Следвайте ни

Тръгват внезапни проверки за мъртви души в училищата

viber icon

Мобилни групи започват от тази седмица внезапни проверки по училищата. Ще следят дали учениците са в клас, а за тези, които не са – дали са отразени отсъствия в дневника.

Всяка година се извършват такива неочаквани визити, за да не се поддържат „мъртви души“ в списъците – ученици, които не посещават редовно занятия, но за тях не са задействани регламентите и школото продължава да получава финансиране. Преди години именно в Пловдив бяха регистрирани фрапиращи случаи – при внезапни проверки в 4 училища се оказа, че липсват на места до 70% от учениците.

Нормативната база изисква при отсъствие екипът да се свърже с родителите и да търси причините за неявяване - за да бъде върнат ученикът в клас по механизма за обхват и задържане в училище. При натрупване на 5 отсъствия без уважителна причина пък това се отразява в електронна платформа и води до спиране на социални помощи на семейството.

През месеците, когато коронавирусът затвори училищата през миналата учебна година, бе затруднена работата на екипите по обхват. По данни на РУО обаче това не се е отразило драматично на броя на отпадналите ученици. Както „Марица“ писа, известен отлив има в детските градини - в махалите около 20% от семействата не са пуснали децата от страх от заразата. Директори обаче твърдят, че хлапетата вече полека се завръщат.

Междувременно Сдружението на директорите в средното образование е предложило да се намери начин за дофинансиране на училища, в които има много мигриращи. Такива са учебните заведения, в които учат деца от малцинствата. Техните семейства често тръгват за чужбина, след като е започнала учебната година. Много от тях се връщат през март-април. Тогава училищата са длъжни да ги приемат отново . Делегираните бюджети обаче се формират според бройката ученици към януари. Така на практика училища с такива деца са ощетени и има нужда да се намери формула за дофинансирането им, обясни председателят на сдружението Асен Александров. Предложението, отправено към министър Вълчев на среща в Старосел на школските директори от организацията, е да има преразпределителен механизъм на средствата, който да действа през общините.

Снимка - Наташа Манева, текст: Учители по време на обход по домовете на нередовни ученици в "Столипиново".

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?