49
Следвайте ни

Учебни зали с подвижни стени в Математическата СНИМКИ

Вместо на дъска, пишат върху специална боя, в междучасията разпускат на халки и шведска стена в коридора

viber icon

Зони с плъзгащи стени и боя, върху която се пише с маркер за бяла дъска, превръщат учебните зони в бързо трансформираща се среда в новия STEM център на Математическата гимназия. Той е оформен на два етажа от допълнителния корпус на учебното заведение с 300 000 лева по националната програма на МОН „Изграждане на STEM училищна среда“, а общата инвестиция е 340 000 лева. Сутринта зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, директорката Веселина Карапеева и райкметът на „Западен“ Димитър Колев прерязаха лентата на придобивката, а след обяд в новите зали влизат учениците за първите занятия.

Чрез сливане на двете най-големи компютърни зали на първия етаж е обособен Център по природни науки, изследвания и иновации. Трите зони – по химия, физика и биология са отделени с плъзгащи врати. Това дава възможност за прекрояване на помещенията за различни цели – групова и индивидуална работа, презентации. Вместо учебна дъска, всяка от зоните има участък на стената с трислойно покритие от специална боя, върху която се пише. Може да се ползва и за прожектиране. Масите с трапецовиден плот също позволяват прегрупиране за динамичен учебен процес с редуване на различен подход. 

Учениците ще добавят последните щрихи в инетриора, сами подреждат пособията по физика, а в зоната по биологиия – макети на сърце, човешко тяло и череп, костна система на кокошка.

Коридорът пък е превърнат в зона за отдих – има пуфове за посядане, шведска стена, а от тавана висят 12 двойки халки за гимнастика.

Пространството е снабдено и с малка уредба, от която може да се слуша музика в почивките между занятията. Извън учебно време зоната ще се ползва и за занимания по интереси, включително музика и театър, увери директорката Веселина Карапеева.

Третият етаж пък вече е Център за технологии, дигитални създатели и млади изследователи – със зони по информатика, технологии и роботика, изследователска работа. Учебните зони там са снабдени с цветен принтер за широкоформатен печат  и 3D принтер. Броят на местата за учениците може да варира, като се използват и допълнителни табуретки, строени в нишата на специална дървена конструкция край стената.

Центърът е оборудван с подходящ клас техника за профила на МГ, като всяка зона има и мултимедиен проектор.

Предимство при ползването на STEM центъра ще имат учениците от 11. и 12. клас – за часовете по профилиращите предмети. Когато има възможност, ще влизат и ученици от прогимназиален и първи гимназиален етап, даде дума Карапеева.

Тя добави, че училището участва в изграждането на STEM платформа по програма „Еразъм+“. До момента е разработено помагало, което ще се тества. Целта е средата да помага обучението да е интригуващо, забавно и основа за развиване на иновации, каза директорката.

Оттук нататък фокусът е какво правим с учебното съдържание, в каква степен в новата учебна среда водим проектно базирано обучение, подчерта и зам.-кметът Стефан Стоянов. Той обясни, че намеренията са до края на годината да стартира инициатива с няколко училища именно за промяна на начина на преподаване в STEM средата, като Математическата гимназия вероятно ще е едно от пилотните учебни завединия. Водят се проговори с технологичен гигант да се вземе учебно съдържание, което е подготвено целенасочено за преподаване на природни науки и технологии в такава модерна среда. "В гимназиите децата са будни, самостоятелни. Трябва да им дадем шанс за гъвкав учебен процес, проектна и изследователска работа, за да бягаме от механичното заучаване и възпроизвеждане", категоричен е Стефан Стоянов.

На откриването на STEM центъра бяха отличени и учениците, създали авторско лого. Предложението на Велислав Качамаков е  одобрено за STEM платформата на „Еразъм“. Официалното лого на центъра в МГ е дело на Ирина Голева. А Гергана Георгиева е създала лога за отделни зони.

Оказва се, че новият STEM център в школото предизвиква нееднозначни настроения сред учениците. Оформянето му създало известни затруднения за единайсетокласниците - при трансформирането на пространството една паралелка останала без класна стая. Освен това в зоните няма място за всички ученици и дори с допълнителнтите подвижни табуретки помещенията за малки за цял клас. Опасенията на гимназистите са и доколко изолират звука плъзгащите повърхности - може паралелките е в съседните зони да си пречат.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

учител

учител

12.10.2021 | 15:02

Сложили са хромбуци ,за които са дали луди пари, а реално с тях не могат да бъдат обучавани децата от паралелките с програмиране, тези устройства просто не са за това. Пълна корупция !!!

Отговори
1 0
Боян

Боян

12.10.2021 | 08:41

Стоянов -едно от най- големите недоразумение на ГЕРБ! Вечният връзкар с фамилия Стоянов ! Инвестиции трябват във всички училища, не само в едно!

Отговори
3 0
докато

докато

11.10.2021 | 21:27

Стефан Стоянов ръководи образованието, всичко е и ще е само корупционни схеми. Всичко е комисионни и кеш! Директорите също блажат, но малко! Деца с хром бук, на който е позволен у туб, а банерите са в стил "напляскай ме"! Скандално и криминално!

Отговори
2 0
наблюдател

наблюдател

11.10.2021 | 17:15

Единственото, което иска тази женица директорката е да се изтъкне, а тя само руши. училището няма стаи за класовете, още повече сега, когато разбиха класните стаи, за да ги пишат по вестниците. А това че четири класа учат в една класа стая, а сега уж по време на пандемията всеки клас трябва да ползва своя стая - няма значение. Важното е директорката да е по вестниците. За учениците няма достатъчно компютърни лаборатории и това не е важно и не карат нормални часове нито по информатика, нито по ИТ, нито по модулите по програмиране, нито по графичен дизайн. Е, важното да се снимаме с кметчедто вечно и несменяемо. Самата директорка се е затворила в кабинетчето, казват, че и то било ремнтирано, а къде и как учат учениците - няма значение. Откъде пари за ремонт на кабинета ѝ. Свалиха роднината ѝ Киркова, а какво чакат за нея - крайно време е да си ходи, да се издига, щото и без това само властта я интересува.

Отговори
5 1
Иван

Иван

11.10.2021 | 15:46

И да не се облъчват децата, нямат нито 5G, нито свободен WiFi.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?