Следвайте ни

Три факултета в ПУ с магистратури за педагози

viber icon

Девет нови магистърски програми разкрива през предстоящата академична година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” - в 6  факултета на вуза. Три от тях се фокусират върху обучение на кадри за образователната система.

Който търси реализация в нея, може да надгради познанията си в новата програма на Педагогическия факултет - „Управление на приобщаващото образование”. Тя ще разшири капацитета на бакалаври по педагогика, като ще надгради уменията им за работа с деца с увреждания и от групи в неравностойно положение. Задочното обучение в продължение на 4 семестъра на финала дава професионална квалификация „Ръководител в образованието”.

Магистратурите във факултета тази година са ощо 17

В полето на образованието са и новите програми във Факултета по математика и информатика: "Педагогика на обучението по информатика и IT"  и „Педагогика на обучението по математика”. Те дават педагогическа правоспособност, за да се работи като учител по двата предмета. Факултетът запазва и 11 магистърски програми, по които е обучавал до момента.

Философският факултет също отговаря на предизвикателствата в модерното училище ​- с новата магистърска програма „Съвременни тенденции в обучението по български език и литература - 5. - 12. клас”. Във факултета ще има общо 21 магистратури.

В последните години се повтаря повишеният интерес към педагогическите специалности

на входа на висшето образование заради трайната политика за увеличаване на заплатите в сектора. Възможностите за допълнителни квалификации и специализации пък са в подкрепа на отварянето на вратата на системата за възможно най-широк кръг висшисти, които да запълнят дефицита в учителската професия, в която всяка година се пенсионират над 4000 души.

Още по-необходими са кадри сега в условията на пандемия, когато може да се наложи в училище да влезе подкрепление в случай на заболели и карантинирани педагози. Затова възможност да преподават - при нужда и ако искат, се дава и на студенти в четвърти и пети курс по педагогика.

Философско-историческият факултет пък започва академичната година с 16 магистърски програми, сред които новата е „Културен мениджмънт”.

Три нови има и в списъка с 18-те във Факултета по икономически и социални науки

В  „PR, реклама  и медийна комуникация” ще се учи редовно 3 семестъра, като академичните курсове са: основи на масовата комуникация; теория и практика на PR; теория и практика на рекламата; имиджмейкъ ство; взаимоотношения с медиите; бизнес комуникация и преговори.

Програмата  „Маркетинг и продажби” дава магистърска степен на икономисти след бакалавърската.  След обучение в 4 семестъра завършилите могат да се реализират като ръководители или зам.-шефове на отдели - „Маркетинг и продажби“, „Ключови клиенти“, „Проучване на пазари“, „Покупки/продажби“, „Маркетинг и реклама“; специалисти и приложни специалисти в консултантски агенции, министерства, общински дружества и др. организации от публичния и частния сектор.

„Здравна икономика и политики” пък дава перспектива на бакалаврите от професионалните направления „Икономика" и "Администрация и управление"  - да вземат управленски решения, да разработват и управляват здравно-икономически информационни системи и извършват икономически анализи, оценки и прогнози за различни модели в здравеопазването.

Завършилите могат да заемат ръководни и ключови длъжности в лечебни заведения,

в публични и частни организации, свързани със здравеопазването, здравноосигурителните и застрахователните фондове.

Новата магистратура във Физико-технологичния факултет с общо 19  е „Електроснабдяване и елобзавеждане”. Тя обаче е за завършили степен „професионален бакалавър”, тоест за младежи с диплома от колежи. След защитата на дипломна работа или държавния изпит в края на четирите семестъра успешно завършилите ще са вече инженери.

Няма нови магистратури в Биологическия факултет, но той ще обучава по досегашните 16, Химическият запазва предишните си 6 програми, по своите утвърдени две магистратури ще обучава и Юридическият факултет.  

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?