Следвайте ни

Кметът на Пловдив изпрати 23-ма ученици на работа ВИДЕО

200 пловдивски гимазисти тръгнаха на практика в 35 компании

viber icon

23-ма ученици от 11 и 12 клас на Професионалната гимназия по електротехника и електроника  (ПГЕЕ) тръгнаха на работа. Те започнаха двуседмична производствена практика в завода на "Сенсата Технолоджис", където се произвеждат сензори и контролери. В препдприятието работят 700 души. 

Именно там бе даден старт на дуалното обучение за  гимназистите от кмета на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кмета с ресор „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов и генералния мениджър на фабриката Явор Николов.

По същото време още 200 пловдивски ученици започнаха производствените си практики в 35 фирми от региона.  "Няма как да има добро професионално обучение, ако учениците не са в производството и не виждат какво се случва, кои са най-новите технологии, как се работи в международна компания, какво се случва на пазара на труда и как се произвежда интензивно. Благодаря за подадената ръка", каза зам.-кметът Стефан Стоянов.

А градоначалникът Здравко Димитров добави, че практиката е не само начинът да се докоснат до производството, но и да разберат дали това е работата, която ще им носи удоволствие. И даде личен пример като се върна в ученическите години: „Аз също съм бил на практика в „Пишещи машини“ и да ви призная, разбрах, че това не е моето място. Пожелавам ви да намерите вашето място", посъветва ги Димитров. Той допълни, че общината работи за дуалното образование от дълго време. Над 50 компании и 6 училища в областта са включени в тази форма на обучение. „Това е бъдещето. За да има инвестиции в нашия град, ние трябва да имаме подготвени кадри", обясни Здравко Димитров. 

Оказа се обаче, че част от учениците искат да придобият практика в международната компания, но след завършване на 12 клас да емигрират заради по-висока заплата. В тази графа попада единадесетокласникът Кристиян Видоловски. Той планира да работи по професията, но в Англия. „Компанията е завод за правене на панели и т.н. Смятам, че ще науча доста неща как да изграждам, как работят тези неща“, каза Видоловски. А съученикът му Атанас Станоев вече  си е задал въпросът, който ги посъветва кметът - дали електротехниката и електрониката е неговото призвание. И отговорът поне за сега е отрицателен. Смята след като завърши средното си образование да запише икономика. Въпреки това обаче е решил да даде последен шанс на специалността, която изучава. Затова кандидатствал за практиката, а само бъдещето ще покаже дали няма да промени мнението си. 

Програмата на учениците започна точно в 9 сутринта със задължителен инструктаж по безопасност. Те са разделени на групи по няколко човека и спазват изискванията за социална дистанция. Учениците ще имат свои ментори, които ще им помагат в усвояването на нови знания и практическата им приложимост. „Едно от нещата, който могат да научат е лийн производството, т.е. как се балансира една линия, как се разпределят задачите. Те ще имат възможността да замерват времето и да правят разпределението между отделните служители, както и дизайна на работното място, така че да е по-ефективно и удобно. Освен това имаме производство на електронни платки и ще се запознаят с процеса на насищане на електронни платки, ще могат да видят тестовите програми, как се диагностицират проблеми и как се решават“, обясни Явор Николов, генералния мениджър на "Сенсата Технолоджис". И си пожела за в бъдеще най-способните и мотивирани ученици да останат на работа при тях. През следващата учебна година фирмата ще приеме и първите си ученици от 8-ми клас, за да постави началото на изграждане на стандарт за дуално практическо обучение.

През настоящата година дванайсетокласниците от ПГМ „Проф. Цветан Лазаров” от специалност „Машини и системи с цифрово-програмно програмиране” бяха първите абитуриенти по дуалната система. Други гимназии като тази по дървообработване рискуваха и преди 2 години откриха съвсем нова специалност – полиграфия. Резултатите дойдоха бързо и още първата година 12 компании застанаха зад дуалната паралелка.  

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?