Следвайте ни

Търговската прави паралелка за служители за съда

Заявката е на магистратите, приемът – след 7 . клас

viber icon

Националната търговска гимназия вече ще обучава  бъдещи служители на съдебната администрация. Новата паралелка с прием след 7. клас се разкрива  в отговор на подсказана нужда от такива кадри на пазара на труда от страна на Районния съд в Пловдив и Търговско-промишлената камара. 

Ако има интерес и от учениците в кампанията по приема това лято, първите осмокласници в специалност „Съдебна администрация” ще започнат обучение през предстоящата учебна година.

Днес Постоянната комисия по заетостта към Областната управа даде одобрението си за новата специалност и прие общата рамка на план-приема за догодина. Предстои до 1 март Регионалното управление по образование да го предложи за утвърждаване и от МОН. 

На пазара на образованието в Пловдивско се появява още една нова професия – оператор в минната промишленост. След години битка да готви такива кадри СУ „Христо Ботев” в Лъки ще пробва да напълни една паралелка, като половината ученици в нея ще учат специалност „Подземен и открит добив на полезни изкопаеми”, а другата половина – „Обогатяване на полезни изкопаеми”.

Обучението ще е по-дуалната система, за да се изнесе практическата част на конкретни работни места в района, които в по-голямата си част сега се заемат от миньори в предпенсионна възраст. 

Общо 20 са професиите, за които се обявява прием от училища в Пловдивска област, които до този момент не са имали такива паралелки. И тази година не липсват парадокси.

След като миналата пролет садовската селскостопанска гимназия заяви намерение да готви бизнессекретарки, този път Професионалната гимназия по селско стопанство „Васил Левски” в Първомай ще готви шивачки. 

От РУО мотивираха това с недостига на работна ръка на пазара и  отправени критики, че не се правят усилия да се отговори на дефицита. Ако се реализира, тази паралелка също ще е дуална и ще залага на учене чрез работа. 

В Обединеното училище „Христо Ботев” в Дълго поле се разкрива професионална паралелка, като половината ученици ще учат стругарство, другата – „Деловодство и архив”. Практиката 2 в 1 не е нова за училищата, които иначе не могат да съберат достатъчно деца за една паралелка. Комбинирането позволява тя да се реализира „споделено” с друга професия.

Законът го позволява и занятията са общи в общообразователната част, а усвояването на специфичните професионални знания и умения става в 2 отделни групи. 

На същия принцип ПГЖТП „Христо Смирненски”  в Калофер ще готви в областите компютърни мрежи и компютърна техника и технологии. СУ „Христо Ботев” в подбалканското градче пък е заявило паралелка за бъдещи хотелиери. 

Професионалната гимназия по селско стопанство в Куклен  обявява прием в паралелка по „Машини и системи с ЦПУ”, за да отговори на нуждите на сектор машиностроене, и има подкрепата на предприятията „Мекаликт България” ЕООД, „Техно Акташ” АД, Завода за горещо поцинковане и „Вили Елто Груп”. 

В Пловдив Дървото ще пробва да готви специалисти по полиграфия, Автото – спедитори и техници за електрически преводни средства, ПГХТТ ще търси кандидати да учат индустриални отношения.

След като ПГ по кожни изделия и текстил реализира миналата година паралелка по фризьорство, сега конкурира „Анна Май” и с още една, която ще обучава в две специалности – облекла по поръчка и бутикови облекла. Подкрепяме професии, а не училища, е категоричният коментар по този повод на началника на РУО Иванка Киркова. 

В селскостопанската гимназия в Белозем се разкрива паралелка за техници на подемна техника. /Марица.бг

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?