от гимназията, които я вдъхновяват.

Едно писъмце ще пътува и до директорката на ОУ „Стоян Михайловски“, която е била учителка в ПГХТТ.

Шефката на гимназията по хранителни технологии Людмила Ганчева благодари на учениците за добрите думи. Целият екип е щастлив, че тийнейджърите приемат своите преподаватели не само като хора, които дават знания, а и като приятели, които помагат със съвети.

„Написаното остава, докосва, дава сила“, насърчи ги Ганчева. И ги подкани да мислят за тема за  догодина – за третото издание на конкурса, който ще стане визитка на гимназията.

На свой ред написа на ръка благодарност до всекиго от победителите. Те получават и ваучери на стойност 100 лева. за верига книжарници.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?