Следвайте ни

Ученици откриха в бурените около блока храна, лек, професия СНИМКИ

Гимназисти от Пловдив, Садово и Първомай влязоха в учебните зали в Дни на отворените врати в Аграрния университет

viber icon

Плевелите около блока, от които в детските години сме правили наужким манджа с кал, могат да се окажат истинска храна, лекарство и дори професионално поприще. Ученици от  три професионални гимназии откриха как може да стане това по време на Дни на отворените врати в Аграрния университет. Цяла седмица вузът приема ученици в различните си факултети и катедри като ход за ранно кариерно ориентиране  и начало на кандидатстудентската си кампания за догодина.

Гл. ас. Мариян Янев посрещна тийнейджърите в катедрата „Земеделие и хербология”. Заложи на младостта си, за да свали бариерите, и на достъпен език – за да разкаже на учениците що е то диви, полудиви и културни плевели. Общата дефиниция се оказа проста – всичко, което е различно от това, което искаме да отгледаме. Учениците вече имат личен опит в това поле – с приятелски отношения и усилията в клас. Но в учебните зали на Аграрния университет узнаха и как досадните плевели могат да бъдат полезни, буквално. Тученицата, с която са обрасли междублоковите пространства, се яде, а наложена върху кожата, сваля температура. Цихориумът  в лехата на градинаря също би бил плевел, но всъщност е билка, която лекува бъбреците и има странното име синя жлъчка. А бабините зъби помагат за потентност.

Да изучаваш тези видове може да бъде нещо много интересно, полезно и перспективно, обясни  гл. ас. Мариян Янев. Самият той е завършил Аграрния университет, работил 4 г. в частния сектор и се върнал във вуза като преподавател.

В момента има глад за агрономи, а заплатите са по-високи от средните в страната, изтъкна той предимствата на професионалното си поприще. А модерното обучение вече предлага много възможности още по време на следването – пътувания по цял свят в обмени по програма „Еразъм”. Тази година самият гл. ас. Мариян Янев бил в Египет, а предстои негови колеги от град Мансура да дойдат да преподават на наши студенти на английски.

Агрономството е занаят, който можеш да практикуваш дори  у дома, категоричен е 34-годишният преподавател. И никога няма да загине като професия – винаги ще има нужда от храна. Специалист може да се реализира и в бизнеса с пестициди – като търговски представител с динамична работа и доста добра заплата, посочи още една възможност гл. ас. Янев.

В това време доц. Ваня Делибатова  омая с чудни аромати дванайсетокласници от първомайската Професионалната гимназия по селско стопанство  „Васил Левски”. Те помирисаха лавандулово масло и узнаха, че България е N1 в производството му в последните години. Мултимедията проектира на екрана снимки от дрон на лилави лавандулови полета като в Прованса. А розовите масиви на следващия слайд се оказаха нашенски – в село Климент. Учениците видяха прочутата маслодайна роза във вазата в учебната зала, на многократно увеличения кадър  - в пълната й прелест по време на цъфтеж, и научиха, че се прибира само ръчно.

Оказа се, сред тийнейджърите има такива, които са брали шипки и знаят какво депо на витамин С са малките червени плодчета. Лайка и градински чай бяха другите спирки в ароматното красиво пътешествие.  Доц. Делибатова разкри и „родословното дърво” на билките – джодженът  за тенджерата с фасула е братовчед на ментата, чийто свежи листенца младежите откриват в коктейлите по дискотеките.

Петьо Иванов дойде с намерение да кандидатства бизнес икономика в Аграрния университет и след тура из залите си тръгна убеден, че решението му е правилно.

Учениците, които поемат щафетата в следващите дни от инициативата на вуза, ще видят прецизна техника, ще работят с микроскоп, ще се научат как се правят хербарии.

Снимки Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?