Следвайте ни

Ученици направиха Алея на добротата СНИМКИ

viber icon

Алея на добротата оформиха ученици от СУ „Св. Софроний Врачански”, техните родители и учители. Цялото школо се извървя по нея в деня, когато светът се обединява около призива хората да бъдат по-добри. А децата от иновативните паралелки 3. Е и 3. Б клас предизвикаха съучениците си с призива: „Запознай се с добротата и предай нататък!”

 Идеята е всеки, който мине по Алеята на добротата, „да си вземе” по някоя добра мисъл, послание или поздрав, да отнесе доброто със себе си, за да го предаде на друг, обясниха класните ръководителки на двете паралелки Минка Кирова и Дафина Петрова. За целта на облегалките на пейките за почивка са отпечатани позитивни фрази: „Поговори с дете, което е само”, „Подарете топла усмивка!”, „Усмихни се, кажи мила дума!”, „Подай приятелска ръка!”, „Изслушвай и се съобразявай с другите!”, „Уважавай!”, „Грижи се”.

Между пейките по Алеята на добротата децата подредиха и  фотоизложба, запечатала моменти със сторени от тях добрини – как момче мете пред жилищния блок, а друго носи чадър над главата на любимото си куче. Обективът запечатал също помощ на възрастна жена, засаждане на дърво, окачване на къщичка за птици, как се пекат сладки у дома в помощ на мама, шепа капачки за инициативата за осигуряване на кувьози за недоносени бебета. Сюжетите на паната са групирани  тематично с вълшебни думи: „Благодаря”, „Извинявай”, „Моля”, „Прошка”.

Учениците са изработили и постери с обещания за добро, с които вече е украсена всяка класна стая.

Децата от останалите паралелки участват в инициативата на третокласниците, като всеки  надписал и украсил хартиено сърце, а всички заедно оформиха  Детелина на добротата в централното фоайе на школото.

След като добротата бе предадена символично във всяка паралелка, третокласниците  откриха, че в България има много хора и населени места, кръстени на това човешко качество: Добромира, Добрин, Добринище, Добротица, Добри, Добрина...

„Заложихме на добротата, за да покажем как може да се подобри общуването между хората и да се преборим с агресията – на доброто да се отвръща с добро. Дано всеки, който се е докоснал до идеята ни, направи поне една добрина днес, утре...”, казват от школото.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?