Следвайте ни

Тога, песен и една сълза в края на 4. клас СНИМКИ

Най-трудни са задачите с думи, най-хубавото - новата госпожа в занималнята, обобщи годината 4. Е от СУ "Черноризец Храбър"

viber icon

„…А сега трябва да си тръгвате, защото, ако не, утре няма как пак да дойдете!”

 С тия думи на Пипи Дългото чорапче се утеши 4. Г клас в последния ден от тази учебна година.

Ния си поплака сутринта, че се разделя с класната Павлина Димитрова  и с г-жа Гергана Иванова от занималнята – наесен те ще поемат първолаците. Но тя пък ще е отново със своите приятели в пети клас. Затова изтри сълзите и излезе на двора – да отпразнуват заедно завършването на начален етап от образованието си. 

С лилави тоги като абсолвенти четвъртокласниците от СУ „Черноризец Храбър“ отброиха по примера на зрелостниците, но само от 1 до 4. И пуснаха в небето лилави и жълти балони.

Най-трудното през тази година бяха националните външни оценявания, казват Арон и Дарена от 4. Г. Но пък накрая се представили толкова добре, че класът е първенец измежду шестте паралелки в школото – с 5,75 по български език и литература, и 5,30 по математика. Годината донесла още награда за най-красива класна стая и призови места от коледни и великденски надпревари в училище.

Преодоляхме и изпитанието на ученето онлайн, разказва Павлина Димитрова. Доволна е, че децата не се демотивирали. „Зад всяко светещо човече на екрана винаги беше реалното дете. Не е имало момент да попитам нещо и никой да не отговори“, споделя началната учителка. От нея хлапетата ще запомнят, че трябва да се уважават, да не се бият и да не прекъсват, когато някой говори.

В 4. Е пък най-хубавото в иначе трудната учебна година било, че дошла нова госпожа в занималнята. Аз обичам тишината, казала още в първите дни Мирела Черняева.

И шумният клас понамалил децибелите. Докато децата се подготвят за тържеството и нагласят абсолвентските шапки, госпожата получи набързо няколко номинации –  „много добра“ и "най-яката“. За 6 месеца ни вкара в правия път по математика, призна 4. Е. Че то умножение, деление, геометрия, задачи с думи…. Към постиженията в решаването им Ралица би прибавила и още един напредък: „Да слушаме и да сме единен клас“.

Много са активни и умни. Не тихи, но пък прекрасен клас, сподели и  класната Иванка Райчева. Изминалата година би определила като пъстра с добри и трудни моменти в условията на пандемия. „Децата са герои, трудно им беше, но се адаптираха към всичко, пред което ги изправихме“, тегли чертата учителката. Мечтата й за тях да запазят приятелствата си от детството, да бъдат толерантни и да израснат като една по-добра версия на своите учители. Само да са здрави и умни и да вървят напред, нарече още учителката им.

За Екатерина това напред е към попрището на писател. Вече прави първи опити в прозата и доста й се получава. Бъдещите й романи ще са за нещата от живота.

Докато се натрупа житейски опит и изящност в словото обаче, я чакат още много преживявания по детски, ваканция и, разбира се, море.

4. Г пък изобщо не смята да се разделя през лятото – има си Вайбър група и постоянно поддържа контакт. Ходим заедно на кино и в парка, разказа Надежда.

Песен за България и още една – за приятелството, екнаха в училищния двор в последния  учебен ден на четвъртокласниците. Попяха си и учителите, и директорката Елена Кисьова. „Да знаете, че приятелят е най-важният човек, а приятели са ви и вашите учители, и вашите родители“, каза им тя. Като сподели гордостта си от доброто им представяне на малките матури, директорката пожела на децата от шестте паралелки да бъдат здрави и упорити, винаги със слънце в очите.

Учителят в целодневната подготовка на 4. Б Борислав Герговски се оказа единственият мъж в морето от лилави тоги и учителки с букети. По-иначе се чува думата му в клас. Децата имат друг респект към мъжа в толкова феминизираната учителска професия.  Самият той е в нея едва от 5 г. и много държи на реда и дисциплината – без тях не може да има напредък и в учението. Освен домашните, не се уморява да обяснява и как се постъпва правилно.

Добра физическа среда, добри отношения, добра подготовка – това е перфектната формула за доброто училище на родителите на Крис Дашев от 4. В, които дойдоха да споделят с него завършването на начален етап. Друго семейство пък даже засне мига с дрон от небето над двора.

Много се е променило училището, заключи баба Янка, когато от уредбите гръмна песента „Заедно“ на Графа, Любо Киров и Орлин Павлов. Обаче е за добро, оптимист е жената. Помагала много на внука Виктор от 4. Г. Пък покрай него и тя понаучила технологиите.

Снимки: Франк Воща

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?