Следвайте ни

Тревога: Търсят се 151 учители за школата в Пловдивско

Липсват преподаватели за стотици училища в цялата страна

viber icon

Три седмици преди началото на новата учебна година директорите на школа в Пловдивска област са в паника - не им стигат 191 учители. За началните класове се търсят 57 преподаватели, а за горния курс още 134.

Подобно е положението и в други градове на страната. В София се търсят 22-ма учители за децата от 1-ви до 4-и клас, а в Монтана – 6. За учениците от 5-и до 12-и клас в София търсят 27 преподавателя, в Габрово – 31, а в Монтана - 28. Нужни са предимно учители по математика и предучилищно обучение, предава нова тв.

В езиковата гимназия в Монтана през лятото си търсили петима учители. Един от кандидатите, който вече е одобрен и през новата година ще преподава немски език в училището, е Олег Александров. Досега той бил учител в София, специализирал и в чужбина, но решил да се върне в родния си град.

„Изолацията, която ме хвана първоначално в чужбина, а след това в София не ми се отрази добре. В такива моменти не е хубаво да си сам”, сподели той.

Само в област Монтана 39 училища от общо 60 си търсят учители. А свободните места за учители са 61. Директорите имат още няколко седмици, за да намерят преподаватели.

Един от вариантите е учебните заведения да използват един и същ учител, който да преподава на няколко места.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Mqma

Mqma

23.08.2020 | 23:22

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ --- ЗА 1 ЩАТ СА НУЖНИ 650-700 ЧАСА, А ОБЯВИТЕ СА ЗА 54-200 ЧАСА. А СЕГА КАЖЕТЕ КОЛКО УЧИТЕЛИ СЕ ТЪРСЯТ.

Отговори
7 1
намръщенЪ

намръщенЪ

24.08.2020 | 00:39

Доколкото съм запознат, излиза, че местата са ЛЕКТОРСКИ, а не учителски. Механично сливане на 2 лекторски не води до учителско място дори с непълен норматив. Преди години редуцираха не само кинтите, но и трудовия стаж на лекторите, сега ако поправят второто, мераклии ще се намерят. Вероятно, де, може би ми се ще, ама не зная дали и аз бих се хванал на такава оферта вече

Отговори
2 0
Милен Марков

Милен Марков

23.08.2020 | 22:50

Всичко е лъжа и измама на младите които искат да станат учители се затварят постоянно вратите като кандидатстват за работа защото нямат пари връзки и не познават силните на деня тези от МОН са много нагли а в В.Търновска област е ужас там трябва да си приятел на Областният,на Кмета на шефа на Руо иначе не можеш да станеш учител!

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?