49

Третокласници си направиха библиотека със собствени приказки

Наградиха победителите в конкурса "Приказка от мен за теб" на церемония в Центъра за подкрепа на личностното развитие - ОДК - Пловдив

Третокласници от Стамболийски си направиха  своя библиотека с приказки. Но не какви да е, а които сами са си измислили.  Всички ученици до един  от 3. А в СУ „Отец Паисий“ написаха и своя история на тема „Когато бях принцеса…“ или „Когато бях принц...“.  Със своята Дария Веселова зае третото място сред най-малките във второто издание на националния конкурс „Приказки от мен за теб“. А класът получи специалната награда „Приказни пчелички“ заедно с класната си Даниела Георгиева.

Авторите на най-добрите от общо 130 истории в конкурса получиха днес отличията си на церемония в Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК – Пловдив, който ги предизвика да полудуват с думите.

Оказа се, че за 3. А от Стамболийски това изобщо не е нещо ново. За всеки повод си пишем приказка, разказа класната Даниела Георгиева, която дойде на награждаването направо от регионалната конференция за споделяне на добри практики на началните учители от Пловдивска област, която продължава втори ден в Хисаря.

Не всички семейства могат да си позволят да купуват книжки, обясни учителката. Затова решила да направи така, че децата сами да си ги напишат. Първо тя измислила  своята „Когато бях принцеса…“. Прочела я пред всички и така предала щафетата. А децата се размечтали: как наистина са живели като принцове и принцеси, как са били спасявани от доброто. И са имали домашни любимци, които изпълняват желания.

Оттогава класът пише приказки по различни поводи и с най-различни теми, например за Коледа. Прави си Ден на джуджето или Ден на Снежко. Понякога госпожата разпечатва листове с весела картинка и задание – като писмото на извънземно. Наскоро всеки написал своето.

Така библиотеката на класа става все по-богата. Има и педагогическа хитринка – докато се забавляват с творческото писане, децата обогатяват речника си, изразяват се по-богато, учат се да пишат правилно. Това е допълнителна работа по български език и литература, но поднесена така, че да създава нещо красиво у всяко от децата, обобщава учителката.

Комисията на конкурса е отличила като най-добре написана приказката на Дария Веселова, която дойде на награждаването с родителите си. В нейното минало на принцеса има едно момиче с хубав глас, който е бил откраднат от зла магьосница с горчива отвара. Трябва вълшебно биле, за да се върне. И Дария е измислила къде да го отгледа и точно кой принц да го откъсне.

Много обича да чете. В момента най-любима литературна приятелка й е Пипи Дългото чорапче.  Обаче знае наизуст и „Опълченците на Шипка“. От край до край.

Миналата година искала да стане космонавт, а сега – лекар.

Още мечти на деца и възрастни изпълниха залата на ЦПЛР - ОДК - Пловдив на награждаването на най-добрите приказници, както ги нарича Ваня Чернева, която втора година отговаря за вълшебната пощенска кутия, в която пристигат историите. Хорът на пловдивските момчета ги посрещна със своята магия. И им пожела още успехи с  една песен на суахили – „Кусимама“, което означава „Стой изправен“. 

Не всички можаха да си получат лично наградите, защото са от цялата страна. Грамотите и книгите на ИК „Персей“, „Жанет 45“, „Хермес“ и „Коала прес“ ще отидат при тях по пощата. А приказките им ще бъдат публикувани във в. „Марица“ с илюстрации на децата от Школата по изобразително изкуство към на ЦПЛР – ОДК - Пловдив.

В категорията с автори - деца до 10 години, като най-добра приказка журито отличи „Превзетият цар“ на Александрина Малкиматева. Тя е третокласничка от пловдивското ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян". Освен, че е фен на Хари Потър, прави и своите първи авторски опити  във фентъзи литературата. Даже вече е събрала цяла тетрадка със свои творби. Всичко започнало, когато получила от майка си книга за това как се пише добра история. На героите й вечно им се случват разни магически неща. А Александрина обича и да пее, силна е също в математиката.

На второ място е Сиана Митрева от Ямбол с „Принцесата и драконът“.

Трета позиция   си поделят Габриела Куцарова и Дария Веселова от град Стамболийски. Специалната награда е за „Морските приключения на Ванката в Австралия“ на петгодишния Иван Зафиров.

При по-големите със специална награда е отличен текстът „Приказка за моето семейство“ на третокласничката Ивислава Ивелинова от Търговище, който развълнувал и натъжил комисията, макар да не е точно приказка.

Първото място е за „Урок за самохвалковци“ на четвъртокласничката Диляна Борисова от Правец.

„Измисленото кученце“ на Лорин Йълдъръм е на второ място.

А третото е за „Пчеличката, козелът и пролетта“ на Маргарита Христова от Пловдив.

Поощрителни награди в категорията се присъждат на Велина Сарелска и Антонио Попов от НУ „Христо Ботев“ в Пловдив.

При големите първата награда заминава за Варна, получава я Бисерка Алексиева за „Музар и неговите коне“. Две са приказките на второ място – „Разкъсаната черга“ на Борислав Ганчев и „Приключенията на котенцето Джеси“ от Анна Захариева от Карлово.

Две са и творбите, заели третото място – „Игра на криеница“ от Тодор Каракашев и „Сладкоблъсканици“ на Силвия Христова. Специалната награда в тази категория е за „Мишлето Мишо на лов за приятели“ от Йоана Димитрова.

Най-много наградени има в последната категория – и други.

За "изключително професионално отношение към приказката“ грамоти получиха петокласниците от ОУ „Отец Паисий“ от Асеновград - Кирил Стоянов, Мехмед Хаджисадък, Михаела Герасимова, Мария Кухтева и тяхната преподавателка Мая Рудева. На тази възраст учат фолклор и приказка. Журито беше впечатлено колко добре са ги усвоили, каза Ваня Чернева.

Учителите Даниела Георгиева, Гюлфие Велиева от СУ „Професор Никола Маринов“ – Търговище, г-жа Маринова от СУ „Емилиян Станев“ – Велико  Търново,  Цвета Виткова от ОУ „Васил Левски“ – Правец, Надежда Илчева от ОУ „Васил Левски“ – Пловдив, и Светла Шопова от НУ „Христо Ботев“ в Пловдив печелят в категорията „Учител светулка“.

В категорията „Приказка за природата“ са отличени следните текстове: „Чими получава изненада“ на Павлина Субашиева, „Приказка“ на Боряна Бонева, „Великанът Каналин“ на Мария Македонска, „Хитрушите“ на Веселин Василев и „Сънят на Белошийка“ от Илиан Николов.

Снимки: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Наблюдател

Наблюдател

07.04.2023 | 20:59

Талантливи деца. Дано творчеството им е популярно сред съучениците им.

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?