Следвайте ни

Тревога в детските градини преди повторното затваряне

Родителите изчерпали отпуските през пролетта, не могат и да работят от къщи при невръстно хлапе наоколо

viber icon

Намерението за затваряне на детски гради и ясли предизвика тревога и негодувание сред родителите, а безпокои и педагозите. Най-тежка е ситуацията на работещите семейства без помощ от дядовци и баби. Те няма на кого да оставят хлапетата при повторно затваряне на учебните заведения, а през трите месеца в този режим през пролетта са изчерпали отпуските. Не е вариант дори работата от къщи, защото се оказва невъзможна в присъствието на мъници по на 3-4 г., които изискват постоянно внимание.

Майка на 4-годишно дете от  втора група в детската градина е разтревожена е, че остават два дни, в които момичето ще посещава занятия, а после остава у дома. В същата ситуация през пролетта  ползвала отпуск, но в края на годината вече не са останали дни. А неплатен преди Коледа ще остави семейството без доходи. Със съпруга й работят в областта на културата.

Само преди седмица министърът на културата обеща, че няма да се затварят културни институции,  политиката на МОН бе в същата посока, а към днешна дата правим обратен завой, възмущава се от честата смяна на курса майката. Според нея управляващите се поддават на настроения и коментари в социалните мрежи, за които обаче не е ясно от каква част от хората се споделят. Жената настоява за повече последователност, защото вече се изгубва в често сменящите се решения – само в понеделник три пъти за един ден по отношение на образователната система.

Именно заради това и въпреки, че оставането у дома ще създаде големи трудности, жената е против предложенията в яслите, детските градини и в начален етап в училищата да има дежурни групи за децата на родители, които нямат възможност да ги гледат. Трудно ще се създаде регламент как да се преценява кои деца ще се приемат и сигурно ще има недобросъвестни семейства. А и трябва решенията да са по-унифицирани, защото иначе се създава пълен хаос, разсъждава майката. От една страна е категорична, че светът не може да спре заради пандемията, от друга е съгласна, че умират хора и трябват мерки.

Миналата зима нейното семейство преболедувало 3 пъти, но не се знае точно какво. По онова време и съпругът й пътувал до Китай, където имаше пик на епидемията.

За да намери изход от финансовото затруднение при затварянето тогава, майката решила да започне допълнителна работа. Говори италиански и се ангажирала да работи за уеб хостинг компания. Доходите били много добри, но бързо се оказало, че не може да съчетава служебните ангажименти и гледането на малкото дете у дома.  Затова и сега не вижда такъв вариант, ако се наложи да вземе неплатен отпуск.

Не знам как се справят родители с по две деца, ако се налага и двамата да работят от къщи, а едното е и ученик,

съчувства им майката.

Точно в такава ситуация е Таня Калайджиева – по-голямата й дъщеря е второкласничка, а по-малката е във втора група в детската градина. Тя също вече е използвала платения отпуск. А да работи от къщи не става, защото семейството има един компютър. Трудно може да се направи график, по който тя и съпругът й да го ползват в режим хоум офис, а през него и щерката да се включва в онлайн уроци в реално време. Сега не е наясно какво ще последва. И е толкова обезсърчена, че даже не иска да се информира и е спряла да гледа новини – всяко нещо, което се съобщи, след час се променя.

Има притеснение и сред колегите, обясни директорката на ДГ „Росица“ Боряна Калайджиева. Всички обаче са на линия, в целия екип има само двама карантинирани като контактни на свои близки – домакинката и завеждащата административна служба. Калайджиева обаче общува с тях предимно онлайн, за да се спазва стриктно изискването да не се сливат потоци и всеки екип да контактува само с групата си.

Според директорката  колегите й са склонни на затваряне, за да се поуспокои ситуацията, но мярката да е краткосрочна. Могат да го понесат и във финансов план, защото все още имат останали дни от платения годишен отпуск. През пролетта изразходвали доста от него. После, през лятото, обаче работили по изискването без смесени групи. Така, оставайки всеки със своята,  тогава ползвали само по седмица отпуск. И към днешна дата има резерв от дни, които могат да ползват при затваряне от петък. След празниците започва нова година и ще разполагат пак с дългия отпуск, който им се полага като педагози.

Калайджиева е доволна, че засега детското заведение се опазва от ковид на фона на общата ситуация. Имало е само едно заразено дете, което обаче било спряно навреме от семейството и не било контактно с другите, поради което не се наложило карантиниране на групата. Родителите също проявяват съзнание и не водят хлапета, които са хремави или с температура. Връщани са само един-двама малчугана.

В други детски градини обаче  има и доста по-крайни настроения. И педагози, и родители, буквално изригнаха в социалните мрежи, след като Съюзът на работодателите в системата на народната просвета обяви, че подкрепя изцяло мерките. Председателят Диян Стаматов бе упрекнат в тотална смяна на позицията, след като доскоро браншовата организация подкрепяше политиката на МОН да не се затварят вкупом и изцяло учебни заведения. Последваха взаимни нападки между учители и родители, някои от семействата категорично заявяват, че този път няма да сътрудничат при онлайн обучението от къщи, защото са изправени пред невъзможността да работят и  едновременно  с това да бъдат учители.

Ето няколко коментара от мрежата с различни позиции относно затварянето на детските градини:

Radka Nikolova, Пловдив: А помислихте ли за персонала в детските градини? Отпуските са изчерпани, дистанционно обучение е невъзможно, особено по селата! За Коледа хората ще са без заплати! Дайте разумни предложения, моля!

Лидия Кавалска, директор: Най-после, в детските градини е инкубатор! Децата идват болни с медицински бележки, че са здрави, пият антибиотици, модерните алергични кашлици! Родители с положителни тестове не уведомяват и т.н. УЖАС!

Светла Савова, детска учителка:  Какво става с детските градини, в които вече нямаме платен отпуск? На много места дадоха допълнително по десет дена на педагози. Знам,че е много ...но през карантината и грипните ваканции свърши. От май месец работим на първа линия. Лятото не почивахме, карантината не е почивка. Сега знаете ли колко учителки трябва, ако ни затворят, да са в неплатен отпуск? И някои сами издържат цели семейства. Има ли решение???

Снимка: Атанас Кънев

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Случаен

Случаен

25.11.2020 | 09:01

Децата няма кой да гледа, пари няма- плачене за всичко, а вчера след обявата за локдаун моловете претъпкани за пазар, Джъмбо и прочее километрични опашки.

Отговори
0 0
Малко късно

Малко късно

24.11.2020 | 21:14

В детската градина на сина ми от титулярния състав работят по-малко от половината, повечето са болни. Заместват ги хора, които нямат понятие от работа с деца.

Отговори
3 0
Недоносче

Недоносче

24.11.2020 | 16:36

Тая госпожа е доста голям егоист , пари мъжа и до Китай намерила да иде, знаела не знам колко си езика , а пари за детегледачка няма. нещо не се връзват нещата .Баба ми казваше , който си има деца да си ги гледа, а не да разчита на някой да му ги бави.

Отговори
7 0
Най-накрая

Най-накрая

24.11.2020 | 14:56

Майка ми е в болница с Ковид и пневмония. В стаята й има мъж на 36 години на кислород. Никой не е застрахован. Ако починат родителите, кой ще гледа децата?

Отговори
13 0
5123

5123

24.11.2020 | 14:14

Всеки да си търси начина.Да не сте само вие? Колко народ ще остане без работа.Ама по-добре живи ,отколкото в чували.Не забравяйте,че умират и възрастни и деца!

Отговори
20 2
Недоволен

Недоволен

24.11.2020 | 13:51

Всичко затворено! Стига оплаквания и оправдания.Все някой е недоволен.Като се изпоразболеете,кой ще ви лекува? Още повече,че точно децата са безсимптомните носители.А и честно да кажем,всяко 2 семейство има роднини,които да помагат. Спрете мрънкането,ако искате по празниците да сте с близките хора!

Отговори
24 2
777

777

24.11.2020 | 13:59

По време на пандемия всеки да си прави сметките и организацията за да оцелее. Така правят дисциплини раните и умни народи ганьо го интересува само ракия и кебапчета

Отговори
25 1
Даниел

Даниел

24.11.2020 | 13:33

Затваряне

Отговори
20 1
Даниел

Даниел

24.11.2020 | 13:33

Правилно затворете

Отговори
21 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?