71

Ученици пишат на директора хартиени писма

Гимназисти „излязоха“ от устройствата и се заеха да пишат на директорката си писма като във време, което не помнят. Предизвикателството отправи инж. Людмила Ганчева, която ръководи Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив.

Получих много хартиени картички за Коледа, което ми припомни топлото чувство да разгърнеш послание, написано на ръка, споделя тя.

Така след празниците решила да обяви конкурс по повод Деня на ръкописното писмо, който се отбелязва на 23 януари. Честването му започва през 1977 г., като идеята да има специален ден на ръкописа и красивия почерк е на Асоциацията на производителите на принадлежности за писане. Датата пък е определена в чест на американския държавник Джон Хенкок, който пръв е сложил подписа си под Декларацията за независимост.

Сега в пловдивската гимназия опитват на свой ред да насърчат писането на ръка върху хартия във време, в което електронните средства за комуникация все повече изместват обикновеното писмо.

Пишете ли, напомня всеки ден на гимназистите инж. Ганчева, щом ги срещне по коридорите на професионалната гимназия. За някои от тях това е първото писмо, което ще напишат на ръка. За участие в конкурса се изисква да е поставено в хартиен плик и да бъде адресирано правилно в полетата за получател и подател - до директорката. Темата е „Моето училище“.

На първия етаж вече има импровизирана пощенска станция, в която се събират писмата. Ако писмата имаха и истинско пощенско клеймо, на него би трябвало да е с дата най-късно 20 или 21 януари.

Оценяването ще е по няколко критерия - красив почерк, стил, съдържание, оформление, наличие на задължителните реквизити. Училището ще даде награда в три категории: за краснопис, за най-забавно и за най-емоционално съдържание.

Очаквам учениците да ме изненадат със своите размисли, казва директорката. И е приготвила награди, свързани отново с писането на ръка - изящна хартия за писма и настолни аксесоари.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?