Следвайте ни

Учене чрез работа в 23 дуални паралелки

viber icon

23 дуални паралелки с прием след 7. клас предлагат възможности на учениците от догодина да ги обучават в тясна връзка с бизнеса, като в 11. и 12. клас гимназистите ще са на трудов договор с ментор на работно място във фирма.

Обхватът на системата учене чрез работа се разширява според приетия от Постоянната комисия по заетостта към областната управа план-прием за следващата година. През миналата Пловдивска област стана национален първенец с 16 реализирани дуални паралелки.

В ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев”, което премина на прием само в дуална форма, специалностите са „Мебелно производство“, „Полиграфия“ и „Производство на тапицирани изделия“. Механото, което също е сред пионерите в дуалната форма, обявява 2 паралелки - по „Мехатроника” и по „Машини и системи с цифрово-програмно управление”.

В ПГ по електроника и електротехника учениците ще усвояват знания чрез работа в реални фирми по „Автоматизация на непрекъснати производства”,  „Електрообзавеждане на производството” и „Микропроцесорна техника“.

В ПГХТТ дулната форма се предлага за специалност „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост”.

Автото залага на 3 дуални паралелки - по автотранспортна техника, автомобилна мехатроника и спедиция, транспортна и складова спедиция.

За втора година дуално обучение ще има в ПГО „Ана Май” - по моден дизайн.

В областта най-широко застъпена е дулната форма в Сопот, където има възможност да се учат 4 различни специалности. Там използват възможността две да се съчетават в една паралелка.

А от тази година МОН допуска и реализиране само на половин паралелка, за да се съхранят нужни специалности в по-малки населени места, които не могат да съберат ученици за цяла.

Специалностите в Сопот са „Мехатроника”, „Измертвателна и организационна техника”, „Производство на хляб и хлебни изделия” и „Производство на захарни изделия и напитки”.

СУ „Христо Ботев“ в Лъки отново ще се опита да реализира прием в дуалната „Обогатяване на полезни изкопаеми“, а ПГ по лозарство и винарство в Перущица -„Механизация на селското стопанство“. Преобразуваното от обединено в средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Калековец обявява прием за половин дуална паралелка - по „Металообработващи машини“.

ПГ по селско стопанство в Първомай ще въведе принципа учене чрез работа за „Производство на облекло от текстил“ и „Машини и системи с ЦПУ“. А в асеновградската ПГ „Иван Асен II” специалностите са „Мехатроника”, „Електрообзавеждане на производството” и „Електрически инсталации“.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?