Следвайте ни

Тревога: Пловдивска област на опашката по ваксинирани учители с 19,95%

Две училища в Пловдив надминаха 70% - Националната гимназия по сценични и екранни изкуства и Частната професионална гимназия по икономика и управление

viber icon

С едва 19,95% ваксинирани в училищата и детските градини Пловдивска област е сред най-слабо активните в цялата страна. Това стана ясно на среща от националната кампания на МОН за повишаване на информираността относно ваксините срещу ковид. В нея участваха над 70 учители и директори от областта, към които чрез онлайн връзка от МОН се обърна Пенка Иванова, която оглавява дирекция „Учебници и училищна документация“. Епидемиолог и представители на РЗИ пък дойдоха на място в залата на ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ да разясняват и да отговарят на въпроси.

Към момента от 193 училища в Пловдивски област са ваксинираните едва 77 директори. В 170  делът на имунизираните срещу ковид е под 30%.

А само две са прескочили 70% и ще получат сертифкат от МОН като добрия пример – Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и Частната професионална гимназия по икономика и управление.

Още по-лоша е картината в детските градини - при общо 162 учебни заведения  имунизираните ръководители са едва 30. В 148 делът на персонала, който е избрал да се защити с ваксина е под 30%. Нито една детска градина не е достигнала 70% ваксиниран екип.

Данните за цялата страна показват, че навсякъде тенденцията за темпа на ваксиниране в учителската гилдия  е тревожна. Както „Марица“ писа, само в 4% от училищата и 3% от детските градини над 70 на сто от екипите са се имунизирали. Това са сторили едва 46% от директорите на училища и под 30 на сто от ръководителите на детски градини.

 Оказва се, че противно на общественото мнение, и преболедувалите в цялата система на образованието са не повече от 15%. Това означава, че ваксинираните плюс прекаралите ковид общо не са и половината от заетите в гилдията, което е далече от нужните 70 на сто за колективен имунитет.

При това положение въпросът не е дали отново ще бъдем в режим на обучение в електронна среда от разстояние, а от кога 

предупреди Пенка Иванова. – Затова се ваксинирайте! Ако искаме присъствена учебна година, трябва да имаме максимален процент ваксинирани колеги“.

По информация на МОН основните притеснения в гилдията са свързани със странични ефекти, а някои педагози са били посъветвани и от личните си лекари да не си поставят ваксина. Други чакат началото на учебната година, като си мислят, че така по-дълго ще имат имунитет. Ако чакаме, тогава вече ще е късно, защото е възможна нова вълна от заболели през септември, каза Иванова.

Тя припомни дадената от МОН дума, че училищата, постигнали 70% имунизирани ще бъдат поощрени със сертификат и ще бъде дадена публичност, за да са модел за останалите. Предстои и обещаната промяна в колективния трудов договор, според която на всеки в системата ще се полагат 2 дни допълнителен отпуск, които да ползва след първата или втората игла по свой избор. „Всеки от нас е ролеви модел в гилдията. Аз се ваксинирах, направете го и вие!“, завърши обръщението си Пенка Иванова и показа пред камерата за онлайн излъчване сертификата си за имунизацията срещу ковид.

Когато започнат Педагогическите съвети и Общите събрания в колективите, сме на разположение да пратим медицински специалисти, които да разяснят въпросите, които тревожат учителите,

увери временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. И добави, че екипът й е отворен за още предложения, които биха дали ефект върху мотивирането на педагогическия и непедагогическия персонал да се имунизира.

Първенците в областта:

Още през ноември директорът на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства Николай Томов изкарал тежко ковид. Случило се така, че тогава починал колега от колектива. И по тъжния начин учителите осъзнали нуждата от ваксиниране срещу коварния вирус.

След това имахме разговори, но колегите са достатъчно интелигентни, четоха, консултираха се и сами взеха решението си, обясни Томов. Още през февруари повечето заявили желание за имунизация, а когато дошъл редът на учителската гилдия по Националния имунизационен план през март, вкупом отишли в ДКЦ-1. Така  от 45 човека останали само неколцина без ваксина. Те са обаче с противопоказания - например алергия. Колежка с диабет тогава се поколебала, но в последствие изкарала ковид.

След това още неколцина си сложили ваксина индивидуално.

Към момента дори с доста сме надминали 70% имунизирани, пресмята грубо Томов.

При допиването за желаещи ученици над 12 г. обаче нямало мераклии.

При това положение имаме известно спокойствие за следващата учебна година, казва директорът. При спецификата на школото е много важно присъственото обучение. И при локдауните преди била дадена възможност за индивиудална работа. Така учениците не били ощетени в подготовката си и даже спечелили награди, включително 4 стипендии на МОН и още 5 - присъдени съвсем скоро.

Епидемиологът: Ваксината е спасителна жилетка на потъващ кораб

"Не си мислете, че ваксините срещу ковид са създадени от двама-трима човека за 2-3 месеца. По RNK технологията се работи още от 90-те, а векторната е приложена още във въксините срещу ебола. Че някой около вас не знае за това, не значи, че не е така - обърна се към учителите и директорите епидемиологът д-р Христиана Бацелова. - Ако някой ви препоръчва да изчакате, попитайте го какво точно да чакате. Защото всички ваксини вече са оценени в САЩ и от ЕМА - институции, зад които стоят стотици учени."

Епидемиологът и преподавател в Медицинския унивиреститет обясни, че "жива" ваксина с вируса не може да се прилага на хора от рискови групи, но нито RNK, нито векторните са "живи". Колкото до страдащите от хронични заболявания, за тях въпросът е не дали, а кога - личният лекар трябва да прецени кой е подходящият момент, ако  има обостряне на състоянието.

Д-р Бацелова разказа, че в Пловдив са били имунизирани и 60 човека на хемодиализа, чиито бъбреци не работят, и понесли чудесно ваксината срещу ковид.

"Видяхме да умират хора, които твърдяха, че са "здрави, прави, млади и тренират".

Изберете да сте здрави и ни подкрепете в борбата. Видяхме страшни неща и не искаме повече да ставаме свидетели на това. Оттук нататък всяка смърт е предотвратима чрез ваксините", каза д-р Бацелова.

Тя добави, че при 3 млрд. ваксинирани в света медиците вече имат повече опит с ваксините, отколкото с развитието на вируса.

За децата предупреди, че рискът е също толкова голям като при младите хора. "Макар да се твърдеше, че малките не боледуват, видяхме и интубирани деца. Ваксинирайте себе си, за да предпазите тях!", призова още епидемиологът. И увери, че ще ваксинира своите срещу ковид веднага, когато това е възможно. В момента са на 7 г., а границата е 12. Още до края на годината обаче се очаква да е възможно ваксиниране дори на бебета, навършили 6 месеца. Преди това те са защитени, ако майката е имунизирана срещу ковид.

Д-р Бацелова сравни ваксината срещу опасния вирус със спасителна жилетка на потъващ кораб. Аз не ви агитирам, само трябва да решите дали да я сложите и да останете на повърхността или да потънете, каза тя.

И посъветва хората да не се подлагат на тестове за антитела. Причината е, че у нас те не се правят по методиката, по която се изследват антителата след ваксиниране.

Началникът на дирекция "Противоепидемичен контрол" в РЗИ д-р Елена Панайотова на свой ред обясни, че ваксините са тествани върху животни и доброволци, като са оценени по много високи стандарти - както всички ваксини. При тези срещу ковид скоростта на одобряване е по-висока, понеже са създадени специални екипи, които се произнасят за надеждността, като същевременно гарантират и наличието на солидни научни доказателства.

Бързината не е за сметка на безопасността, а резултат от използването на високите технологии,

категорична е д-р Панайотова. Тя обясни на какъв принцип действат различните препарати, които се ползват в България.

И даде отговор на най-честите въпроси:

Могат ли RNK ваксините да променят ДНК?

Не, защотовлияят върху клетъчната цитоплазма, а ДНК е в клетъчното ядро.

Да се ваксинирам ли, ако съм преболедувал ковид?

Още няма данни колко време продължава естественият имунитет. 3 месеца след преболедуван ковид може да се постави ваксина.

Колко време е защитата след имунизацията?

Все още не е категорично установено. Органите в ЕС обаче координират всички научни данни, които постъпват. Последните статии за "Модерна" и "Пфайзер" съдържат данни, че имунитетът ще е много дълготраен.

Ваксинираният създава ли риск от заразяване на хора окол себе си?

Ваксините не са с "живи" вируси и в този смисъл не ги пренасят. Може обаче да се случи т. нар. "асимптоматична инфекция". Който е ваксиниран, трябва да продължи да спазва противоепидемичните мерки.

Да ваксинираме ли децата?

След разрешението за прилагане върху тях на "Пфайзер" в САЩ вече са имунизирани над 600 000 деца между 12 и 15 г. При тях се създава по-силен имунитет, защото на тази възраст са с по-силна имунна система от възрастните.

Ваксинираните защитават себе си и спират разпростравяването на вируса. Така индиректно се защитават и неимунизираните. Намялават възможностите за огнища и дори бебетата имат защита, защото разпространението на вируса е ограничено.

 

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

114

114

23.07.2021 | 18:43

Що бе, нали любимата ви америка одобри ваксинирането от 12г нагоре. Хайде сега и вие да го одобрите та да сме демократи.

Отговори
1 0
Тодорова

Тодорова

23.07.2021 | 00:38

Всеки учител в началото на годината да работи след представен тест!Да се правят такива през определено от медиците време и всекидневно измерване на температурата при влизане в училищата!Да се работи задължително с маски!Във всяка класна стая да има поне два озонатора и два безконтактни диспенсъри за дезинфекция!Всички ученици да са целогодишно на училище и също да спазват правилата!Ако и тази учебна година се провали ще е много лошо за бъдещето на всички учащи!Това да е в сила и за студентите и преподавателите им!

Отговори
1 2
?????

?????

22.07.2021 | 18:39

А учениците кога ще ваксинирате?

Отговори
1 4
159

159

22.07.2021 | 18:37

Странно, и лекарите в голямата си част не са ваксинирани, но никой не ги обсъжда, защото ще си намери майстора. А към учителите нали се отнасят като към даденост, т.е. като към роби - дайте да се поупражняваме за тяхна сметка. Предлагам учителите да поставят условие да се ваксинират, ако се отмени ОРЕС и учениците спрат да ходят с мама и тати на Малдивите, Занзибар и къде ли още не, и да искат да са на ОРЕС. И този вид обучение да е само, когато е валидно за даден клас, училилище, град или за цялата област или държава.

Отговори
4 1
Слава богу

Слава богу

22.07.2021 | 17:24

Поне ще има кой да преподава, като приключи цирка.

Отговори
3 2
Ухилень

Ухилень

22.07.2021 | 16:30

Надървил съм го Шъ чакаш Намръщен докато тъ отвържат да го лапаш

Отговори
0 0
Надя

Надя

22.07.2021 | 16:17

Маски под носа, та и без маски. Нежелание за ваксиниране. Обаче заплати като на университетски преподаватели. Насреща неграмотни ученици. Картинката хич не е розова.

Отговори
3 6
Да съ обвърже и чифута да се върже

Да съ обвърже и чифута да се върже

22.07.2021 | 15:57

Заплатата да се обвърже със следващата ми ерекция кога видя Нъсран чифутски гъъъъъъъъъз Без бъз

Отговори
2 1
ковид 21

ковид 21

22.07.2021 | 13:17

като не искат ваксини - няма да правят онлайн уроци, а всички, вкупом в училище. да не обвиняват децата, че са носители на заразата !!!

Отговори
11 15
намръщенЪ

намръщенЪ

22.07.2021 | 13:35

Ваксинацията да се обвърже със следващата корекция на заплатите - ваксиниран, получаваш, не си - ЧАКАШ!

Отговори
3 21
Грънча от ПОТната телевизия

Грънча от ПОТната телевизия

22.07.2021 | 13:55

Комунасите са виновни и Путин!

Отговори
5 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?