Следвайте ни

Трус в Автото: Шефката си отива, фалшифицирала анкети от МОН

Ваня Парашкевова принудила класните да попълват въпросници за дистанционното обучение  вместо родители и ученици, след жалба с извадка от Вайбър сама подала оставка

viber icon

Директорката на ПГ по транспорт „Гоце Делчев” напуска школото, след като бе разобличена от родители. Ваня Парашкевова е принуждавала класни ръководители  да попълнят анкети, пратени от МОН, вместо родителите и учениците.

 Учебното заведение попаднало в извадка на министерството, с която то събира обратна връзка как е протекло обучението в електронна среда в трите месеца в края на учебната година, когато учебните заведения бяха затворени заради пандемията.

Директорката пратила файловете с линк до преподавателите и във Вайбър им дала указания анкетите от учителите да се попълнят от тях, а класните да нанесат отговорите във въпросниците за децата и семействата.   В чата между директорката и педагозите се вижда дори конкретно указание с норматив към конкретен учител: да попълни анкетата като преподавател, „а после  25 пъти като ученик и 24 пъти като родител”.

Жалбата със скандалния чат по Вайбър е пратена до Регионалното управление на образованието. Ваня Парашкевова сама е подала молба за напускане, след като е била разобличена.

Осъзнава и приема вината си, нейното обяснение е, че е била притисната от сроковете, каза началникът на РУО Иванка Киркова. Тя е приела оставката й и от 1 септември Парашкевова освобождава ръководната длъжност.

Родители разказват, че мълвата за фалшификацията първо се разнесла сред ученици.  Един от тях споделил с баща си, който потърсил обяснение от класната и заплашил със съд. Учителката се притеснила и показала извадки от Вайбър, в която се вижда, че натискът е бил върху всички колеги. Техни притеснения и въпроси са парирани от директроката с реплика: „Моля, класните ръководители да попълнят анкетите вместо учениците и родителите. И да приключим с въпросите на тази тема”.

„Тези факти няма как да се скрият или оневинят. Класните ръководители  от страх от директорката изпълнили нарежданията. Така няколкостотин фалшиви и недостоверни  анкети били попълнени и изпратени до излъгания МОН. Децата  дочули  за това и  споделили едно с друго  и така някои родители разбрахме какво е станало”, разказа една от майките.

„Потресени сме от тази гнусна случка. Ние, група родители,  снемаме доверие от тази директорка. Не може тя да ръководи възпитателен процес на децата ни с такъв престъпен личен пример. Не може друг да казва какво мисли всяко дете. Не може друг да изразява моето лично мнение  и на другите родители. Виновни са и класните, дето са попълвали анкетите, и задължително трябва да се извинят на нас и на децата ни. Ще ги разберем.  Но директорката  носи цялата отговорност и трябва да си отива. За такъв мащабен измамник няма място в училището на нашите деца. Искаме пловдивската общественост и другите родители да разберат за тази срамна и обидна  история”, пише в жалбата до РУО.  В нея се  изразява намерение, ако случаят се потули, родителите да започнат съдебно дело. Те настояват за нов „порядъчен и честен директор”. И уверяват, че са пратили скандалния чат и в МОН.

Ваня Парашкевова:

Необмислена постъпка, бих се извинила

„Нашите ученици са от различни етноси и някои не биха се справили с анкетите. Необмислено решение, да не кажа глупаво”. Така шефката на Автото Ваня Парашкевова отговори на въпрос защо е накарала класни ръководители да попълват анкети за дистанционното обучение вместо ученици и родители.

„Аз напоследък така или иначе обмислях решение за напускане. Тежко ми беше и с дистанционното обучение в повече ми идваше работата. С напускането си се чувствам облекчена. Така е редно да се оттегля – с достойнство”, каза още тя.

Запитана какви са плановете й след 1 септември, Парашкевова  отвърна, че не е мислила. В момента е ангажирана с подготовката на поправките на матурите – Автото е един от центровете за държавния зрелостен изпит по български език на 27 август.

В отговор на настояването на родителите за извинение директорката заяви, че би поднесла своето.

Иванка Киркова: Идват тежки дни за гимназията

Предстоят трудни дни за ПГ по транспорт „Гоце Делчев”, коментира началникът на РУО Иванка Киркова. Тя е категорична, че  фалшифицирането на анкетите е недопустимо. „Учителите също знаят, че е нередно. Това, че не се попълва хартиена бланка, а онлайн, не означава, че не може да се търси отговорност за подправяне”, заяви тя.

В същото време Киркова изтъкна свършената от Парашкевова работа, откакто спечели конкурса за поста в края на 2018  г. Успяла да оптимизира заварения раздут щат, да стегне дисциплината и да вземе мерки срещу безпричинните отсъствия.

На няколко пъти обаче срещу нея имаше жалби за лошо отношение, както и че пуши и употребява алкохол – обвинения, които бяха отправяни още докато ръководеше СУ „Св. Седмочисленици”.

След напускането й от 1 септември Автото остава без директор, а това е и датата, от която е в сила преобразуването му – то поема учениците на ПГСТ „Пеньо Пенев”, което вече няма да съществува като самостоятелно школо. От същата дата напуска и неговата директорка Светлана Попова.

Трябва да поеме човек, който е запознат и може да действа веднага, каза Киркова, но не се нае към момента да назове име. 50-ината ученици от ПГСТ „Пеньо Пенев” ще учат в базата на Автото, но ще продължат да ползват пансиона на закритата гимназия, чиято база остава изцяло за ПГ  по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”.

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Иван

Иван

27.08.2020 | 23:39

Въпросната директорка се отнасяла безобразно и безскрупулно с учителските колективи на двете училища, които е ръководила.Това поведение е толерирано от Иванка Киркова.Срамота!

Отговори
2 0
75698

75698

26.08.2020 | 12:00

Директор ще е не който може и знае, а когото ѝ наредят да назначи . Кой ще ѝ нареди ли? Я БСП, Я ГЕРБ, Я Атака, я ВМРО и т.н. - който надделее.

Отговори
4 1
156еееееее

156еееееее

25.08.2020 | 21:13

Ох, и ти ли Тонке-Бонбонке!?!

Отговори
2 0
Ей-така

Ей-така

25.08.2020 | 20:42

Ражка флашка??? Или Кате-Кате-Катерино???

Отговори
4 0
Ражка флашка

Ражка флашка

25.08.2020 | 19:32

Инкриминирано деяние????? За анонимна анкета????? Глупости!!!! Киркова е КОМУНИСТКА!!!!! РУО-Пловдив се управлява от Гергов и БСП!!!! Проблемът в РУО е Марянчето Симеонова...многократно гонена и пъдена от родители!!! Явно пак на некой другар му се търси работа!!!! ОСТАВКА!!!!

Отговори
4 5
ПЕНЧО

ПЕНЧО

25.08.2020 | 16:38

Отива си най-защитаваната от Киркова гербаджийска директорка-с ДОСТОЙНСТВО ????????? А самата Киркова кога ще подаде оставка?

Отговори
12 2
Иван Миленков: журналист ,член на СБЖ.

Иван Миленков: журналист ,член на СБЖ.

25.08.2020 | 15:43

Директорката си посипала главата с пепел-колко трогателно?! А това,че се касае за инкриминирано деяние,къде са компетентните органи? А, да забравих-ами че самата "Икономическа полиция" в момента се разследва от "Вътрешна сигурност"!! Без коментар!

Отговори
6 0
Дида

Дида

25.08.2020 | 15:29

Не е само тя - маса директорки го правят, особено селските!

Отговори
16 0
Цирк

Цирк

25.08.2020 | 14:43

Нали мамин Тотю тука беше завършил с тройките?

Отговори
29 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?