Следвайте ни

ТУ ще готви кадри за военната индустрия

viber icon

Първи договор за сътрудничество подписаха вчера Съвместното командване на специални операции и Техническият университет​-филиал Пловдив. Целта му е двете страни да изследват и развиват нови технологии и продукти в областта на въоръжението. Такива договори СКСО досега има само с Аграрния университет и Националната спортна академия, които бяха подписани преди избухването на пандемията.

Директорът на ТУ-филиал Пловдив проф. д-р Въльо Николов припомни, че в учебното заведение ще започне да работи специален факултет за подготовка на инженерни кадри за отбранителната промишленост. 

„Искаме да поддържаме контакти със Съвместното командване на специалните операции, за да могат наши студенти да се запознават директно с експлоатацията и поддръжката на изучаваната военна техника, като част от учебния процес“, каза проф. Николов. Той припомни, че някои студенти карат стажа си във военни формирования. 

От СКСО се надяват със сътрудничеството с ТУ-филиал Пловдив да повишат нивото на техническа поддръжка на старата и новата техника. „Шестима наши служители са завършили Техническия университет, а в момента един се обучава тук. Ще подкрепям всички военнослужещи, които искат едновременно да работят и да учат във филиала на Техническия университет“, заяви генерал Матеев.

Кадър на ТУ-филиал Пловдив е и инж. Ганчо Ганев, който е инструктор по бойни изкуства на бойците от СКСО.   

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?