71

Титулувани режисьори ще водят класа на първокурсниците по актьорско майсторство в ПУ

От тази година висшето училище признава за вход оценката от държавния изпит за професия "Актьор" от гимназиите по изкуства

Доц. д-р Петър Одажиев и доц. д-р Валерий Пърликов ще бъдат новите ръководители на първокурсниците от клас “Актьорство за драматичен театър” в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Това съобщи проф. д-р Владимира Ангелова - декан на Педагогическия факултет и зам.-ректор на висшето училище.

"Доверяваме се на екип от квалифицирани професионалисти в областта на сценичните и екранни изкуства, които комбинират задълбочено експертно лабораторно обучение с интердисциплинарни практически възможности", коментира избора им проф. Ангелова.

Доц. д-р Петър Одажиев е режисьор и преподавател с богат изпълнителски и постановъчен опит в областта на сценичните и екранни изкуства. Той е завършил НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, София, специалност кино и ТВ режисура. Защитил е докторска дисертация по кинознание, киноизкуство и телевизия в Института за изследване на изкуствата при БАН. Специализирал е в Колумбийския университет, Ню Йорк (Columbia University) и в Щатския университет на Ню Йорк (SUNY). Доц. д-р Одажиев има дългогодишен опит като преподавател по актьорско майсторство и режисура в Европа и САЩ. Автор е на множество проекти в областта на сценичните и екранни изкуства, показвани и награждавани на авторитетни световни фестивали. Неговият игрален филм “Отвъд границата” е обявен от Hollywood Reporter за един от десетте най-добри филми от Източна Европа за 2010, a “Един киноман в началото на века” печели наградата за най-добър чуждоезичен филм на Фестивала на независимото кино, Ню Йорк, 2007.

Валерий Пърликов е театрален режисьор, сценограф и VJ, завършил НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” – София (специалност „Режисура за драматичен театър“), доцент по „Актьорство за драматичен театър“, доктор по „Театрознание и театрално изкуство“. Реализирал повече от 40 постановки и сценични акции в ДТ – Ловеч, ДКТ – Пазарджик, ДТ – Кюстендил, ДТ – Димитровград, „Театър-студио 4 х С”- София, ДКТ – Шумен, Ателие VIA NEGATIVA – София. Носител на награди за режисура от национални форуми по изкуствата, с множество участия в програмите на национални и международни театрални фестивали. През 2010 г., за целите на развитието и популяризирането на стратегията си за театрална конвенция „Театър-метаезик”, създава ФОНДАЦИЯ КЕРИГМА и лабораторното ѝ пространство за концептуален театър Ателие VIA NEGATIVA. Преподавал „Актьорство за драматичен театър“ и театрална теория в Театрален колеж „Любен Гройс“ и НБУ, понастоящем част от екипа на специалност АДТ в Педагогически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, където ръководи и Ателие „Спонтанна креативност“.

Бакалавърската образователна програма “Актьорство за драматичен театър” на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” е насочена към обучение на универсални изпълнители, които овладяват както творчески методи, така и практически умения за компетентно изграждане на успешна кариера в областта на театралните и екранни изкуства. Програмата обучава артисти, които развиват в еднаква степен таланта си да обединяват тяло, глас и дух в едно цяло, и които със страст и упорита работа, творчески, интелектуално и професионално се подготвят за предизвикателствата в изкуството и живота.

Програмата предоставя на студентите възможност да получат солидна основа в актьорството за драматичен театър, допълнена от структурирана специализирана подготовка за реализация в широк спектър театрални и екранни видове и жанрове. Чрез изучаване на фундаментални актьорски, вокални и танцови методи и техники за изграждане на изпълнителски умения за драматичен театър, музикален театър, кино и телевизия, предлагаме начини всеки да открие и развие своята творческа уникалност.

Програмата дава перспектива за развитие на талантливи и амбициозни интелигентни хора, със силно въображение, физически и гласови данни, както и всички шансове за успешна творческа реализация на сцената и екрана. Чрез усвояване на фундаменталните принципи на актьорското изкуство и свободното избиране на надграждащи дисциплини от многообразен жанров спектър, студентите получават изключителния шанс сами да определят посоката, в която да задълбочат знанията и уменията си.

Приемните изпити за спициалност “Актьорство за драматичен театър” тази година ще се проведат в три кръга, съответно на 11, 12 и 13 септември 2024 г. Началният им час е 9:00. 

От Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" уточниха, че през 2024 г. изпитната оценка от задължителните държавни изпити за придобиване на професионална квалификация, професия “Актьор”, специалност “Актьорство за драматичен театър” на училищата по изкуства в страната, ще се признава за равностойна на оценките от приемните изпити в същата специалност към катедра “Естетическо възпитание”.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?