Следвайте ни

ТУ- Пловдив създава изкуствен интелект за първа помощ

Разработката е в общ проект с учени от 36 страни

viber icon

Система от видеонаблюдение и други технически средства ще позволи, ако на възрастен човек му прилошее у дома, изкуствен интелект да се намеси и да повика помощ. Това предвижда проект, в който участва филиалът на Техническия университет в Пловдив.

В „Европейска мрежа за изграждане на система за подпомагане на възрастни самотни хора“ участват 70 научноизследователски центрове, университети, индустриални компании, социални организации, експерти по етика и право от 37 страни. Помежду си учените вече наричат проекта „Добрият брат“.

От България участва Лабораторията по биомедицинско инженерство в ТУ-Пловдив. „Общата цел е по-добро качество на живот на възрастни, живеещи самостоятелно. Става дума за използване на комуникационни технологии, базирани на аудио- и видеонаблюдение. Те трябва да помогнат за мигновено откриване в проблеми със здравния и физически статус", обяснява ръководителката на лабораторията проф. Галидия Петрова.

Проектът трябва да създаде стандарти, към които да се придържат бъдещите създатели и участници в системите за наблюдение. Специалисти по етика и право ще задават ограниченията за навлизането в личното пространство, а пловдивските инженери  ще обучават „Добрият брат“ да наблюдава и да реагира. Вече са в ход експерименти за уточняване на критични места в жилище на самотен възрастен. Поставят се 6 инфрачервени камери с ниска разделителна способност, така че да не се вижда лицето на човека.

„Техническото решение трябва да е евтино, лесно да се интегрира със съществуващи структури, да дава възможност за увеличаване на броя на наблюдаваните. Ще можем да откриваме промени в поведението при деменция, както и нуждата от рехабилитация. Ще създадем база данни на видео- и аудиосигнали от нашите наблюдения, които после ще могат се ползват от различни изследователи", казва проф. Петрова. Работата ще продължи 4 г.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?