46

Ученици: Матурите гълтат 800 000 листа хартия. Защо, като има компютри?

Тийнейджъри от Братислава, Пловдив и София дискутират еко проблеми в СУ "Св. Патриарх Евтимий"

Само за една година за провеждане на държавни зрелостни изпити в България се използват 800 000 листа хартия. „Пишем в тетрадки, тестове и използваме хартиени учебници. Дневници, ученически книжки, бележници… Дневно харчим невъобразимо количество хартия. Защо? Ако всичко може да е в електронен вариант.“

Това послание отправиха ученици от Българското средно училище „Христо Ботев“ в Братислава в 3-минутен филм „Държавна хартия“, който са заснели с мобилен телефон. В него има и кадри как компютърен кабинет стои празен, докато в същото време се провежда матура със стотици листове хартия. Видеото им донесе трето място в конкурс на екологичната образователна програма „Going Green“. А за награда школският екип „Ретардор“ от Словакия пристигна в пловдивското СУ „Св. Патриарх Евтимий“. Там словашките единайсетокласници Александър, Даниела, Анастасия и Кристина, които са на възраст от 15 до 18 г., са ангажирани в занимание на еко тематика заедно с 14 свои връстници от Пловдив, на които пък им предстои да пътуват по екопроект в Турция по програма „Еразъм+“.

 В заниманията участва и победителят от конкурса за кратък еко филм, заснет с телефон – Калоян Пройчев от Първа немска гимназия в София. Героят в неговото видео „Събуждане“ е буквално ударен по главата от ябълката на Нютон, но падаща от неплодно дръвче. Така трябва, за да се осъзнае и да промени ежедневните си навици – да спира водата, докато си мие зъбите, да събира разделно отпадъците, да пести електричеството. 

„Нужна е малка стъпка към големи промени - казва Даниел Костов от образователната програма „Going Green“. -  Първата е, когато някой научи нещо, разбере го и опита да промени нагласите. Следващата крачка е да се генерират нови идеи за решаване на проблемите“. Младежите от Пловдив, София и Братислава заедно дискутират отговорното потребление, преминаването от линейна към кръгова икономика, връзката между биоразнообразието и устойчивото развитие, решават казуси. 

Важно е не просто да говорим, а да направим нещо реално, смята Анастасия Чигарева от българското училище в Словакия. А Костов предложи да се сформира младежки отбор, който да създаде създадат юзър гайд как да се намали потреблението. „Но не само с рециклиране и като сменим пластмасовата чашка със стъклена – направи уговорка той. – Още със събуждането си сутрин ставаме зависими от половината свят – ползваме ток, дрехи, електричество, интернет. Всяко действие въздейства. Ако знаем как със своето потребление въздействаме, можем да измерим дали с ползването на дадена стока можем да ограничим негативния ефект“.

„Природата ни показва, че не ни е нужно много - добави и учителката по биология от школото в Братислава Снежана Спасова-Костова. – Има само два вида клетки – прокариотна и еукариотна.  Цялата генетична информация се пренася само от 4 нуклеотида А колко сме различни всички ние…“ 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 3 оценки
3.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?