Следвайте ни

Ученички от Руската са №1 по италиански

viber icon

След преминаването на общинския и областния кръг на олимпиадата по италиански език възпитанички на ЕГ „Иван Вазов“ са сред първенците в ​страната. Петя Дичева и Моника Раленeкова от 12. г са отличени с титлата „лауреат“. Тази чест, освен че носи повод за радост на момичетата, им печели отлична оценка по предмета в училище, символичните тефтер и химикалка и не на последно място - грамота за постигнатия успех.

 


Моника Раленeкова е родена в град Басано дел Грапа - Италия. Семейството й се премества в България, когато е втори клас. Успява да научи само малка част от красивия език и това я кара да кандидатства в пловдивската „Иван Вазов“. На националния кръг на състезанието успява се класира трета.

 „На първо място да съм "лауреат" за мен значи, че съм постигнала много не само на олимпиадата, а и в нивото на владеене на езика. Също така това звание ми носи привилегията да имам запазено място във факултета по италианска филология на Софийския университет“ – споделя Моника.


Все още не е избрала университет, в който да продължи обучението си, но определено би искала да замине за Италия, тъй като чувства, че там е нейното място. Два от градовете, които са възбудили интереса й, са Милано и Падуа.  „Решила съм твърдо да замина, защото искам да има полза от целия ми петгодишен труд. Благодаря за подкрепата и професионализма на един от най-добрите учители по италиански – Румяна Златева“ – казва Моника. 

 


Другата финалистка на олимпиадата е Петя Дичева. Тя е родена в Кърджали, но повече от 10 години живее и учи в Пловдив. Решила да избере италианския език, защото е вдъхновена от културата и впечатлена от красотата на страната. „Италия беше една от първите дестинации, които посетих извън границите на родината, и освен че ме заплени с архитектурата си, това е мястото, което никога не бих отказала да посетя отново“ - споделя Петя.

Тя печели петото място в езиковото състезание вече трета поредна година. „Званието „лауреат“ направи мен и родителите ми много горди. Чувствам се прекрасно, когато знам че усилията ми са възнаградени. За втора година участието ми на националния кръг на олимпиадата ме дари със стипендия от фондация "Америка за България“, допълва тя.

Наградата е както чест за възпитаничките на Езикова гимназия „Иван Вазов“, така и за преподавателките им Румяна Златева и Моника Винни. През първата седмица на юни ще се проведат и изпитите за италианска диплома, които са изключително важни, въпреки че Петя е вече успешно приета в университет „Бреда“ в Холандия. Решила е да продължи образованието си там, тъй като специалността която е избрала – Creative business, не фигурира сред предложенията на българските университети.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?