46

Трус в ДГ "Перуника": Пак директорка в пенсия начело

Защо мястото на пенсионирана директорка на детска градина е  заето от друга, която също е в пенсия, питат родители на деца от ДГ „Перуника“. В свои прошения до институциите и лично до кмета Здравко Димитров те настояват за връщане на предишния ръководител на учебното заведение до провеждането на конкурс.

Адриана Терзиева ръководеше ДГ „Перуника“ в район „Централен“ повече от 20 години. Предизвестието за пенсиониране й бе връчено няколко месеца, след като навърши пенсионна възраст, обясни шефката на общинския отдел „Образование“ Донка Щилянова. Тя добави, че през  януари на вакантната позиция е била назначена млада директорка, която до онзи момент е била учителка в друго учебно заведение за деца в предучилищна възраст. Тя обаче нямала административен опит и два месеца по късно подала молба да се оттегли от длъжността. Натежали и броженията в екипа и родителската общност.

Като работодатели преценихме, че в тази ситуация е необходим опитен директор, който да е външен човек за ДГ „Перуника“, да успее да овладее страстите и да осъществи плавен преход до провеждането на конкурс за нов титуляр, обясни Щилянова. С тези мотиви в момента начело на учебното заведение е Красимира Малинова, която преди пенсионирането си ръководеше ДГ „Таня Савичева“ в ж. к. „Тракия“.

„Имаме устойчива политика – пенсионираме всеки директор при навършване на пенсионна възраст и назначаваме изпълняващ длъжността, който да валидира процесите, да осъществи контакт с родителите и екипа до провеждане на конкурси през лятото. Това е стандартната процедура, която се прилага в Пловдив“, каза и зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Той добави, че казусът с ДГ „Перуника“ е комплексен и преди две седмици е имало ситуация, в която предишната директорка е била принудена да мисли за дисциплинарно уволнение на учител заради лоши практики по отношение на децата.  В последствие учителката е напуснала сама.

В момента младата директорка, която се е отказала от поста, е зам.-директор в детската градина. Междувременно поканихме по-опитен човек за изпълняващ длъжността, защото ситуацията го изисква, каза Стоянов. „Насърчаваме активната комуникация с родителите и дори те да влизат в групите. Но периодично имаме случаи на насилие и на лоши практики, които изискват съответните решения“, добави Стефан Стоянов.

В Пловдив вече се натрупаха доста детски градини и училища с временно изпълняващи длъжността директор. Към момента обаче конкурси не могат да се проведат, тъй като няма действаща нормативна база. Новата наредба, която влезе в сила миналата година, бе отменена от ВАС.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
Виолета Райкова

Виолета Райкова

15.03.2023 | 15:26

Истината е че родителите са много негативно настроени към директор Терзиева! и с право!!! Имало е многократни подписки СРЕЩУ тази жена, която е ужасен човек и директор. Изкарва си цялата злоба върху децата, когато има протест от страна на родителите. Такъв човек трябва да има отнети права да се занимава с деца, камоли да е директор на детско заведение! Да ходи да си гледа старините по-далче от деца!!!

Отговори
4 1
Мария Павлова

Мария Павлова

14.03.2023 | 21:56

Г-жо Терзиева, аз заставам с името си и потвърждавам написаното от Родител 13, че не позволихте тържество с дядо Коледа и подаръци, не за тази Коледа, а миналата. Карахте госпожите да ни уверяват да се откажем доброволно от него в писмен вид. Това могат да го потвърдят много родители и Вие много добре знаете това! Така, че кой казва, и кой не казва истината родителите ще решат сами.

Отговори
6 1
Размисъл

Размисъл

14.03.2023 | 08:34

Странно ми е, че едно достойно пенсиониране се превръща в трагедия..Няма по-голямо щастие от това да дочакаш пенсия, да си я вземеш в ръка и да си живееш живота..и, то не минимална пенсия, а такава, каквато много работещи си и мечтаят да видят като размер на заплата. При цялото ми уважение към пенсионираната директорка, защо така се натискате да останете още на тази длъжност? Ако толкова сте загрижена за децата и институцията, защо не дадете път на млад човек, да го подкрепите морално и да му бъдете достоен ментор да управлява достойно след Вас? Не разбирам и "родителите", които настояват тя да бъде върната...за Вас учителите, които обгрижват децата Ви ли са важни или директора, който я го видите я не и по никакъв начин не влияе на развитието на децата Ви? Много хора си мечтаят да достигнат заветното пенсиониране, а тук се превръща в драма...оставете жената да си почива, да си гледа здравето и не я карайте с памперси да ходи на работа!

Отговори
13 4
Терзиева

Терзиева

14.03.2023 | 08:49

Да,права сте ,много искам млад човек да поеме длъжността,децата,родителите заслужават това,но тук случаят не е такъв,идва директорка пенсионерка като мен, даже на доста по достолепна възраст от мен,която не познава нито децата,нито родителите,нито персонала и с нищо не е допринесла за тази ДГ,а аз съм дала 26 години от живота си от 4 групна градина съм открила 9 групи,филиал и много ми е мило за всичко,така че уважаема госпожо в случая не е редно да е друга по възрастна директорка,а не аз и Вие ката разумен човек мислите така,нали

Отговори
6 9
Родител 13

Родител 13

14.03.2023 | 08:51

Няма как да си доволен родител и да чакаш връщането на г-ж Терзиева, след като не, тази, а миналата Коледа насъскваше учителите да карат родителите да подписваме декларации, че ДОБРОВОЛНО НЕ ЖЕЛАЕМ да има тържество и присъствие на дядо Коледа?!? При положение, че бяха отменени всички забрани срещу КОВИД от РЗИ и другите институции. А после да връхлита в групите, които не се поддадохме на натиска и да крещи на учителите "Какво искат тези, и без това те /децата/ ще разберат, че няма дядо Коледа!" Е, г-жо Терзиева, разбраха го децата, благодарение на брилянтния ви педагогически подход! Просто, ВЕЛИКО!

Отговори
14 2
Терзиева

Терзиева

14.03.2023 | 20:09

Така както Родител 13 не е истинското Ви име,така и това,което пишете не отговаря на истината,Имаше Дядо Коледа,който раздаваше подаръци на децата,а нямаше съвместно тържество за Дядо Коледа с родителите,но нали Дядо Коледа е за децата,а не за родителите ,колкото ви е истинско името,толкова са истински и твърденията ви

Отговори
2 7
Родител на дете

Родител на дете

14.03.2023 | 03:36

Носи се мълвата, че Г-н. Стоянов продава Директорски постове. Напълно е логично Г-жа.Терзиева да остане директор до провеждане на конкурс, все пак е била на тази длъжност над 20 години. Доказан професионалист и си знае работата, но уви... Г-н. Стоянов, който е племенник на бившия Президент Петър Стоянов какво образование и професионален опит притежава та заема длъжността зам. Кмет ресор образование в община Пловдив? Та въпросът ми остава: За каква сума се продава Директорския пост?

Отговори
5 12
Илиян

Илиян

13.03.2023 | 19:56

Тази Малинова е Герберка! Сина и го назначиха за зам. Кмет в последната минута. Защо не сложихте г-жа Милушева една уважавана директорка а тази Малинова ? Стоянов се коалирал с Герб за следващ мандат.

Отговори
13 6
Как

Как

13.03.2023 | 22:28

Как се казва сина й

Отговори
0 0
Родител

Родител

13.03.2023 | 19:43

Горките госпожи и най- вече деца! Моето дете от детската градина разбра истината, че дядо Коледа не съществува.

Отговори
15 3
Терзиева

Терзиева

13.03.2023 | 18:45

И не говорете наистина господин Стоянов, че е стандартна процедура да пенсионирате всеки директор,тази госпожа Малинова,която сте назначил сега,когато сте я пенсионирали сте я оставили ОЩЕ 2 ГОДИНИ ДИРЕКТОРСлед пенсия,защо господин Стоянов и защо сега не оставяте мен на длъжността, важно е желанието на родителите, нали сте в общината да бъдете в полза на хората,така,че няма стандартна процедура,за едни може,за други не

Отговори
14 15
От родителите

От родителите

13.03.2023 | 19:40

Желанието на родителите е да не се връщате, Г-жо Терзиева!

Отговори
25 7
Терзиева

Терзиева

13.03.2023 | 22:32

Не,това явно е желанието на част от персонала,тъй като поставям високи изисквания в името на децата

Отговори
5 14
Терзиева

Терзиева

13.03.2023 | 18:38

През времето,когато аз бях директор, не е имало страсти,така че няма нужда да бъдат овладяване,уважаема госпожо Щилянова,и как господин Стоянов назначената за директор госпожа Малинова ще валидира градината,ДГ Перуника няма нужда от валидиране,когато аз поех градината беше с 4 групи,открих още 2 ,станаха 6,после 2012 открих филиал с 3 групи,станаха 9 групи,открих нова сграда,обзаведох я,изградих със средства на ДГ видео наблюдение, периметрова охрана,контрол на достъпа и много.др от това по голямо валидиране ,здраве му кажи,така,че нямате никакви основателни мотиви да не удовлетворите желанието на родителите и да бъда назначена отново аз

Отговори
12 17
Родител

Родител

13.03.2023 | 19:33

Само “страсти” имаше по време на вашето управление и то все в ущърб на децата!!

Отговори
20 7
Терзиева

Терзиева

13.03.2023 | 21:24

Напишете си името,срамувате се от себе си ли и трябва да се срамувате като пишете лъжи

Отговори
6 5
Радост Д.

Радост Д.

13.03.2023 | 17:02

Смятам, че е по-добре да се върне предишния директор г-жа Терзиева, която познава работата в детайли и е била там до преди два месеца, отколкото да дойде нов директор дори и с опит в администрацията, но не познаващ Детската градина и особеностите й.

Отговори
10 14
1111

1111

13.03.2023 | 17:14

До Веце.... Нали ти е ясно, че теб това те чака- кокалите остаряват, гърбав и т.н. Трай си ще те стигне дори и по- рано, отколкото предишното поколение!!!

Отговори
3 6
Родител на дете от градината

Родител на дете от градината

13.03.2023 | 20:50

НЕ ВРЪЩАЙТЕ тази Терзиева,най-хубавото беше,че най -накрая я пенсионирахте..Тази жена не става за директор,трябва с заповед да и се забрани да се доближава до деца..Ако имате власт го направете...Последното нещо ,което правеше беше да се грижи за децата,та тя не се появяваше в градината,постоянно някой я заместваше.. Крещеше по коридорите и не се съобразяваше,че децата спят,както и тормозеше учителите психически и те напускаха..Страшно текучество на персонал,ние за 4г.сменихме сигурно 20 госпожи...НЕ ГО ВРЪЩАЙТЕ ТОВА ЧУДО НА ПРИРОДАТА..МОЛЯ ВИ!!!

Отговори
21 4
Терзиева

Терзиева

13.03.2023 | 21:20

Анонимен,срамувате се от името си ли и как няма да се срамувате като пишете лъжи

Отговори
5 8
Запознат с проблема

Запознат с проблема

14.03.2023 | 09:26

Госпожа Терзиева може да бъде спокойна и да се радва на времето, прекарвано в пенсия. Няма никаква опасност да бъде върната на работа не само в ДГ "Перуниика", а където и да било другаде в детско заведение. За времето през което се е упражнявала като директорка е направила достатъчно поразии, за което на този етап може само да бъде благодарна, че не ѝ е търсена адекватна отговорност, но и да не забравя, че давността за деянията ѝ далеч не е изтекла. Абсолютно недопустима е подобна двулична позиция, която се демонстрира тук - бившата директорка очевидно е положила усилия да откаже всички останали - кандидати или заемащи този пост след нея. За което, разбира се, е оставила достатъчно следи и може да бъде убедена, че тези неща не остават скрити и ще отидат където трябва.

Отговори
7 2
Компетентен

Компетентен

14.03.2023 | 20:21

Явно с нищо не си запознат освен със собственото си тежко психическо разстройство,близките да те заведат на психиатър,имаш огромна нужда

Отговори
1 2
Веце ряковски

Веце ряковски

13.03.2023 | 16:37

Е как да, спрете някого, да не старее, въпреки личната карта, кокалите,, одъртяват,, тва, стават хората, гърбави, куци, кьорави и,, штасливи,,...отиват пенсионерите с песен на уста за пенсиите, аха....!

Отговори
3 7

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?