Следвайте ни

Ученици от ПГХТТ-Пловдив приготвят перфектното смути СНИМКИ

С ягоди, спанак и лед ще получим вълшебна разхлаждаща напитка

viber icon

Какво е най-важното за едно перфектно смути? Да е здравословно, вкусно, разхлаждащо и, разбира се, да го пием на плажа. И докато последното зависи от нас, как да постигнем първите три неща ни показват учениците от 11-б клас от специалност „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки“ в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив и тяхната ръководителка Донка Николова. Богатството на цветове, вкусове и аромати на традиционните дарове на българската земя вдъхновяват младежите за творчество. Така по време на лятната си практика те експериментират в създаването и изследването на различни летни напитки, които носят живителната сила на природата. А съучениците им от 11 г клас, професия "Лаборант" отговарят за дегустацията.

Понятието „smoothie“няма точен превод на български.  Английската дума означава „гладък“, „мек“, което характеризира и самия продукт. Наричат го още „течна храна“.  За да се създаде  смути, то трябва да съдържа два задължителни компонента, разказват учениците.

Базата е продуктът в напитката, който носи основния вкус и аромат. В нея може да има две или повече съставки - плод или зеленчук, които хармонично се съчетават. Другото много съществено нещо са добавките. Най-често се използват сочни плодове, изцедени сокове от плодове или зеленчуци, газирана или минерална вода, различни видове млека - пълномаслено, обезмаслено, соево, бадемово, кокосово. Течната съставка намалява гъстотата на напитката и й придава по-добър цвят, вкус и аромат.  А за да се получи още по-изкушаващо питие, се добавят мед, захар, подправки като ванилия, кокос, какао, лимонов сок, мента босилек, джинджифил, разказват г-жа Николова и нейните възпитаници.

Летните разхладителни напитки са естествен начин за организма ни да се адаптира към високите температури. Изобилието от плодове, зеленчуци, билки и подправки дава възможност за използването им в разнообразни комбинации под формата на фрешове, коктейли, чайове. Благотворното им влияние се дължи на полезните вещества, съдържащи се в растенията, използвани при тяхното приготвяне. Те не само поддържат оптималната хидратация на организма, а и са надежден източник на ензими, витамини, минерални соли, растителни влакнини. А чашата сок е алтернатива на плодовете, които е препоръчително да приемаме всеки ден.

Учениците от 11-б клас предлагат и две рецепти за напитки, които ще ни спасят от смазващите жеги:

Ягодово зелено смути

3-4 блокчета замразен спанак

300 мл вода

2 чаши ягоди (пресни или замразени)

1 банан

1 чаша бучки лед

Водата и спанакът се смилат в блендер за около 30 секунди, след което се добавят останалите съставки. Съдържанието отново се хомогенизира за още половин минута.

Напитката се сервира охладена.

Освежаващ летен коктейл

2 краставици

1 лимон

4 стръка мента

1 чаена чаша лед

1 чаша вода

Обелените краставици се нарязват и слагат в блендер заедно с листа от мента, вода и лед. Лимонът се оформя на резенчета и се разпределя в чаши, които се доливат с блендираната течност. Чашата се украсява с резенче лимон.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдивчанка

Пловдивчанка

27.07.2021 | 14:02

Браво на учениците и ръководителката им!Смутитата са много необходими в тези жеги!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?