Следвайте ни

Ученици от Пловдив с онлайн поздрав за Международния ден на театъра СНИМКИ

viber icon

Личен видеопоздрав  по повод днешния Международен ден на театъра записаха ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

Провокацията е от преподавателката по актьорско майстроство Зоя Капон и ръководството, а целият 10. Б  от тази специалност снощи и през целия ден днес  импровизира вред камерата на устройствата у дома, за да покаже с думи или актьорски скеч какво е за него театърът. 

Видеата ще се споделят във Фейсбук групата на училището, както и в електронната платформа на Майкрософт, който училището ползва за обучение от разстояние в електронна среда.

Националната гимназия за сценични  и екранни изкуства през годините отбелязва по различен начин Международния ден на театъра 27 март. Преди време традицията беше учениците да дефилират в шествие с театрални костюми, перуки и грим, които са изработени от тях. След това практиката бе да изнася театрален спектакъл в читалище „Христо Ботев“.

В последните години празникът се отбелязваше с театрален конкурс, в който мереха сили възпитаниците на НГСИ и техни връстници от сродни училища в страната. Тази пролет форматът трябваше да е разширен, като заявки за участие подадоха и ученици от актьорски класове в Русе и Плевен, преди пристигаха най-вече от Стара Загора и Бургас.

Тазгодишното издание има и промяна в регламента – с въвеждане на три категории: драматичен театър, актьорско майсторство за куклен театър и невербален театър (пантомима). До момента различните направления се съревноваваха наравно, а за призьорите на първите три позиции Министерството на културата отпускаше годишна стипендия. Занапред финансовият стимул ще се дава за топ 3 във всеки от трите раздела. Статутът предвижда да се допускат най-много по 12 участника в една „трупа“. Има и поощрителна награда от еднократна стипендия за талантлив ученик, който вече е навършил 18 г. 

Ще проведем конкурса, когато мерките се вдигнат и ситуацията го позволява, при спазване на противоепидемичните изисквания, увери директорът на НГСИ Николай Томов.

За приема си за догодина  на ученици, завършили основно образование, гимназията е обявила 4 специалности, с по една паралелка във всяка: театрален, кино- и телевизионен декор; художествено осветление; театрален грим и перука; актьорско майсторство за драматичен театър.

Училището, което е на подчинение на Министерството на културата, провежда свои приемни изпити, за разлика от учебните заведения  към МОН, в които класирането става с оценките от НВО по български език и литература, и по математика, а за някои специалности - и с проверка на възможностите по музика.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?